Tekoja täsmällisyyden takaamiseksi

Teemme jatkuvasti töitä junaliikenteen täsmällisyyden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi.

Suomen vaihtelevat keliolosuhteet kovine pakkasineen ja lehtikeleineen tuovat omat haasteensa raideliikenteelle. Me VR Groupilla teemme kuitenkin kaikkemme, jotta junat kulkisivat aikataulussa myös haastavissa olosuhteissa.

Talven tuloon ja keliolosuhteisiin varaudutaan monilla toimenpiteillä. Me vastaamme talvivarautumisesta junakaluston ja -henkilökunnan osalta. Rataverkon kunnossapitoon liittyvissä asioissa teemme yhteistyötä Liikenneviraston kanssa ja pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen osalta Helsingin seudun liikenteen eli HSL:n kanssa.

Huolellisesta talveen varautumisesta huolimatta toisinaan on päiviä, jolloin junaliikenteessä esiintyy häiriöitä haastavien sääolosuhteiden vuoksi. Tavoitteenamme on vähentää häiriöitä ja niistä koituvia haittoja. Viime vuosien aikana olemmekin onnistuneet parantamaan junaliikenteen talviajan täsmällisyyttä.

Tiimityöllä talvea vastaan

VR:n operaatiokeskus on erikoistunut häiriötilanteisiin, ja on valppaana myös talven tuiskussa. Yksi oleellinen osa talveen varautumista on junakaluston tarkastus ja huolto talven varalle. Lisäksi valmistaudumme talveen seuraavilla toimenpiteillä:

  • Kaluston kunnossapidon käytäntöjä on uusittu ja tehostettu, minkä vuoksi junat kestävät teknisesti paremmin talven haastavat olosuhteet.
  • Olemme myös uusineet junakalustoa. VR:lle on tulossa 80 uutta sähköveturia, joista on osa jo kaupallisessa käytössä. Niiden ansiosta junat kulkevat tulevina vuosina entistäkin nopeammin ja varmemmin. Talviluotettavuus on tärkeä kriteeri uuden kaluston hankinnassa.
  • Junien sulattaminen onnistuu Helsingin ja Oulun varikoilla sekä vetureiden sulattaminen myös Kouvolassa ja Tampereella. Olemme lisäksi tehostaneet sulatustoimintaa varikkohallien käytön suunnittelulla.
  • Olemme varanneet keskeisille paikkakunnille henkilökuntaa ja varakalustoa häiriötilanteiden varalle. Lisäksi olemme varanneet työntekijöitä kaluston lumien poistoon lähiliikenteessä.
  • Oulussa toimiva varikko tehostaa junien kunnossapitoa Pohjois-Suomessa.
  • Meillä on ajantasaiset junatarjontaa koskevat valmius- ja liikennöintisuunnitelmat. Niissä on muun muassa määritelty, mitkä junavuorot karsitaan pois vaikeissa olosuhteissa liikenteen toimivuuden takaamiseksi.