Nina Mähönen

Nina Mähönen, liikennejohtaja

Työtä monenlaisten maailmojen kohtaamispisteessä

Liikennejohtaja Nina Mähösen tiimi liikuttaa raiteilla sekä matkustajia että tavaroita

Junaliikennöinnin liikennejohtaja Nina Mähönen joukkoineen siirtää isoja massoja raiteita pitkin paikasta toiseen. Junaliikennöinnissä työskentelevät VR:n kauko- ja tavaraliikenteen veturinkuljettajat, suunnittelijoita, asiantuntijoita sekä rataverkon häiriötilanteista vastaavan operaatiokeskuksen henkilöstö.

– Tässä työssä olennaista on ymmärtää hyvin erilaisia asiakasryhmiä. Asiakkaamme ovat sekä junamatkustajia että suurten teollisuusyritysten edustajia. Työssäni siis kohtaavat siis monenlaiset maailmat ja erilaiset odotukset, Nina kertoo.

Urasuunnittelun kautta sopivasti haasteita

 Nina on työskennellyt aina liikenteen ja logistiikan parissa. Hän opiskeli vielä Teknillisessä korkeakoulussa, kun aloitti työt opintojen ohella Destialla. 14 vuotta sitten nuorta diplomi-insinööriä kutsuivat työt rautateiden suunnittelun parissa, silloisen VR Trackin palveluksessa.

 – Olen aina saanut sopivasti uusia haasteita. VR-konserni on iso talo, jossa on valtavasti mahdollisuuksia kehittyä ja syventää osaamistaan. Olen kuluneiden 14 vuoden aikana työskennellyt kaikkiaan kuudessa eri tehtävässä. Esimiehet ja johto osaavat täällä urasuunnittelun.

 Nykyisessä tehtävässä Nina on toiminut vuodesta 2019 lähtien. Työ ei sisällä ainoastaan vastuuta miljoonista matkustajista ja tavaratonneista, vaan yksi tärkeimmistä rooleista on mahdollistaa 1 200 ammattilaiselle tehdä työnsä hyvin ja turvallisesti.

...yksi tärkeimmistä rooleista on mahdollistaa 1 200 ammattilaiselle tehdä työnsä hyvin ja turvallisesti.
Nina Mähönen

”Luotan, arvostan, valtuutan”

 Junaliikennöinnissä on pitkän linjan sitoutuneita ammattilaisia, joista kahdeksan raportoi suoraan Ninalle. Hänen johtamisteesinsä kiteytyvät kolmeen sanaan: ”luotan, arvostan ja valtuutan.”

 – Tavoitteeni esimiehenä on antaa ihmisille tilaa heidän omaa toimintaansa koskevissa päätöksissä ja olla tukena aina, kun tarvitaan. En voi olla korvaamaton, mutta tavoitteeni on tietää, mitä tapahtuu ja tarvittaessa yhdessä miettiä päätöksiä, jos tukea tarvitaan.

 Samanlaista tukea Nina kertoo saavansa omalta esimieheltään, konsernin toimitusjohtajalta, jonka kanssa hän käy kuukausittain pieniä kehityskeskusteluja. Lisäksi VR tarjoaa monipuolisesti tukea esimiestyöhön erilaisten valmennusten kautta.

 –  Konsernin osaamisen kehittäminen on hiljattain keskitetty VR-Akatemiaan, ja sen kautta on mahdollista saada hyvin monipuolista koulutusta.

Nopeissa tilanteissa johtajan on oltava läsnä

Junaliikennöinti on kuin vastuullista jättimäisen palapelin kokoamista, jossa pitää osata hahmottaa laajoja asiakokonaisuuksia sekä löytää niistä olennainen. Myös epävarmuuden sietokyky on tärkeää.

– Tietyissä tilanteissa pitää pystyä tekemään nopeita ratkaisuja. Esimerkiksi viime joulun alla myrskyviikolla puhdistin oman kalenterin kaikesta, jotta pystyin olemaan läsnä poikkeustilanteita hoitaville tiimiläisille, vaikka he varsinaisen operatiivisen tilanteen ammattitaidollaan ratkaisevatkin.

Vastuullisesta työstään Nina palautuu parhaiten arkitouhuissa perheen kanssa. Lisäksi hän nauttii työnantajan tarjoamista liikuntaeduista.

 – Työhöni sisältyy jonkin verran matkustamista. On kätevää, että liikunta- ja kulttuuriseteleillä liikuntaa voi harrastaa missä päin Suomea tahansa. Palveluntarjoajan mobiilisovelluksen kautta liikuntapaikat on helppo löytää.

VR etusivu VR Transpoint etusivu VR Fleetcare etusivu Pohjolanliikenne etusivu Avecra etusivu