De nya snabba förbindelserna sparar finländarnas tid

02.05.2016 10:38 Aktuellt, Pressmeddelanden

VR försnabbar tågförbindelserna på flera sträckor i juni. De snabbare förbindelserna börjar åka på midsommarveckan den 20 juni. I bästa fall försnabbas restiden med över en halv timme mellan bland annat Helsingfors och Uleåborg.

Tågpassagerarna sparar avsevärt med tid i och med att tågförbindelserna försnabbas från och med juni. Kunderna önskade snabbare förbindelser genast efter förmånligare priser. Enligt en av VR gjord undersökning önskar upp till 70 % av finländarna att tågen skulle vara snabbare än nuförtiden.

- Vårt mål är att öka det bekväma och miljövänliga tågets popularitet steg för steg. Pris och restid inverkar mest på om tåget väljs som färdmedel. Prissänkningen i början av året har redan ökat tågets popularitet avsevärt. Nästan 250 000 fler passagerare har redan valt tåget som färdmedel, säger Maisa Romanainen, direktör för VR:s passagerartrafik.

VR har dessutom startat flera utvecklingsprojekt för att förbättra reskomforten, så som utvecklande av tågens nätförbindelser samt förnyande av restaurang- och cafétjänsterna.

Fler snabba och direkta förbindelser mellan städerna

Från och med den 20 juni försnabbas restiderna från Helsingfors till Seinäjoki, Uleåborg, Vasa och Björneborg. Exempelvis förkortas restiden till Vasa nästan 20 minuter och till Uleåborg över 30 minuter. På den populära rutten mellan Helsingfors och Tammerfors avgår en snabb förbindelse på 1,5 timme en gång i timmen. Dessutom erbjuds ytterligare fler förbindelser utan omstigning till Jyväskylä, Vasa och Kajana. Förbindelserna från Åbo via Tammerfors till andra orter i Finland kräver i fortsättningen omstigning i Tammerfors och då blir förbindelserna mellan Helsingfors och Jyväskylä direkta.

- Vi försnabbar resorna där det är möjligt och där möjligast många passagerare har nytta av det. Den i mars inledda snabba Åbo Express har överskridit sitt mål under en kort tid och det är riktgivande för fördelarna med snabbheten. Försnabbande är en summa av flera aspekter; banans skick ska beaktas och enspårigheten, hastighetsbegränsningarna, stoppbeteendet, omstigningarnas smidighet samt effektiv användning av personal och tågmateriel, säger Antti Tuominen, Planeringschef för VR:s fjärrtrafik.

Förbindelsen mellan Helsingfors och Åbo försnabbades i mars. Kunderna har tagit emot den 20 minuter snabbare turen bra; tågens fyllningsgrad har varit över 70 % och över 90 % av turerna har varit i tid. Åbo Express är 20.6-11.9 på sommarpaus på grund av byggarbetena vid Kuppis station.

Biljetterna till försäljning den 3 maj

Från och med juni avgår det 264 turer per dag under vardagar. I samband med försnabbandet tar VR bort 12 mindre använda turer per dag, dvs. ca 4 % av tågturerna. Tidigare år har det under sommarperioden trafikerat färre turer än normalt, men i år minskas inte antalet till sommaren. Undantaget är Åbo Express som tar paus på grund av banarbetena.

Efter ändringarna i juni erbjuder alla fjärrtåg restaurang- och cafétjänster. En ny station öppnas i Kempele. Från stationerna i Laihela, Ylistaro och Storkyro som haft få passagerare prövas på anslutningsförbindelser med tåg eller buss till fjärrtrafikstationerna.

Biljetterna till de nya snabbare förbindelserna kommer till försäljning imorgon den 3 maj och biljetter kan köpas i VR:s webbshop, mobilshop, kundservice, försäljningsställen, automater, tåg och R-kiosker runt om i landet.

Du kan bekanta dig med de ruttspecifika ändringarna här:

Ett snabbt tåg till Tammerfors en gång i timmen.

Direkt och snabbare till Vasa.

På under sex timmar till Uleåborg.

Bekanta dig noggrannare med aspekter som inverkar på tågens snabbhet.

Bekanta dig med undersökningsresultaten som det hänvisas till i meddelandet i tågbloggen. TNS Gallup genomförde undersökningen på begäran av VR och på den svarade 1100 finländare i åldern 15-74.

Related to: Matkustajaliikenne

Nyhetsarkiv