Pandoja ja vuoristoratoja – suomalaiset hakevat lomaltaan luonnon läheisyyttä ja kaupungin huumaa

Perinteikkäät huvipuistot Linnanmäki ja Särkänniemi ovat Suomen suosituimpia perhekohteita niin aikuisten kuin lasten mielestä. Perheiden kesäloma ei silti ole pelkkää menoa ja melskettä, sillä myös luonto ja eläimet kiinnostavat. 


Huvipuistot ovat suomalaisperheiden suosikkikohteita kesälomalla. Tämä selviää Taloustutkimuksen VR:lle toteuttamassa Suomalaiset lomamatkalla -tutkimuksessa, jossa selvitettiin lasten ja aikuisten mielipiteitä kesäloman parhaista matkakohteista.


Ylivoimaisiksi ykkösiksi nousevat Helsingin Linnanmäki sekä Tampereen Särkänniemi, jotka jakavat kärkipaikat sekä aikuisen että lasten listoilla. Myös Kauhavan Alahärmässä sijaitseva PowerPark yltää molempien listojen kärkinelikkoon.


Suuret kaupungit vetävät puoleensa


Suosituimmaksi kesäkaupungiksi nousee Helsinki, joka nousee niin aikuisten kuin lastenkin listojen kärkipäähän. Helsingin matkailussa on nähtävissä positiivista kasvua viime vuoteen verrattuna.


” Kasvuun vaikuttaa varmasti Helsingin kiinnostavuus matkakohteena. Viime vuoden kesäkuuhun verrattuna eniten kasvua tapahtui Helsingin ja Kuopion välillä (13 %). Toiseksi eniten kasvua tapahtui Helsingin ja Vaasan välisellä reitillä (12 %) ja kolmanneksi eniten matkamäärät kasvoivat Helsingin ja Jyväskylän (10 %) välillä,” kertoo VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.


Kesäkaupunkina mainetta kerännyt Turku jää yllättäen täpärästi ulos sekä aikuisten että lasten listoilta, mutta Turun kupeessa sijaitseva Naantalin Muumimaailma niiltä sen sijaan löytyy. 


Matkat Turkuun eivät silti ole vähentyneet, vaan päinvastoin. Matkamäärät kasvoivat kesäkuussa 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna.


Pandat houkuttelevat ihmisiä Ähtäriin joka puolelta Suomea


VR:n tilastojen mukaan matkat Ähtäriin ovat lisääntyneet tänä kesänä huomattavasti. Pandat eivät kuitenkaan vielä riitä nappaamaan Suomen suosituimman eläinpuiston titteliä, sillä kestosuosikki Korkeasaari yltää sen edelle kuudenneksi sekä aikuisten että lasten listoilla.


”Matkat Pohjanmaalle ovat olleet tänä kesänä kasvussa, mihin PowerParkilla ja Ähtärin eläinpuistolla on varmasti vaikutusta.  Vaikka matkustajien määrä Ähtärin ja Ähtärin eläinpuiston alueilla kasvoikin kesäkuussa yli 60%, on määrä edelleen moniin kohteisiin verrattuna pieni.”, Romanainen sanoo.


Erityisesti talvikohteena tunnettu Lappi nousee myös sekä aikuisten että lasten kärkikohteisiin. 


”Lapin matkailu on hyvässä nosteessa ja yhä useampi suuntaa lomallaan pohjoiseen. Junaan houkuttelee tänä kesänä lanseerattu edullinen säästölippu makuupaikoille. Säästölipulla hyttipaikan yöjunasta saa edullisimmillaan 49 eurolla.  Lisäämme vuorotarjontaa Helsinki–Kolari-välille ja uudistamme ravintolavaunuja, Romanainen toteaa.

 

VR:n Suomalaiset lomamatkalla -tutkimukseen vastasi yhteensä yli 1670 henkilöä, joista lapsia oli 835 ja heidän vanhempiaan 835. Tutkimukseen vastanneet lapset olivat iältään 7‒16 -vuotiaita. Lapset vastasivat vain osaan tutkimuksen kysymyksistä. Tutkimukseen vastanneista aikuisista 62,5 prosenttia oli naisia ja 37,5 miehiä. Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa 18.-29.5.2018 välisenä aikana. Tutkimuksen toteutuksesta vastasi tutkimuspäällikkö Anne Melander.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu