Ajat muuttuvat, asema säilyy 

Päärautatieasema, Steissi, on kiinteä osa Suomen kansallisperintöä sekä Helsingin kaupunkikulttuuria. Sellaisena tahdomme sen pitää myös jatkossa.

Maaliskuussa 1919 yleisölle avattu Helsingin päärautatieasema ei esittelyjä kaipaa. Kansainvälistä tunnustustakin kerännyt arkkitehtuurihelmi on herättänyt valmistumisestaan lähtien kunnioitusta monumentaalisella ulkomuodollaan ja koristellisilla yksityiskohdillaan.

Asema on kuitenkin enemmän kuin ikoninen maamerkki. Se on säilyttänyt merkityksensä pääkaupungin keskeisenä kohtaamispaikkana vuosikymmenestä toiseen palvelemalla matkustajia sekä kaupunkilaisia ajassa eläen ja tarpeisiin muuntuen.

Vaikka yhteiskunta, Helsinki ja ihmisten elämäntavat sekä kulutustottumukset ovat muuttuneet matkan varrella, päärautatieasema on edelleen Suomen ylivoimaisesti vilkkain matkustamisen ja liikenteen solmukohta, jonka läpi kulkee päivittäin jopa 250 000 ihmistä.

Kohti seuraavaa sataa vuotta

Päärautatieaseman täyttäessä pyöreitä on katseet käännetty jo tulevaan vuosisataan. VR Groupin kehitysprojektissa asemaa tarkastellaan huolellisesti kokonaisuutena niin viihtyisyyden, käytettävyyden kuin palvelukokemuksen näkökulmasta. Suunnitelmia on tehty tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa, ja aseman kaipaama peruskunnostus sekä tekninen uudistaminen toteutetaan rakennuksen ainutlaatuisuus huomioiden.

Osa isompaa kuvaa on myös päärautatieaseman yhteydessä sijaitsevan, aiemmin VR Groupin pääkonttorina toimineen hallintorakennuksen siirtyminen hotellikäyttöön, vastaamaan pääkaupungin työ- ja vapaa-ajan matkustamisen kasvuun.

Steissi koskettaa meitä kaikkia

Päämääränämme on parantaa aseman palveluita sekä lisätä yleistä viihtyisyyttä ja turvallisuutta, kunnioittaen kohteen kulttuurihistoriallisesti arvokasta arkkitehtuuria. Rakennustyöt alkavat syksyllä 2019. Parhaillaan teemme kyselytutkimusta junamatkustajien sekä kaupunkilaisten odotuksista ja mielipiteistä, keräämme asiantuntijoiden ajatuksia, arvioimme vaihtoehtoja ja keskustelemme erilaisista näkemyksistä aseman tulevaisuuden suhteen.

Helsingin päärautatieasema on kansallinen ylpeydenaihe, kehitetään sitä yhdessä. Lisätietoa kehitettävistä palveluista sekä liiketiloista, projektin aikatauluista tai päärautatieaseman tulevaisuuden tarjoamista mahdollisuuksista saat osoitteesta: steissi(at)vr.fi