Kesätöissä VR GroupissaSuomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi VR Group rekrytoi 100 nuorta kesätyöntekijää kesälle 2017. Saimme kesätyöpaikkoihin huikeat 5000 hakemusta – kiitos niistä jokaisesta! Tehtäviin valikoitui joukko innokkaita nuoria muun muassa asiakaspalvelu-, ratapiha-, toimisto- ja suunnittelutehtäviin konsernin eri liiketoimintoihin ympäri Suomea. 

Näillä sivuilla pääset tutustumaan juttujen, kuvien ja videoiden kautta VR:n kesätyöntekijöihin ja heidän arkeensa. Kesätyöntekijöiden arkea heidän itsensä taltioimana voi lisäksi seurata Instagramissa #VRkesäduuni-aihetunnisteen alla.


Kaikki artikkelit:
Teknillisen alan kesätöissä
Eka oikea kesätyöpaikka
Asiakashelpit - jotta junamatka olisi entistä huolettomampi
Uuteen kulttuuriin sopeutumassa

 
Julkaistu: 17.7.2017


Teknillisen alan kesätöissä

Kesätyö on monelle opiskelijalle mahdollisuus tutustua oman alan töihin käytännössä. Haastattelimme kolmea teekkaria, jotka kertovat kesätyöstään VR:llä. 

Lotta Lundell, 25, analyytikko

Olen kesätöissä analyytikkona VR Transpointilla. Teen itsenäistä projektia, joka liittyy teollisuuden tavarakuljetusten ennusteiden tarkentamiseen. Käytännössä työni päämäärä on, että käytössä olevat resurssit voidaan hyödyntää parhaimmalla mahdollisella tavalla. Opiskelen Aalto-yliopistossa tuotantotaloutta neljättä vuotta, pääaineenani operaatioiden ja palvelujen johtaminen ja sivuaineenani energiatekniikka. Kesätyöni VR:llä liittyykin siis tosi vahvasti siihen, mitä opiskelen.

Logistiikka on toimialana todella mielenkiintoinen, sillä kehitettävää löytyy aina. Olen useampana kesänä katsellut VR:n kesätyöpaikkoja, ja tänä kesänä oli auki useampi mielenkiintoinen paikka, joita päätin hakea. Ilokseni ykköstoiveeni toteutui. Olen ollut aiemminkin kesätöissä logistiikan parissa, ja silloin työskentelin osana toimitusketjua. Analyytikon työ VR:llä on selkeästi askel lähemmäs omaa koulutusta vastaavaa työtä.

Parasta kesätyössäni on ollut logistiikan toimialaan syventyminen. Arjessa kiehtovaa on se, että ei ole samanlaista päivää, vaikka periaatteessa juuri siihen pyritään – ennakoitavuuteen ja säännönmukaisuuksien löytämiseen. Itsenäisen projektin työstäminen on ollut haastavaa ja opettavaista. Oman projektiin liittyvän osaamisen lisäksi olen huomannut, että on tosi tärkeää, miten toimii ympärillä olevien ihmisten kanssa, jotka eivät välttämättä tee juuri samaa asiaa kuin itse. Uskon, että hyviä yhteistyötaitoja varmasti tarvitsee tulevaisuuden työelämässä, teki sitten millaista työtä hyvänsä.

Opinnoista karttuneesta osaamisesta eniten on ollut hyötyä isojen kokonaisuuksien hahmottamisesta ja ongelmanratkaisukyvystä. Toisaalta myös numeerista ja analyyttista osaamista on päässyt hyödyntämään. Ajattelen, että koulussa oppii keinot juuri oppimiseen ja tiedon löytämiseen. Niitä taitoja olen saanut nyt hyödyntää paljon.

Tulevaisuuden työltäni toivoisin, että se olisi merkityksellistä, haastavaa ja motivoivaa. Motivoivaa työstä tekee esimerkiksi se, että koko ajan oppii uutta ja oman työn tuloksen pystyy näkemään. Tässä työssä tuloksen voi nähdä aika konkreettisestikin: jos ennustetarkkuuden parantaminen onnistuu, se mahdollistaa resurssien tehokkaan käytön ja sitä kautta on mahdollista saada säästöjä. Suunnittelu- ja kehitystehtävät VR:llä kiinnostavat minua ehdottomasti tulevaisuudessakin.


Ari Viitala, 23, datamanageriharjoittelija

Olen junaliikennöinnin suunnittelun tukiyksikössä datamanagerina. Teen siis datan hallintaa, jotta suunnittelijoilla olisi kaikki tiedot kunnossa, kun he suunnittelevat esimerkiksi työvuoroja juniin. Opiskelen Aalto-yliopistossa teknillisen fysiikan ja matematiikan linjalla systeemianalyysia ja operaatiotutkimusta. Alassa kiinnostaa kovan luonnontieteellisen osaamisen yhdistäminen käytännönläheisyyteen ja soveltamiseen. Päätös lähteä opiskelemaan tätä alaa on tuntunut ehdottomasti oikealta.

Ohjelmointi on selkein opiskelun kautta saatu taito, jota on päässyt kesätyössä hyödyntämään. Ei niinkään koodaamisen taito vaan se, että osaa tiedostaa, mihin ohjelmointia voi käyttää tekemisen sujuvoittamiseksi. Monet tekevät asioita käsin siksi, että ei vain ole tietoa siitä, että tietokone voisi tehdä saman asian paljon nopeammin ja helpommin.

Olen saanut työskennellä mahtavien työkavereiden kanssa. Monet heistä ovat pitkän linjan VR:läisiä, kolmella heistä on yhteensä yli 100 vuotta kokemusta talossa työskentelystä. Siinä on kertynyt aika paljon mielenkiintoisia tarinoita ja perspektiiviä tekemiseen. On ollut tosi mielenkiintoista kuunnella, kun he kertovat kokemuksistaan.

Näkemys rautateistä on kesän aikana avartunut valtavasti. VR oli minulle aiemmin tuttu vain junamatkustajan näkökulmasta, ja on ollut mielenkiintoista päästä seuraamaan, mitä konepellin alla jyllää. Olen päässyt oppimaan yleisesti rautateistä ja niiden toiminnasta, muustakin kuin oman työn näkökulmasta. Yleistieto rautateistä on hyödyllistä ihan päivittäisessäkin työssä, kun pitää metsästää, missä vaiheessa prosessia dataan tullut virhe on syntynyt.

Valmistun diplomi-insinööriksi todennäköisesti muutaman vuoden kuluttua. Matemaattiset mallit, optimointi ja ongelmanratkaisu ovat lähellä sydäntäni, joten niiden parissa olisi mukava työskennellä tulevaisuudessa. Uskon, että VR:llä on jatkossakin tarvetta ja mahdollisuuksia diplomi-insinööreille.


Elina Laine, 22, geosuunnitteluharjoittelija

Olen kesätöissä geosuunnitteluharjoittelijana VR Trackilla Tampereen aseman toimistolla. Teen pääasiassa vanhojen kairausten digitointia. Työ on periaatteessa hyvin systemaattista ja itsenäistä, mutta aika ajoin tulee vastaan tilanteita, joissa täytyy miettiä uusia ratkaisuja. Silloin varsinkin tulee kysyttyä apua kollegoilta. Yhteistyö onnistuu näppärästi Skypen välityksellä esimerkiksi Helsingissä ja Oulussa työskentelevien kollegoiden kanssa.

Opiskelen rakennustekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa, ja syksyllä alkaa kolmas vuosi. Rakennustekniikka jakautuu talonrakentamiseen ja yhdyskuntatekniikkaan, ja nyt syksyllä pitäisi tietää, kumpaan haluan opinnoissani suuntautua. En ole vielä päättänyt, kumpi minua kiinnostaa enemmän. Olen nyt ensimmäistä kesää oman alan kesätöissä, ja on ollut hienoa päästä näkemään, millaista infrapuolella työskentely käytännössä on.

Työssä olen oppinut eri kairausmenetelmistä ja siitä, miten pohjatutkimusta on ennen tehty. Sitä on mielenkiintoista verrata nykypäivään. Opintojen puolelta ainakin maa- ja pohjarakennustekniikan perusteet -kurssi on ollut sellainen, josta on ollut tässä työssä konkreettista hyötyä. Myös eri ohjelmien käytön osaaminen on ollut hyödyllistä, niitä kun tarvitsee koko ajan.

Koulussa ja kesätöissä opitut asiat tukevat mielestäni hyvin toisiaan. Suunnitelmat siitä, mitä haluan tehdä valmistumisen jälkeen ovat jonkin verran muuttuneet aiemmasta. Kyllä tällä kesätyöllä on ollut siihen vähän vaikutusta. Olen ajatellut, että haluan suuntautua talopuolelle, mutta kesätyön myötä myös geotekniikka ja maa- ja pohjarakentaminen muutenkin ovat alkaneet kiinnostaa. Toisaalta täällä opituista asioista on hyötyä sekä talonrakentamisen että yhdyskuntatekniikan puolella.

VR Track vaikuttaa potentiaaliselta työnantajalta myös tulevaisuudessa. Täällä on monia kiinnostavia projekteja, joiden parissa voisin ajatella työskenteleväni. Tampereen ratikka on ainakin ehdottomasti yksi sellainen, se on niin iso ja ainutlaatuinen projekti.


Kuvat ja teksti:

Mari Ahjokannas

Julkaistu: 5.7.2017

Eka oikea kesätyöpaikka

Millaista kesäharjoittelussa VR:llä on ollut? Elsa Aatola, 16, Tuukka Tuomala, 18 ja Jerry Kotti, 16 kertovat. Lue juttu täältä.

 Julkaistu: 21.6.2017

Asiakashelpit – jotta junamatka olisi entistä huolettomampi


Millä junalla pääsee lentoasemalle? Millainen lippu kannattaa valita millekin junamatkalle? Mitä tarkoittaa laituri 3A? Näihin kysymyksiin vastaavat päivittäin VR:n asiakashelpit Lisa Tervo, 20, Laura Koivula, 24, ja Jonna Rajala, 19. He ja kymmenen muuta asiakashelppiä auttavat matkustajia päivittäin Helsingin päärautatieasemalla, Tampereen rautatieasemalla ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

 

Asiakashelpit huolehtivat omalta osaltaan siitä, että asiakkaiden matka sujuu parhaalla mahdollisella tavalla. Tavallisimmin asiakashelpit opastavat matkustajia oikean lipun valinnassa ja ohjaavat oikealle laiturille. Suurin osa työpäivästä koostuu asemalla kiertelystä ja apua tarvitsevien asiakkaiden tunnistamisesta.

– Työssä on tosi tärkeää olla itse aktiivinen, sillä apua tarvitsevat matkustajat eivät välttämättä itse huomaa tulla pyytämään apua, Tervo kertoo.

Ihmisten parissa työskentely, kielitaidon hyödyntäminen ja aiempi asiakaspalvelukokemus olivat syitä, joiden vuoksi asiakashepin työ alun perin herätti kiinnostuksen. Rajalan mielestä on hienoa, että työssä pääseen hyödyntämään jo olemassa olevia taitoja ja samalla kehittämään niitä entisestään.


Kielimuureja ja erilaisia kohtaamisia

Asiakashelpin työssä kaikki päivät ovat erilaisia, kulkeehan pelkästään Helsingin Rautatieaseman läpi päivittäin satojatuhansia ihmisiä. Erilaisten ihmisten kohtaaminen on kaikkien kolmen mielestä työn parhaita puolia. Työn tuloksen näkee konkreettisesti tyytyväisen matkustajan kasvoilta. Apu saattaa olla jollekulle olla päivän tai vähintäänkin junamatkan pelastus.

– Erilaisten ihmisten tapaamisen myötä työssä oppii koko ajan uutta. Oikeastaan joku päivä tulee eteen joku sellainen kysymys, jota ei aiemmin ole tullut vastaan. Se on tosi mukavaa, Koivula summaa.

