Akkukemikaaleja miljoonalle sähköautolle – VR Transpoint ja Terrafame ottavat askeleen kohti puhtaampaa tulevaisuutta

VR Transpoint mahdollistaa tulevaisuudessa tehokkaan, turvallisen ja ilmastoystävällisen logistiikkaketjun Terrafame Oy:n uuden akkukemikaalitehtaan kuljetuksille. Uuden yhteistyösopimuksen myötä Sotkamosta Suomen satamiin kulkee rautateitse ja maanteitse vuosittain yli 250 000 tonnia akkukemikaalitehtaan tuotteita.

VR Transpoint on solminut Terrafamen kanssa merkittävän sopimuksen, joka kattaa uuden akkukemikaalitehtaan kuljetukset. Sopimuksen myötä VR Transpoint kuljettaa rautateitse ja maanteitse vuositasolla yli 250 000 tonnia akkukemikaalitehtaan tuotteita Sotkamosta Suomen eri vientisatamiin.

”Yhteistyömme on malliesimerkki maailman kehittymisestä kestävämpään suuntaan. Olemme ylpeitä, että voimme tukea Terrafamea ilmastoystävällisen, tehokkaan ja turvallisen logistiikkaketjun tuotannossa ja osaltamme edistää akkukemikaalien kestävää tuotantoa sähköistyvän, hiilineutraalin liikenteen tarpeisiin. Olemme Terrafamen kanssa kirjaimellisesti yhteisellä matkalla kohti parempaa tulevaisuutta”, VR Transpointin johtaja Martti Koskinen sanoo.

Terrafame on tuottanut raaka-aineita akkuteollisuuden tarpeisiin jo aiemmin, mutta uuden tehtaan myötä yhtiö alkaa itse tuottaa myös akkukemikaaleja. Sähköautojen määrän on ennakoitu monikymmenkertaistuvan tällä vuosikymmenellä, minkä myötä myös akkukemikaalien kysyntä kasvaa voimakkaasti. Sotkamon tehtaasta onkin tulossa yksi maailman suurimmista nikkelisulfaatin tuotantolaitoksista.

Kuljetusten kuormakokojen optimointi pienentää päästöjä

Maantie- ja rautatieliikennettä saumattomasti yhdistävä logistiikkaketju takaa Terrafamen tuotteiden katkeamattomat kuljetukset, joissa on huomioitu kuljetettavan tuotteen turvallisuusvaatimukset.

 Rautateitse VR Transpoint kuljettaa tehtaalta vuosittain noin 170 000 tonnia sähköautojen akkujen valmistuksessa käytettäviä akkukemikaaleja. Kuljetukset hoituvat vetureiden maksimivetokyvyn hyödyntäen niin sanotuin kokojunakuljetuksin, jolloin koko juna on varattu asiakkaan käyttöön. Kuljetuksia on pystytty tehostamaan kasvattamalla niiden kuormakokoa, minkä myötä kuljetusten päästöt vähenevät noin kymmenen prosenttia. 

Akkukemikaalit pakataan sinetöityihin merikontteihin ja lastataan juniin Terrafamen teollisuusalueella Sotkamossa. Sieltä ne kuljetetaan katkeamattomana toimituksena satamiin. Kuljetuksia seurataan tarkasti, ja niiden koko toimitusketju on täydellisesti jäljitettävissä.

”Kuljetuskonsepti on suunniteltu eri logistiikkatoimijoiden kanssa tiiviissä yhteistyössä huomioiden läpi kuljetusketjun kuljetettavan tuotteen erikoisvaatimukset, kuten kuljetusturvallisuus ja kuljetettavan tuotteen vaatima puhtaanapito. Kuljetuksissa on huomioitu myös tiedonsiirron sujuvuus ja kuljetusten reaaliaikainen tilannetieto, jotta voimme taata kuljetusten luotettavuuden ja toimitusvarmuuden”, Koskinen kertoo.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu