Kun logistiikka ratkaisee

Tuoreet tuotepäälliköt Laura Lantta ja Antti Häkkinen Isossa Pajassa, VR Groupin uudessa pääkonttorissa.

Tuoreet tuotepäälliköt Laura Lantta ja Antti Häkkinen Isossa Pajassa, VR Groupin uudessa pääkonttorissa.

Mahdollisuus oppia uutta innostaa

18.3.2019

Kolmekymppiset ammattilaiset Laura Lantta ja Antti Häkkinen halusivat jatkaa työuraansa VR Transpointin tuotepäällikköinä. Tärkeä syy oli, että työnantaja tarjosi uusia haasteita.

Laura Lantta aloitti työt rautatielogistiikan tuotepäällikkönä 1. tammikuuta.

– Toimin avainasiakaspäällikkö Juha Petäjäniemen tukena asiakkuuksien hoitamisessa ja kehittämisessä.

– Pikkuisen meillä on kontrastia – Juha on ollut talossa pian 40 vuotta, minä kymmenen vuotta. Onneksi itselläkin on kokemusta logistiikasta!

Lantta on työskennellyt aiemmin rautatielogistiikassa myyntiassistenttina. Sen jälkeen hän teki töitä VR-konsernin Työkyky ja terveys -yksikössä ja suoritti työn ohessa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Lopputyön aihe löytyi logistiikasta.

– Sain täältä aiheen. Lisäksi opinnäytetyöni kehitysideat otettiin tosissaan – sain niiden toteuttamisesta osia uuteen työnkuvaani.

Logistiikka on tuttu työmaa myös Antti Häkkiselle. Hän siirtyi joulukuussa maantielogistiikan tuotepäälliköksi kuljetussuunnittelijan tehtävästä, jota hän ennätti hoitaa reilun seitsemän vuoden ajan.

– Meillä on aika pieni organisaatio. Tunnen oman organisaation ihmiset sekä asiakkaat hyvin jo entuudestaan.

Muutosta ja uusia haasteita

Sekä Häkkiselle että Lantalle työuran jatkaminen VR Transpointissa oli helppo päätös.

– Ei ollut halua eikä tarvetta vaihtaa työpaikkaa. Tykkään siitä, että voin itse vaikuttaa omaan työhöni. Meillä on nyt paljon muutoksia meneillään ja jos on hyviä kehitysideoita, niitä myös pääsee viemään eteenpäin, Häkkinen kertoo.

"Meillä on nyt paljon muutoksia meneillään ja jos on hyviä kehitysideoita, niitä myös pääsee viemään eteenpäin."

– Tiesin mihin olen tulossa, sillä hoidin aiemmin samansuuntaisia töitä. Minulla on taustalla myös aika vahva sukurasite, Lantta naurahtaa.

– Ukki oli vaihdemies, isä veturinkuljettaja. Itse sanoin aikoinaan, että minusta ei koskaan tule rautatieläistä. No, tässä ollaan. Nyt haluan kehittyä työssäni ja antaa jotain itsekin tälle alalle.

Molemmat kertovat, että työt uudessa tehtävässä ovat lähteneet hyvin käyntiin.

– Odotan uuden oppimista, uusien suhteiden luomista ja sitä, että pääsen alun opettelun jälkeen tositoimiin, sanoo Lantta.

Fiilikset ovat hyvät, vakuuttaa Häkkinen.

– Toisaalta työ on tuttua, koska tunnen ihmiset ja asiakkuudet. Mutta uutta opittavaakin on paljon. Asioita pitää katsoa entistä enemmän myynnin ja asiakkaan näkökulmasta. Se on kivaa, uutta ja haastavaa.

Tuotepäällikön työ on hyvin pitkälti asiakastyötä sekä rautatie- että maantielogistiikassa. Lantan mielestä siinä on tärkeintä asiakkaan toimialan tunteminen ja vilpitön halu auttaa asiakasta.

– Pitää olla tavoitettavissa ja jos ei osaa heti vastata, voi aina sanoa, että selvittää asian ja palaa siihen myöhemmin.

"Tärkeintä asiakkaan toimialan tunteminen ja vilpitön halu auttaa asiakasta."

– Välillä tilanteet ovat hyvin tiukkoja. Silloin tarvitaan malttia ja rauhallisuutta. Ihmisten kanssa pitää tulla toimeen ja ymmärtää mitä asiakkaat haluavat – osa haluaa tiiviimpää yhteydenpitoa kuin joku toinen. Täytyy muistaa sekin, että tämä on asiantuntijatyötä, täydentää Häkkinen.

Uudet haasteet auttavat kehittymään

Uudet tuotepäälliköt ovat vielä työuransa alussa. Kumpikin pitää tärkeänä, että työnantaja tarjoaa uudenlaisia tehtäviä ja haasteita.

– Jos mitään uutta ei olisi ollut tarjolla, en olisi varmasti jatkanut VR:llä. En usko, että haluaisin tehdä samoja töitä, joihin tulin aikoinani 24-vuotiaana, Lantta sanoo.

Häkkinen tähdentää, että nykypäivänä ihmiset kaipaavat haasteita ja haluavat kehittyä ammatillisesti.

– Jos haluaa päästä eteenpäin, on tosi tärkeää, että siihen annetaan tilaisuus. Isossa talossa on paljon uusia mahdollisuuksia, jos vain kyvyt ja halut riittävät.

Uran jatkoa kumpikaan ei sano vielä pohtineensa.

– Nyt yritän päästä mahdollisimman hyvin sisään nykyiseen työhön ja kehittyä siinä. Sitä kautta sitten näkee, mihin suuntaan haluaa mennä, Häkkinen pohtii.