Joskus haasteita saattaa aiheuttaa yhteisen kielen puuttuminen. Helsingin päärautatieaseman ja lentoaseman kautta kulkee paljon turisteja, ja aina asiakkaan kanssa ei löydy yhteistä kieltä. Syy ei ole asiakashelppien kielitaidon puutteessa: esimerkiksi Tervo puhuu suomen lisäksi englantia, ruotsia, venäjää ja ranskaa. Haastavista tilanteista on kuitenkin aina selvitty viimeistään elekielen avustuksella.
VR-kesän jälkeen takaisin opintojen pariin

Kesätyö VR:llä on ollut asiakashelpeille positiivinen kokemus. Työkaverit ovat ottaneet kesätyöntekijät lämmöllä vastaan, ja aina on voinut kysyä, jos jokin asia on mietityttänyt.

– Kaikki työkaverit ovat olleet tosi iloisia, että me ollaan tultu tänne kesätöihin. Tuntuu siltä, että meidän työpanosta arvostetaan, Rajala iloitsee.

Kesän jälkeen kaikki kolme palaavat opintojen pariin. Tervo opiskelee Helsingin yliopistossa oikeustiedettä, Rajala Skotlannissa kansainvälisiä suhteita ja lakia ja Koivula Kajaanissa liikunnanohjaajan tutkintoa. Työn lisäksi asiakashelppien kesä kuluu matkustellessa – rautateillä tietenkin.

– Haluaisin käydä Suomen pohjoisimmalla rautatieasemalla Kolarissa, Tervo haaveilee.

 Kuvat, video ja teksti: 
Mari Ahjokannas

 


Uuteen kulttuuriin sopeutumassa 

Julkaistu: 16.6.2017
Kirjoittaja: Mari Ahjokannas

Tiedättekö sen kutkuttavan tunteen, kun on aloittamassa ensimmäistä päivää uudessa työpaikassa? Kun on laittanut varmuuden vuoksi soimaan kolme herätystä, valinnut vaatteita tunnin ja saapunut paikalle varttia liian aikaisin. Vähän kuin olisi lähdössä pitkään odottamalleen ulkomaanmatkalle. Mahanpohjassa kutkuttaa, innostuttaa ja samalla vähän mietityttää, miten mahtaa suoriutua tulevista haasteista.

Yhtäläisyyksiä ulkomaanmatkaan huomaa myös paikan päälle saavuttuaan. Ensimmäisinä päivinä energiaa kuluu sisäisten karttojen ja muistisääntöjen kehittämiseen, jotta löytäisi rakennuksessa vähintään vessaan ja ulko-ovelle. Uudet kasvot ja nimet eivät heti yhdisty toisiinsa. Keskusteluissa tuntee oppivansa uusia sanoja – tiedättekö, ne yhteisön sisäiset merkitykset, erilaiset lyhenteet ja järjestelmien nimet.

Uuteen kulttuuriin sopeutuminen saattaa ottaa aikansa. Kokemukseni mukaan uuteen työpaikkaan sopeutuu parhaiten samoilla keinoilla kuin mihin tahansa uuteen kulttuuriin: kuuntelemalla tarkkaavaisesti, kokeilemalla rohkeasti ja kysymällä apua paikalliselta. Jonkin ajan kuluttua huomaakin jo käyttävänsä sujuvasti aiemmin kummastusta herättänyttä sanastoa ja löytävänsä tiensä ainakin tunnetuimmille nähtävyyksille.

Aloitin toukokuussa VR Groupilla HR-harjoittelijana. Ensimmäiset viikot kuluivat tutustumiseen, perehtymiseen ja ihmettelemiseen, ja nyt kuukauden jälkeen voin sanoa olevani jo täysillä työn touhussa. Tehtävänäni on kesän aikana viestiä kesätyöntekijöidemme arjesta ja koota kokemuksia läpi konsernin, ja vastaan muun muassa näistä kesätyösivuista. Lisäksi suunnittelen ja toteutan sisäisiä verkkokoulutuksia. Opiskelen puheviestintää ja kasvatustieteitä Tampereen yliopistossa, ja tuntuu mahtavalta päästä hyödyntämään oman alan osaamista kesätöissä VR:llä.

Työkavereiden lämmin vastaanotto on varmistanut sen, ettei suurempaa kulttuurishokkia ole päässyt syntymään. Minusta tuntuu, että tästä on muodostumassa mieleenpainuva matka.

Nähdään ja kuullaan kesän aikana!