Äänekosken päiväkotilaiset turvallisuusopissa

Äänekosken päiväkotilaiset saivat eilen tietoa turvallisesta liikkumisesta rautatien läheisyydessä. Oppeja jakoi VR Trackin toimitusjohtaja Ville Saksi.

Äänekoskelle rakennettava biotuotetehdas muuttaa parhaillaan alueen raideliikennöintiä. Jyväskylän ja Äänekosken välinen rataosuus sähköistetään, mikä tekee junaliikenteestä lähes äänetöntä. Samalla junavuorojen määrä tuplaantuu.

Ville Saksi vieraili keskiviikkona 31.8. Äänekoskella Teken päiväkodissa, jossa on hoidossa 130 2–6-vuotiasta lasta. Tapahtumassa käytiin läpi junavideon ja piirroskuvien avulla turvallisen liikkumisen periaatteita radan läheisyydessä.

– Äänekoskella ja sen läheisyydessä tapahtuu suuria liikennemuutoksia. Aiemmin ratavälillä liikkui vain diesel-moottorisia vetureita, jotka on helppo kuulla ja huomata. Piakkoin täällä alkaa kuitenkin liikennöidä sähköjunia, jotka kulkevat hiljaa ja voivat tulla kohdalle yllättäen, VR Trackin toimitusjohtaja Ville Saksi sanoo ja jatkaa:

– Kävimme lasten kanssa läpi tärkeitä asioita, kuten että raiteille ei saa mennä, juna ei voi väistää ja että radan saa ylittää vain tasoristeyksestä tai alikulun kautta.

VR Track suunnittelee ja toteuttaa Äänekosken biotuotetehtaan liikenneyhteydet -hankkeen allianssimallilla yhdessä Liikenneviraston kanssa. Turvallisuus on raideliikennöitsijän lisäksi tärkeä asia myös raideurakoitsijalle.

Ville Saksi sai keväällä 2016 Pääjohtaja H. Roosin säätiön työturvallisuuspalkinnon. Saksi lahjoitti palkintonsa lasten liikenneturvallisuustyöhön – lahjoitus suunnattiin tänä vuonna Äänekosken päiväkodeille ja perhepäivähoitoon. Hoitopaikat saivat lasten turvaliivejä, lastenkirjoja sekä lapsille ja vanhemmille koostetut infopaketit turvallisesta liikkumisesta rautatien läheisyydessä. Jatkossa Saksi ja VR Track lahjoittavat vastaavan turvallisuuspaketin kerran vuodessa jollekin rautatien läheisyydessä sijaitsevalle päiväkodille.

Kampanjamateriaalit jaettiin kaikille alueen päiväkodeille ja perhepäivähoidolle. Kampanja tavoitti yhteensä 34 hoitopaikkaa ja melkein 900 lasta.

– On erityisen tärkeää, että liikenneturvallisuusasiaa kohdistetaan lapsiin. Jos yksikin pieni loukkaantuminen voidaan estää valistuksella, on se sen arvoista, Teken päiväkodinjohtaja Tuula Sarja toteaa.

Turvallisuustuokion viestit sisäistettiin hienosti.

– Ei saa leikkiä junaradalla, junat tulevat nopeasti ja salaa, 5-vuotias Jade kertoo ja 6-vuotias Miika täydentää:

– Junaradan yli kävellään vain semmoisesta paikasta, mistä saa kävellä yli.

Katso myös lapsille suunnattu animaatiovideo sähköjunista.

VR Trackin toimitusjohtaja Ville Saksi opasti lapsia myös leikin varjolla.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu