Kesätöissä VR Groupissa


Näillä sivuilla pääset juttujen, kuvien ja videoiden kautta tutustumaan, millainen on meininki VR-konsernin kesätöissä. 

Kaikki artikkelit:

Itsenäisiä projekteja ja kohtaamisia junissa
Konkari ja kesätyöläinen
Jäätelökesä junassa
Ihan oikeita työntekijöitä
Teknillisen alan kesätöissä
Eka oikea kesätyöpaikka
Asiakashelpit - jotta junamatka olisi entistä huolettomampi
Uuteen kulttuuriin sopeutumassa

 

 

Julkaistu: 7.8.2018

 

Itsenäisiä projekteja ja kohtaamisia junissa – tällaista oli kesätöissä VR:llä

Kesällä 2018 saimme vahvistukseksi pari sataa osaavaa kesätyöntekijää eri tehtäviin ympäri konsernin. Junahelppi Susanna, turvallisuusharjoittelija Eeva ja geotekniikkaharjoittelija Santeri kertovat, miten heidän kesänsä raiteilla on sujunut.

Susanna Shilman, junahelppi

"Johtavan konduktöörin puhelin soi. Ja siitähän se alkoi, oikea surkeiden sattumusten sarja. Oulun ja Oulaisten väli jouduttiin korvaamaan busseilla, koska ajolangoissa ei ollut virtaa. Sitten Tampereella syttyi rautatiesilta tuleen. Kuusivaunuinen junamme oli tupaten täynnä, tietenkin. Olimme neljä tuntia myöhässä. Ohjatessani ihmisiä vaihtoyhteyksien mukaan jonoihin konduktöörien työpisteen edessä, ajatukseni pyörivät kauhunsekaisin tuntein. Tätäkö tämä nyt on koko kesän? Haastavia ja stressaavia poikkeustilanteita toistensa perään? Oli ensimmäinen työvuoroni junahelppinä koulutuksen jälkeen. Varsinainen tulikoe. 

Toimin tämän kesän ajan junahelppinä Tampereen ja Oulun välillä kulkevissa junissa. Käytännössä olen konduktöörin apuna tarkastamassa ja myymässä lippuja, vastailemassa matkustajia huolettaviin kysymyksiin ja ratkomassa vastaantulevia ongelmia ja tilanteita junamatkan aikana. Tämähän voi tarkoittaa kaikkea maan ja taivaan väliltä: joskus suunnitellaan uusiksi vaihtoyhteyksiä ja joskus pohditaan matkustajan perillä odottavia, jännitystä aiheuttavia sokkotreffejä. Jokainen päivä on erilainen, kun matkustajat ja työpari vaihtuvat, ja se tässä työssä onkin parasta. 

Kesäni alkoi tiiviillä koulutuksella tulevaan kesätyöhön muiden junahelppien kanssa. Opettelimme perusasioita kalustosta, työn käytännöistä ja myyntilaitteiden käytöstä. Kertasimme ensiapukurssilla taitojamme ja perehdyimme työn turvallisuuspuoliin. Tein kolme harjoitusreissua Ouluun työnopastajakonduktöörin kanssa, jonka jälkeen oli aika aloittaa varsinaiset vuorot. Kun astuin ensimmäisen kerran laiturille työvaatteissa odottamaan junaa saapuvaksi Tampereen asemalle, jännitys oli käsinkosketeltavaa. Jonkinlainen rutiini työhön kehittyi kuitenkin nopeasti ja kesäni meni loppupeleissä hyvinkin leppoisasti.

Olen päässyt silittelemään lemmikkivaunussa silkinpehmeitä hiiriä ja pitänyt sylissä pikkuruista kissanpentua. Olen venkslannut ilmastoinnin, valojen, ovien, wifin ja vessojen kanssa. Rauhallisina hetkinä olen saattanut piipahtaa kuskin luona maisemia ihailemassa. Minulle on lausuttu runoja ja laulettu lauluja. Matkustajien kanssa on tullut juteltua kaikesta mahdollisesta lippujen ja rakkauden väliltä. Päädyin Radalla-ohjelmaan mukaan. Junamme on täyttynyt niin keppihevosista kuin parista sadasta riehakkaasta kertausharjoittelijastakin. Minulta on kysytty paljon maksaa yksi juna ja voiko raiteilla ajaa ylinopeutta. Olen nauranut niin paljon, että poskiin sattuu ja päässyt haastamaan itseäni niin, että aivot sauhuaa.

Kaikkein tärkeintä viihtyvyyden kannalta ovat kuitenkin olleet mahtavat työkaverit. Poikkeuksetta jokainen konduktööri, kenen kanssa olen tehnyt työvuoroja, on ollut avoin ja ystävällinen. Olen käynyt konduktöörinkopissa niin hauskoja, syviä ja kiinnostavia keskusteluja, että tuntuu haikealta jättää tämä yhteisö ja lähteä syksyllä takaisin yliopistolle opintojen pariin.

Ai niin. Toisin kuin ensimmäisen vuoroni jälkeen pelkäsin, kesäni ei tosiaan mennyt pelkkien poikkeustilanteiden ja venyneiden työvuorojen parissa. Sen pystyi varmaan kirjoituksesta arvaamaankin, mutta tiivistän sen vielä yhteen sanaan: kiitos."

Eeva Lavikka, turvallisuusharjoittelija 

"Työskentelen kesän ajan turvallisuusharjoittelijana VR Kunnossapidossa TLY-yksikössä, joka on vastuussa turvallisuus- laatu- ja ympäristöasioista kunnossapidon työpaikoilla. Tämä kesätyö liittyy vahvasti opiskeluihini, sillä opiskelen turvallisuusalaa Laurea-ammattikorkeakoulussa, ja olen myöskin työskennellyt turvallisuusalalla nelisen vuotta ennen työtäni VR:llä.

TLY:ssä työni painottuu suurimmilta osin työturvallisuusasioihin sekä henkilökunnan turvallisuuteen kunnossapidon yksiköissä. Pääsen muun muassa luomaan uudet turvallisuusperehdytyskurssit yhteisesti koko kunnossapidolle sekä omansa jokaiselle yksikölle. Oma projekti on hyvä motivaattori, etenkin, kun palaute kurssirakenteen uusimisen suhteen on ollut pelkästään positiivista.

Vaikka työni painottuu turvallisuuteen, olen myös päässyt näkemään laatu- ja ympäristöpuolen työtä. Tämä on auttanut kokonaisuuden hahmottamisessa, sillä kokemukseni rautateistä on ennen kesää ollut täysi nolla.

Työssäni tärkeää on ollut itsenäinen ja oma-aloitteinen työote – kun kaikkea ei ojenneta eteen tarjottimella, on itse otettava asioista selvää, ratkaistava eteen tulevia ongelmia ja välillä käytettävä luovuuttakin. Samalla osaamiseni muun muassa riskienhallinnasta, Lean-ajattelusta sekä henkilö- ja työturvallisuusasioista ovat syventyneet.

On ollut mielenkiintoista olla osana TLY-tiimiä ja tutustua muihin VR:läisiin. Iso bonus kesätyössä on myös ollut mahdollisuus työmatkoihin; on ollut kiinnostava nähdä muun muassa Kouvolan ja Oulun toimipisteet ja tavata siellä työskenteleviä ihmisiä. Mielestäni vuorovaikutus onkin muiden yksiköiden kanssa avainasemassa näin isossa konsernissa, sillä yksin ei maailmaa, tai ainakaan työpaikkaa paranneta.

Valmistun turvallisuusalan tradenomiksi todennäköisesti vuoden sisällä. Toivon, että tulevaisuuden työni on merkityksellistä sekä itselleni että muille. Mielestäni myös mahdollisuus kehittää itseään ja osaamistaan on tärkeää työn mielekkyyden kannalta. Tämän suhteen VR voisi hyvinkin olla tulevaisuudessa mahdollinen työnantaja, enkä pidä mahdottomana, että tarvetta olisi vastavalmistuneen tuoreille näkökulmille."

Santeri Siira, geotekniikkaharjoittelija

"Olen töissä VR Trackin suunnittelupuolella geotekniikkaharjoittelijana. Työskentelen Helsingin Isolla Pajalla, mutta ilokseni pääsin myös työskentelemään parin viikon ajan VRn vanhalla päätoimistolla, historiallisella Helsingin päärautatieasemalla. Aloittaessani pääsin jo nopeasti kiinni työtehtäviin käynnissä olevasta muutosta huolimatta.

Toimin osana georyhmää, joka keskittyy muun muassa kohteiden perustuksiin ja pohjarakentamiseen. Koska työ on itsessään hyvin projektiluontoista, tarjoaa se paljon vaihtelevuutta työtehtävissä. Kun toisessa projektissa teen melko itsenäisesti rekisteriä olemassa olevan rautatien ominaisuuksista Exceliin, niin toisessa kokoustan työryhmän kanssa laatien suunniteltavalle valtatielle NovaPointilla erilaisia pohjatutkimusohjelmia ja piirustuksia käyttäen pohjana heidän tuottamaansa aineistoa. Koko ajan oppii siis uutta ja töitä saa tehdä vaihtelevan työporukan kanssa.

Työpaikkana VR on ollut erittäin hyvin vastaanottava. Mielikuva tiukasti johdetusta valtion virastosta katosi hyvin äkkiä, sillä työskentely on rentoa ja uuttakin työntekijää kysellään yhteiselle kahvitauolle ja syömään. Halutessaan on voinut lähteä toimistolta aikaisemmin ja osan päivän töistä on voinut tehdä junamatkallaan kotiin. Vaikka olenkin vasta aloittanut, niin silti minulle on luotettu vastuuta ja töitä on saanut tehdä itsenäisesti.

Opiskelen Oulun yliopistossa konetekniikkaa. Opintosuuntanani on rakentamisteknologia ja rakennesuunnittelu. Työt täällä on opettanut hurjasti uutta ja antanut opintojen ohelle paljon konkreettisemman näkökulman alaan. Kun aikaisemmin on junalla matkustaessaan katsellut lähinnä maisemia, niin nyt saattaa matkallaan todeta: ”Kappas, tuossahan rakennetaan tuota rataosuutta, jota tänään töissä juuri tarkastelin.”

 

 

 

 

Kesätyötunnelmia vuodelta 2017 

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi VR Group rekrytoi 100 nuorta kesätyöntekijää kesällä 2017. Saimme kesätyöpaikkoihin huikeat 5000 hakemusta – kiitos niistä jokaisesta! Tehtäviin valikoitui joukko innokkaita nuoria muun muassa asiakaspalvelu-, ratapiha-, toimisto- ja suunnittelutehtäviin konsernin eri liiketoimintoihin ympäri Suomea. 

Katso vuoden 2017 kesän koostevideo:

 

 

Julkaistu: 31.8.2017

 

Konkari ja kesätyöläinen

Vaununsähköasentaja Jyrki Fahlströmillä on takanaan pitkä ura VR:n kunnossapidossa. Asentajaharjoittelija Leo Heikkilä työskentelee talossa ensimmäistä kesää. Millaisia ajatuksia konkarilla ja kesätyöläisellä on asentajan työstä?

Kuka?

Jyrki Fahlström, vaununsähköasentaja
Pääasialliset työtehtävät: pendolinojen operatiivinen huolto
Koulutus: sähkömies
Työuraa takana VR:llä: 38 vuotta 

Leo Heikkilä, asentajaharjoittelija
Pääasialliset työtehtävät: IC 2-kerrosvaunujen ovien huolto
Koulutus: autoasentaja, opiskelee ajoneuvotekniikkaa
Työuraa takana VR:llä: 2,5 kuukautta

 

Mitä tyypillisenä työpäivänänne tapahtuu?

Leo: Työskentelen IC 2-kerroscvaunujen ovien huollossa, ja siitä huoltotyöstä päiväni pitkälti koostuvat. Kun juna tulee meille huoltoon, aloitamme ottamalla ovet irti ja huollamme tiivisteet. Sen jälkeen menemme vaunulle vaihtamaan ja huoltamaan kytkimet, anturit ja koneiston osat. Yleensä menee noin viikko siihen, että ovet ovat takaisin paikoillaan ja huolto on kokonaan valmis.  

Jyrki: Operatiivisessa huollossa teemme keskeytymätöntä kolmivuorotyötä. Oikeastaan kun töihin tulee, ei voi tietää mitä vuoron aikana tulee tapahtumaan. Osa kalustosta huolletaan varikolla hallissa ja osa ulkona, riippuen millaisesta viasta on kyse. Ei ole oikeastaan siis olemassa tyypillistä työpäivää. Työpäiviä yhdistävä tekijä on se, että junassa on jokin vika, jota pyritään korjaamaan.


Mikä on parasta työssäsi? Entä haastavaa?

Jyrki: Olen aina tykännyt tekniikasta, ja toistaiseksi ainakin on saanut aika vapaasti valita itselle sopivia työmenetelmiä ja työjärjestystä. Tärkeintä on, että hommat tulevat hoidetuksi. Kokonaisten junien kanssa työskentely on mukavaa ja palkitsevaa, vaikka vian syy saattaakin monesti olla haasteellista löytää.

Leo: Sanoisin myös, että vian syyn löytäminen on haastavinta. Aina ne eivät selviä ihan helposti, joten ongelmanratkaisukykyä tarvitaan.

Millainen henkilö pärjää asentajan hommissa?

Leo: Täytyy olla motivoitunut ja kiinnostunut tekniikasta. Avuksi on, jos peukalo ei ole ihan keskellä kämmentä.

Jyrki: Toisille sopii suoraviivaisempi, toisille taas ongelmanratkaisua ja ajattelua vaativa työ. Esimerkiksi osan- tai pyöränvaihto on fyysistä mutta aika simppeliä tekemistä, vianhaku taas vaatii toisenlaista luonnetta. Molemmille on tarvetta, sillä työtä löytyy täällä laidasta laitaan. Aika hyvin tietynlaisia töitä ohjataan tietyntyyppisille ihmisille, jotta jokainen pääsee tekemään oman mielenkiinnon ja osaamisen mukaan.


Mikä on työssäsi on muuttunut vuosien varrella? Entä millainen kokemus kesätyö VR:n kunnossapidossa on ollut?

Jyrki: Yhteiskunta ja maailma ovat muuttuneet kovastikin. Päivittäistä työtä ajatellen eniten vaikuttaa tekniikan kehittyminen. Pelkillä 70-luvulla käydyn amiksen opeilla ei enää nykypäivänä pärjäisi, vaan osaaminen on päivittynyt työn ohessa vuosien varrella. Asentajan homma sinänsä on pysynyt samana: perusidea on edelleen tunnistaa kaluston viat ja korjata ne. Se ei ole muuttunut miksikään, vaikka kaikki sen ympärillä enemmän tai vähemmän on.

Leo: En olisi arvannut, että työpaikalla voi olla näin hauskaa. Porukka on ollut tosi hyvä, ja paljon työskennellään tiimeissä tai pareittain. Kaiken kaikkiaan olen ollut tyytyväinen kesään täällä.

Jyrki: Meillä ei ole ollut kunnossapidossa lähivuosina kesätyöntekijöitä, ja on mielestäni hyvä asia, että nyt on taas otettu. Tykkään siitä, että tulee nuoria ihmisiä joilla on tuore koulutus. Aina on tervettä saada uutta näkökulmaa työntekoon.

 

Kuva ja teksti:
Mari Ahjokannas

Julkaistu: 18.8.2017

 

Jäätelökesä junassa

Saisiko olla suklaatuutti, minttupuffet vai kenties mehujää? Jenny Pellikka, 16 ja Elsa Aatola, 16 ovat kesän ajan myyneet jäätelöä junissa Kokkolan ja Helsingin välillä. Lähdimme Jennyn ja Elsan matkaan InterCityyn Seinäjoelta Tampereelle ja Tampereelta Helsinkiin. Katso kuvakoosteesta, mitä junavuoron aikana tapahtuu jäätelömyyjän näkökulmasta.

Kuvat ja teksti:
Mari Ahjokannas


 
Julkaistu: 31.7.2017

Ihan oikeita työntekijöitä

VR Groupin sadasta kesätyöntekijästä noin kolmasosa on alle 18-vuotiaita nuoria. He työskentelevät pääasiassa avustavissa tehtävissä toimistoissa sekä varastojen ja ratapihojen yhteydessä.


Jenna Niemi
, 16 ja Anzela Mojaeva, 17 työskentelevät toimistoapulaisina VR Transpointilla rautatielogistiikan palvelukeskuksessa Kouvolassa. Rautatielogistiikan palvelukeskus on asiakaspalveluyksikkö, jossa työskentelee 50 ammattilaista neljällä eri paikkakunnalla. Palvelukeskuksessa huolehditaan esimerkiksi rautatiekuljetusten tilauksista, rahtikirjoista, asiakasraporteista ja laskutuksesta.

Jenna työskentelee palvelukeskuksessa kotimaan ja Anzela kansainvälisen liikenteen parissa. Logistiikan toimiala on avartunut kesätyön myötä. Aiemmin VR on ollut heille tuttu lähinnä junamatkustajan näkökulmasta.

- Matkustan paljon junilla, sillä olen koko viime vuoden käynyt Kouvolasta junalla Helsingissä lukiossa. Ajattelin, että olisi hauska päästä näkemään millaista VR:llä on töissä, Anzela kertoo.

Toimistoapulaisen tyypillisen työpäivän tehtäviä ovat esimerkiksi Excel-taulukoiden muokkaaminen, rahtikirjojen täyttäminen ja vanhentuneiden asiakastietojen poistaminen. Nuoret ovat auttaneet myös muissa toimiston tehtävissä aina tarpeen mukaan. Anzela puhuu toisena äidinkielenään venäjää, ja kielitaidosta onkin ollut hyötyä idän liikenteeseen liittyvissä työtehtävissä.

- Odotin, että tehtävämme olisivat olleet enemmän mapittamisen tyylistä yksinkertaista hommaa, mutta olemme päässeet tekemään monia sellaisia asioita, mitä vakituisetkin työntekijät tekevät. Me ollaan ihan niin kuin oikeita työntekijöitä täällä, Jenna iloitsee.

Molemmin puolin erityinen kokemus

Jenna on ollut aiemmin töissä hotellissa, ja Anzelalla on edellisvuodelta kesätyökokemusta puhelinmyynnistä. Myyntityöhön verrattuna kesätyö VR:llä on Anzelan mielestä ollut mukavan rauhallista, vaikka tekemistä onkin riittänyt koko ajan. Jennalta erityisesti kiitosta saa työyhteisö.

- Tykkään siitä, että työkaverit ovat lähellä ja aina löytyy seuraa vaikkapa lounaalle.

Kesätyökokemus on ollut molemmin puolin erityinen, sillä Kouvolan palvelukeskuksessa ei ole aiemmin ollut nuoria alle 18-vuotiaita kesätyöntekijöitä. Jennan ja Anzelan esimies, ryhmäpäällikkö Minna Klemola kuvailee kokemusta mielenkiintoiseksi ja avartavaksi.

- Luulen, että kaikki ovat tykänneet siitä, että on uusia kasvoja ja asioita joutuu katsomaan vähän eri näkökulmasta. Siinä joutuu itsekin miettimään, että miksi asioita tehdään juuri tällä tavalla. Olemme pyrkineet antamaan monipuolisia tehtäviä ja toivomme kovasti, että kesätyökokemus on ollut heille antoisa.

Excel-taidoista hyötyä lukio-opintoihin

Molemmat nuoret uskovat, että kesätöissä opitusta on hyötyä tulevaisuudessa. Excel-taulukoiden pyörittämisestä voi olla apua esimerkiksi lukio-opinnoissa, jotka Jennalla alkavat elokuussa. Yleishyödyllisten työ- ja opiskelutaitojen lisäksi myös rautatielogistiikan sanasto on tullut kesätyön aikana tutuksi.

- Esimerkiksi en aiemmin edes tiennyt, mikä on rahtikirja. Nyt työskentelen niiden kanssa päivittäin, Anzela kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmistaan nuoret puhuvat innostuneesti, vaikka eri vaihtoehdot toisinaan mietityttävät.

- Tällä hetkellä haluaisin opiskelemaan oikeustiedettä tai lääketiedettä. Suunnitelmani muuttuvat kyllä jatkuvasti, yhdessä vaiheessa halusin opiskella psykologiksi ja toisessa vaiheessa Aalto-yliopistossa diplomi-insinööriksi. Onhan tässä onneksi vielä se lukio edessä ja aikaa miettiä, Jenna pohtii.

Kesätyön jälkeen suunnitelmissa on rentoutumista ja lomailua, mahdollisesti jossain lämpimässä. Mikä kesätyössä oli sellaista, mitä kelpaa muistella lomalla ja jatkossakin?

- En ajatellut, että pääsisin tekemään jotain sellaista oikeasti tärkeää tehtävää. On tuntunut tosi kivalta, että työstäni on ollut hyötyä, Anzela summaa.

Vaikuttaisi siltä, että toive antoisasta kesätyökokemuksesta on toteutunut.

 

Lyhyesti: millaista kesätöissä on ollut?

  

Teksti ja video:
Mari Ahjokannas

Kuvat:
Mari Ahjokannas, Pete Masumi

 
Julkaistu: 17.7.2017


Teknillisen alan kesätöissä

Kesätyö on monelle opiskelijalle mahdollisuus tutustua oman alan töihin käytännössä. Haastattelimme kolmea teekkaria, jotka kertovat kesätyöstään VR:llä. 

Lotta Lundell, 25, analyytikko

Olen kesätöissä analyytikkona VR Transpointilla. Teen itsenäistä projektia, joka liittyy teollisuuden tavarakuljetusten ennusteiden tarkentamiseen. Käytännössä työni päämäärä on, että käytössä olevat resurssit voidaan hyödyntää parhaimmalla mahdollisella tavalla. Opiskelen Aalto-yliopistossa tuotantotaloutta neljättä vuotta, pääaineenani operaatioiden ja palvelujen johtaminen ja sivuaineenani energiatekniikka. Kesätyöni VR:llä liittyykin siis tosi vahvasti siihen, mitä opiskelen.

Logistiikka on toimialana todella mielenkiintoinen, sillä kehitettävää löytyy aina. Olen useampana kesänä katsellut VR:n kesätyöpaikkoja, ja tänä kesänä oli auki useampi mielenkiintoinen paikka, joita päätin hakea. Ilokseni ykköstoiveeni toteutui. Olen ollut aiemminkin kesätöissä logistiikan parissa, ja silloin työskentelin osana toimitusketjua. Analyytikon työ VR:llä on selkeästi askel lähemmäs omaa koulutusta vastaavaa työtä.

Parasta kesätyössäni on ollut logistiikan toimialaan syventyminen. Arjessa kiehtovaa on se, että ei ole samanlaista päivää, vaikka periaatteessa juuri siihen pyritään – ennakoitavuuteen ja säännönmukaisuuksien löytämiseen. Itsenäisen projektin työstäminen on ollut haastavaa ja opettavaista. Oman projektiin liittyvän osaamisen lisäksi olen huomannut, että on tosi tärkeää, miten toimii ympärillä olevien ihmisten kanssa, jotka eivät välttämättä tee juuri samaa asiaa kuin itse. Uskon, että hyviä yhteistyötaitoja varmasti tarvitsee tulevaisuuden työelämässä, teki sitten millaista työtä hyvänsä.

Opinnoista karttuneesta osaamisesta eniten on ollut hyötyä isojen kokonaisuuksien hahmottamisesta ja ongelmanratkaisukyvystä. Toisaalta myös numeerista ja analyyttista osaamista on päässyt hyödyntämään. Ajattelen, että koulussa oppii keinot juuri oppimiseen ja tiedon löytämiseen. Niitä taitoja olen saanut nyt hyödyntää paljon.

Tulevaisuuden työltäni toivoisin, että se olisi merkityksellistä, haastavaa ja motivoivaa. Motivoivaa työstä tekee esimerkiksi se, että koko ajan oppii uutta ja oman työn tuloksen pystyy näkemään. Tässä työssä tuloksen voi nähdä aika konkreettisestikin: jos ennustetarkkuuden parantaminen onnistuu, se mahdollistaa resurssien tehokkaan käytön ja sitä kautta on mahdollista saada säästöjä. Suunnittelu- ja kehitystehtävät VR:llä kiinnostavat minua ehdottomasti tulevaisuudessakin.


Ari Viitala, 23, datamanageriharjoittelija

Olen junaliikennöinnin suunnittelun tukiyksikössä datamanagerina. Teen siis datan hallintaa, jotta suunnittelijoilla olisi kaikki tiedot kunnossa, kun he suunnittelevat esimerkiksi työvuoroja juniin. Opiskelen Aalto-yliopistossa teknillisen fysiikan ja matematiikan linjalla systeemianalyysia ja operaatiotutkimusta. Alassa kiinnostaa kovan luonnontieteellisen osaamisen yhdistäminen käytännönläheisyyteen ja soveltamiseen. Päätös lähteä opiskelemaan tätä alaa on tuntunut ehdottomasti oikealta.

Ohjelmointi on selkein opiskelun kautta saatu taito, jota on päässyt kesätyössä hyödyntämään. Ei niinkään koodaamisen taito vaan se, että osaa tiedostaa, mihin ohjelmointia voi käyttää tekemisen sujuvoittamiseksi. Monet tekevät asioita käsin siksi, että ei vain ole tietoa siitä, että tietokone voisi tehdä saman asian paljon nopeammin ja helpommin.

Olen saanut työskennellä mahtavien työkavereiden kanssa. Monet heistä ovat pitkän linjan VR:läisiä, kolmella heistä on yhteensä yli 100 vuotta kokemusta talossa työskentelystä. Siinä on kertynyt aika paljon mielenkiintoisia tarinoita ja perspektiiviä tekemiseen. On ollut tosi mielenkiintoista kuunnella, kun he kertovat kokemuksistaan.

Näkemys rautateistä on kesän aikana avartunut valtavasti. VR oli minulle aiemmin tuttu vain junamatkustajan näkökulmasta, ja on ollut mielenkiintoista päästä seuraamaan, mitä konepellin alla jyllää. Olen päässyt oppimaan yleisesti rautateistä ja niiden toiminnasta, muustakin kuin oman työn näkökulmasta. Yleistieto rautateistä on hyödyllistä ihan päivittäisessäkin työssä, kun pitää metsästää, missä vaiheessa prosessia dataan tullut virhe on syntynyt.

Valmistun diplomi-insinööriksi todennäköisesti muutaman vuoden kuluttua. Matemaattiset mallit, optimointi ja ongelmanratkaisu ovat lähellä sydäntäni, joten niiden parissa olisi mukava työskennellä tulevaisuudessa. Uskon, että VR:llä on jatkossakin tarvetta ja mahdollisuuksia diplomi-insinööreille.


Elina Laine, 22, geosuunnitteluharjoittelija

Olen kesätöissä geosuunnitteluharjoittelijana VR Trackilla Tampereen aseman toimistolla. Teen pääasiassa vanhojen kairausten digitointia. Työ on periaatteessa hyvin systemaattista ja itsenäistä, mutta aika ajoin tulee vastaan tilanteita, joissa täytyy miettiä uusia ratkaisuja. Silloin varsinkin tulee kysyttyä apua kollegoilta. Yhteistyö onnistuu näppärästi Skypen välityksellä esimerkiksi Helsingissä ja Oulussa työskentelevien kollegoiden kanssa.

Opiskelen rakennustekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa, ja syksyllä alkaa kolmas vuosi. Rakennustekniikka jakautuu talonrakentamiseen ja yhdyskuntatekniikkaan, ja nyt syksyllä pitäisi tietää, kumpaan haluan opinnoissani suuntautua. En ole vielä päättänyt, kumpi minua kiinnostaa enemmän. Olen nyt ensimmäistä kesää oman alan kesätöissä, ja on ollut hienoa päästä näkemään, millaista infrapuolella työskentely käytännössä on.

Työssä olen oppinut eri kairausmenetelmistä ja siitä, miten pohjatutkimusta on ennen tehty. Sitä on mielenkiintoista verrata nykypäivään. Opintojen puolelta ainakin maa- ja pohjarakennustekniikan perusteet -kurssi on ollut sellainen, josta on ollut tässä työssä konkreettista hyötyä. Myös eri ohjelmien käytön osaaminen on ollut hyödyllistä, niitä kun tarvitsee koko ajan.

Koulussa ja kesätöissä opitut asiat tukevat mielestäni hyvin toisiaan. Suunnitelmat siitä, mitä haluan tehdä valmistumisen jälkeen ovat jonkin verran muuttuneet aiemmasta. Kyllä tällä kesätyöllä on ollut siihen vähän vaikutusta. Olen ajatellut, että haluan suuntautua talopuolelle, mutta kesätyön myötä myös geotekniikka ja maa- ja pohjarakentaminen muutenkin ovat alkaneet kiinnostaa. Toisaalta täällä opituista asioista on hyötyä sekä talonrakentamisen että yhdyskuntatekniikan puolella.

VR Track vaikuttaa potentiaaliselta työnantajalta myös tulevaisuudessa. Täällä on monia kiinnostavia projekteja, joiden parissa voisin ajatella työskenteleväni. Tampereen ratikka on ainakin ehdottomasti yksi sellainen, se on niin iso ja ainutlaatuinen projekti.


Kuvat ja teksti:

Mari Ahjokannas

Julkaistu: 5.7.2017

Eka oikea kesätyöpaikka

Millaista kesäharjoittelussa VR:llä on ollut? Elsa Aatola, 16, Tuukka Tuomala, 18 ja Jerry Kotti, 16 kertovat. Lue juttu täältä.

 Julkaistu: 21.6.2017

Asiakashelpit – jotta junamatka olisi entistä huolettomampi


Millä junalla pääsee lentoasemalle? Millainen lippu kannattaa valita millekin junamatkalle? Mitä tarkoittaa laituri 3A? Näihin kysymyksiin vastaavat päivittäin VR:n asiakashelpit Lisa Tervo, 20, Laura Koivula, 24, ja Jonna Rajala, 19. He ja kymmenen muuta asiakashelppiä auttavat matkustajia päivittäin Helsingin päärautatieasemalla, Tampereen rautatieasemalla ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

 

Asiakashelpit huolehtivat omalta osaltaan siitä, että asiakkaiden matka sujuu parhaalla mahdollisella tavalla. Tavallisimmin asiakashelpit opastavat matkustajia oikean lipun valinnassa ja ohjaavat oikealle laiturille. Suurin osa työpäivästä koostuu asemalla kiertelystä ja apua tarvitsevien asiakkaiden tunnistamisesta.

– Työssä on tosi tärkeää olla itse aktiivinen, sillä apua tarvitsevat matkustajat eivät välttämättä itse huomaa tulla pyytämään apua, Tervo kertoo.

Ihmisten parissa työskentely, kielitaidon hyödyntäminen ja aiempi asiakaspalvelukokemus olivat syitä, joiden vuoksi asiakashepin työ alun perin herätti kiinnostuksen. Rajalan mielestä on hienoa, että työssä pääseen hyödyntämään jo olemassa olevia taitoja ja samalla kehittämään niitä entisestään.


Kielimuureja ja erilaisia kohtaamisia

Asiakashelpin työssä kaikki päivät ovat erilaisia, kulkeehan pelkästään Helsingin Rautatieaseman läpi päivittäin satojatuhansia ihmisiä. Erilaisten ihmisten kohtaaminen on kaikkien kolmen mielestä työn parhaita puolia. Työn tuloksen näkee konkreettisesti tyytyväisen matkustajan kasvoilta. Apu saattaa olla jollekulle olla päivän tai vähintäänkin junamatkan pelastus.

– Erilaisten ihmisten tapaamisen myötä työssä oppii koko ajan uutta. Oikeastaan joku päivä tulee eteen joku sellainen kysymys, jota ei aiemmin ole tullut vastaan. Se on tosi mukavaa, Koivula summaa.

Joskus haasteita saattaa aiheuttaa yhteisen kielen puuttuminen. Helsingin päärautatieaseman ja lentoaseman kautta kulkee paljon turisteja, ja aina asiakkaan kanssa ei löydy yhteistä kieltä. Syy ei ole asiakashelppien kielitaidon puutteessa: esimerkiksi Tervo puhuu suomen lisäksi englantia, ruotsia, venäjää ja ranskaa. Haastavista tilanteista on kuitenkin aina selvitty viimeistään elekielen avustuksella.
VR-kesän jälkeen takaisin opintojen pariin

Kesätyö VR:llä on ollut asiakashelpeille positiivinen kokemus. Työkaverit ovat ottaneet kesätyöntekijät lämmöllä vastaan, ja aina on voinut kysyä, jos jokin asia on mietityttänyt.

– Kaikki työkaverit ovat olleet tosi iloisia, että me ollaan tultu tänne kesätöihin. Tuntuu siltä, että meidän työpanosta arvostetaan, Rajala iloitsee.

Kesän jälkeen kaikki kolme palaavat opintojen pariin. Tervo opiskelee Helsingin yliopistossa oikeustiedettä, Rajala Skotlannissa kansainvälisiä suhteita ja lakia ja Koivula Kajaanissa liikunnanohjaajan tutkintoa. Työn lisäksi asiakashelppien kesä kuluu matkustellessa – rautateillä tietenkin.

– Haluaisin käydä Suomen pohjoisimmalla rautatieasemalla Kolarissa, Tervo haaveilee.

 


Teksti, kuvat ja video: 
Mari Ahjokannas

 


Uuteen kulttuuriin sopeutumassa 

Julkaistu: 16.6.2017
Kirjoittaja: Mari Ahjokannas

Tiedättekö sen kutkuttavan tunteen, kun on aloittamassa ensimmäistä päivää uudessa työpaikassa? Kun on laittanut varmuuden vuoksi soimaan kolme herätystä, valinnut vaatteita tunnin ja saapunut paikalle varttia liian aikaisin. Vähän kuin olisi lähdössä pitkään odottamalleen ulkomaanmatkalle. Mahanpohjassa kutkuttaa, innostuttaa ja samalla vähän mietityttää, miten mahtaa suoriutua tulevista haasteista.

Yhtäläisyyksiä ulkomaanmatkaan huomaa myös paikan päälle saavuttuaan. Ensimmäisinä päivinä energiaa kuluu sisäisten karttojen ja muistisääntöjen kehittämiseen, jotta löytäisi rakennuksessa vähintään vessaan ja ulko-ovelle. Uudet kasvot ja nimet eivät heti yhdisty toisiinsa. Keskusteluissa tuntee oppivansa uusia sanoja – tiedättekö, ne yhteisön sisäiset merkitykset, erilaiset lyhenteet ja järjestelmien nimet.

Uuteen kulttuuriin sopeutuminen saattaa ottaa aikansa. Kokemukseni mukaan uuteen työpaikkaan sopeutuu parhaiten samoilla keinoilla kuin mihin tahansa uuteen kulttuuriin: kuuntelemalla tarkkaavaisesti, kokeilemalla rohkeasti ja kysymällä apua paikalliselta. Jonkin ajan kuluttua huomaakin jo käyttävänsä sujuvasti aiemmin kummastusta herättänyttä sanastoa ja löytävänsä tiensä ainakin tunnetuimmille nähtävyyksille.

Aloitin toukokuussa VR Groupilla HR-harjoittelijana. Ensimmäiset viikot kuluivat tutustumiseen, perehtymiseen ja ihmettelemiseen, ja nyt kuukauden jälkeen voin sanoa olevani jo täysillä työn touhussa. Tehtävänäni on kesän aikana viestiä kesätyöntekijöidemme arjesta ja koota kokemuksia läpi konsernin, ja vastaan muun muassa näistä kesätyösivuista. Lisäksi suunnittelen ja toteutan sisäisiä verkkokoulutuksia. Opiskelen puheviestintää ja kasvatustieteitä Tampereen yliopistossa, ja tuntuu mahtavalta päästä hyödyntämään oman alan osaamista kesätöissä VR:llä.

Työkavereiden lämmin vastaanotto on varmistanut sen, ettei suurempaa kulttuurishokkia ole päässyt syntymään. Minusta tuntuu, että tästä on muodostumassa mieleenpainuva matka.

Nähdään ja kuullaan kesän aikana!