Selfie raiteilla voi tappaa - kampanja muistuttaa rautateiden vaaroista

Liikennevirasto, Trafi, VR Group ja Aseman lapset ry aloittavat kampanjan rataturvallisuuden puolesta. Kampanjan tavoitteena on saada etenkin nuoret ymmärtämään, että radalla liikkuminen on hengenvaarallista.

Junan alle jää vuosittain 50-60 ihmistä, minkä lisäksi rautateillä sattuu paljon läheltä piti -tilanteita. Etenkin nuorten keskuudessa kuvien ottaminen raiteilla on erittäin huolestuttava ilmiö.

”Rata ei ole oleskelu- eikä leikkipaikka, eikä raiteiden yli ei saa oikaista. Junan lähestymistä ei välttämättä huomaa ajoissa, jos on keskittynyt esimerkiksi kuvien ottamiseen. Etenkään lapset ja nuoret eivät usein ymmärrä, että juna ei voi väistää eikä ehdi pysähtyä ajoissa”, sanoo rautatietoimintojen turvallisuuspäällikkö Marko Tuominen Liikennevirastosta.

Myös aikuiset liikkuvat luvattomasti rautatiealueella, usein ajattelemattomuuttaan. Aikuisten tulisi kuitenkin toimia esimerkkinä, ja kertoa lapsille ja nuorille rautateiden vaaroista.

”Rautateiden vaaroista on tärkeä puhua. Ihmiset eivät yleensä tule ajatelleeksi, kuinka vaarallinen paikka rata oikeasti on”, muistuttaa johtava asiantuntija Kirsi Pajunen Trafista.

Muista nämä asiat rautatiealueesta

1. Radalle ei saa saa mennä, se on aina vaarallista

Kaikki rautatiealueella liikkuminen ja asiaton oleskelu on laissa kielletty. Tämä koskee mm. radan ylittämistä muusta kuin virallisesta radan ylityskohdasta sekä liikkumista ratapihalla tai ratapenkalla.
Rautatiealueella ei ole koskaan turvallista hetkeä liikkua. Rataverkolla liikkuu matkustajajunien lisäksi paljon erityyppisiä junia, joiden aikataulut muuttuvat usein.

2. Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi

Junan lähestymisen huomaa usein vasta, kun on jo liian myöhäistä. Nopeimmillaan junat kulkevat jopa 220 km/h. Junan nopeudesta ja olosuhteista riippuen junan pysähtymismatka on jopa puolitoista kilometriä.

3. Ilkivalta on vaarallista myös tekijälle itselleen

Lain mukaan junalle on annettava esteetön kulku. Raiteelle laitetut esteet aiheuttavat vaaran niin ohikulkijalle, junan kuljettajalle ja matkustajille kuin ilkivallan tekijällekin. Ilkivaltaa on esimerkiksi raiteelle asetettu este, kuten kivi tai polkupyörä.

4. Sähköradalla on aina hengenvaara

Ratojen sähköjännitteet aiheuttavat hengenvaaran. Ratapihoilla seisovien vaunujen päälle kiipeäminen on kielletty välittömän hengenvaaran vuoksi.

Lisätiedot

VR Groupin mediadesk, p. 030 70123 tai viestinta(at)vr.fi

Rautatietoimintojen turvallisuuspäällikkö Marko Tuominen, Liikennevirasto, p. 029 534 3981 tai etunimi.sukunimi(at)liikennevirasto.fi

Johtava asiantuntija Kirsi Pajunen, Trafi, p. 029 5346 830 tai etunimi.sukunimi(at)trafi.fi

Katso video >>

Katso making of -video >>


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu