Salla Pitkämäki

Salla Pitkämäki, kategoriapäällikkö, VR FleetCare

Parasta on, kun omat toiveet on huomioitu työtehtävissä!

VR FleetCaren hankinnan tuore kategoriapäällikkö Salla Pitkämäki vastaa raidekaluston kunnossapitoon liittyvistä hankinnoista. Sallan työura VR:llä ei ole vielä pitkä, mutta urakehitystä voi tapahtua nopeastikin. Ammatillisen osaamisen lisäksi se vaatii omaa halua edetä ja työnantajan antamaa mahdollisuutta kehittyä. 

Koulutukseltaan Salla on hallintotieteiden maisteri ja pääaineenaan opiskellut julkisjohtamista sekä sivuaineena talous- ja hankintaosaamista. Tulevaisuuden työura alkoi kirkastua jo opiskeluaikana. 

"Tiesin jo opintojen varhaisessa vaiheessa, että haluan työllistyä hankintojen pariin. Opinnot tukivatkin intressejäni hyvin, ja jo ensimmäisen opiskeluvuoden keväänä pääsin kotikaupunkiini Hämeenlinnaan töihin Sarastia-nimiseen yritykseen hankinta-asiantuntijaksi. Siitä tehtävästä olen jatkanut eteenpäin työskennellen lähes koko opintojen ajan hankintojen parissa kahdessa eri yhteishankintayksikössä", Salla kertoo.  

 

VR kiinnosti minua erityisesti, sillä näin suuressa organisaatiossa on paljon etenemis- ja kehittymismahdollisuuksia. Pystyn omalla työlläni vaikuttamaan satojentuhansien ihmisten päivittäiseen arkeen matkustamisen ja logistiikan kautta.
Salla Pitkämäki

Ura VR:llä alkoi resurssisuunnittelusta 

VR FleetCarelle Salla tuli keväällä 2018 työpaikkahaun kautta resurssisuunnittelijan työtehtävään, toimitusketjuyksikköön. Resurssisuunnittelu vastaa FleetCaren eri toimipisteiden henkilöstön työvuorojen, koulutusten ja lomien suunnittelusta. Tiimi myös kehittää resursointia ja uusia vuoromalleja yhteistyössä tuotannon kanssa. 

"Hakiessani tuolloin työtä etsin positiota, jossa voisin oppia uutta ja kehittää sekä haastaa itseäni. VR kiinnosti minua erityisesti, sillä näin suuressa organisaatiossa on paljon etenemis- ja kehittymismahdollisuuksia. Pystyn omalla työlläni vaikuttamaan satojentuhansien ihmisten päivittäiseen arkeen matkustamisen ja logistiikan kautta. Lisäksi yhdistän rautatiet ja hankinnat yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen", Salla kertoo. 

Resurssisuunnittelun lisäksi Salla sai vastuulleen hankintataustansa sekä omien toiveidensa mukaisesti myös konsultointi- ja vuokratyökategorian kilpailutukset sekä sopimushallinnan. 

"Sain resurssisuunnittelijan työni ohella myös osallistua hankintojen kilpailutukseen ja avustaa kategoriapäälliköitä kategorioiden strategisessa kehitystyössä, jonka koin erityisen mielekkäänä ja motivoivana. On hienoa, että työntekijöiden osaaminen ja preferenssit huomioidaan töiden vastuunjakoa suunniteltaessa. Haluan lähettää erityiskiitokset siitä nykyiselle esihenkilölleni", Salla sanoo. 

Nopea eteneminen hankinnan kategoriapäälliköksi 

Kategoriapäällikön pesti on vastuullinen ja monipuolinen tehtävä. Positio aukesi hakuun syksyllä 2020, ja Salla päätti hakea paikkaa. Uudet haasteet, vastuut ja tehtävän monipuolisuus kiinnostivat. Salla valittiin tehtävään, ja uusi työ alkoi vuoden 2021 alussa. Hankinnan kategoriapäällikkönä Salla vastaa oman kategoriansa kilpailutuksista, sopimushallinnasta ja toimittajayhteistyöstä sekä erilaisista hankinnan ja kategorian sisäisistä kehityshankkeista. 

Kategoriat on jaettu tuoteryhmien mukaan, ja Sallan tuotekategoriaan kuuluvat esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkaosiin sekä junien sisustaan liittyvät hankintakokonaisuudet. Lisäksi myös vuokratyön, alihankinnan ja konsultoinnin sopimus- ja hankinta-asiat kuuluvat Salla työkokonaisuuteen.

"Mielestäni työnantaja tukee hyvin yksilön kehittymistä ja osaamista. Vastuuta annetaan, jos sitä haluaa. Meillä on FleetCarella mukava työympäristö, hyvät henkilöstöedut ja joustavat työskentelymahdollisuudet. Parasta kaikessa on työn vaihtelevuus ja uudet haasteet, itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen, työkaverit, onnistumiset ja haastavissa tilanteissa itsensä ylittäminen", hän listaa. "Olen erittäin tyytyväinen nykyiseen uuteen työtehtävääni, mutta tulevaisuudessa toivon vielä joskus mahdollisesti työllistyväni esihenkilötehtävään." 

Vastapainona ratsastusta ja muuta urheilua

Asiantuntijoilla on töitä paljon - välillä vähän liikaakin -, mutta monipuoliset harrastukset pitävät Sallan balanssissa.   

"Minulla on oma hevonen, jonka kanssa valmentaudun, ja lisäksi lenkkeilen ja käyn kuntosalilla. Raja töiden ja vapaa-ajan välillä on harmaa, erityisesti näin korona-aikana, kun työskentely tapahtuu pääsääntöisesti kotoa käsin. Tasapaino on kuitenkin tärkeää, ja varaan itselleni ja palautumiselle harrastusten muodossa riittävästi omaa aikaa", Salla sanoo.

VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu