HSL ja VR allekirjoittivat sopimuksen lähijunaliikenteestä – uusi sopimus voimaan kesäkuussa 2021

HSL ja VR ovat allekirjoittaneet kymmenvuotisen sopimuksen Helsingin seudun lähijunaliikenteestä. Uuden sopimuksen mukainen liikenne alkaa kesäkuussa 2021. VR voitti HSL:n järjestämän kilpailun Helsingin seudun lähijunien liikennöinnistä ja kunnossapidosta toukokuussa.

Kilpailutus täytti tavoitteemme: voimme tarjota asiakkaillemme yhä laadukkaampaa junaliikennettä, ja saamme liikenteestä myös merkittäviä säästöjä”, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi sanoo.

Kilpailutuksen voittanut VR on ajanut Helsingin seudun lähijunia tähänkin asti – niin pitkään kuin niitä on ollut olemassa.

VR:n lähiliikenteessä työskentelee yhteensä noin 600 rautateiden ammattilaista. HSL-lähijunavuoroja ajetaan päivässä yli 700 ja matkoja tehdään yli 70 miljoonaa vuodessa. Pääkaupunkiseudun HSL-liikenteen lisäksi VR operoi Suomessa omaa lähijunaliikennettä Lahden ja Tampereen suuntiin sekä kaukojunaliikennettä. VR vastaa myös Tampereen raitiotien tulevasta operoinnista ja Pohjolan Liikenteen bussiliikenteestä.

Olemme todella iloisia, että voitettuamme kilpailutuksen jatkamme HSL-lähijunien operointia ja pitkää yhteistyötämme HSL:n kanssa. Teimme voiton eteen paljon töitä ja olemme uudistaneet toimintaamme merkittävästi. Uudella sopimuskaudella keskitymme operoimaan liikennettä turvallisesti, luotettavasti ja laadukkaasti”, kertoo VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson.

Asiakkaille näkyviä muutoksia ovat muun muassa uudistuva asiakaspalvelumallimme junissa ja laitureilla sekä tehokkaampi junien siivoustoiminta. Olemme sitoutuneet tuottamaan lähijunien asiakkaille entistä sujuvampia, mukavampia ja toimivampia arjen matkoja.”

Uuden sopimuksen myötä HSL:llä on nyt liikenteen tilaajana aiempaa suurempi vastuu muun muassa junaliikenteen palvelutasosta ja matkustajainformaatiosta. Junaliikenteestä tulee yhä kiinteämpi osa HSL:n muuta liikennettä.

Uusi sopimus koskee junien liikennöinnin lisäksi myös niiden kunnossapitoa. Kunnossapidosta huolehtii VR Yhtymän tytäryhtiö, VR FleetCare. HSL tarjoaa VR:lle liikenteessä ajettavat junat, jotka se on vuokrannut Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:ltä. VR Fleetcare hyödyntää sopimuskaudella yhteistyötä sveitsiläisen FLIRT-junien kalustovalmistajan Stadlerin kanssa, jonka kunnossapitopalvelu Stadler Service tarjoaa FleetCarelle sopimuskaudella materiaali- ja asiantuntijapalveluita.

Uusi sopimuskausi alkaa 27.6.2021 ja on voimassa kymmenen vuotta. Sopimus sisältää lisäksi kolme optiovuotta. Sopimuksen arvo on vuodessa 36 miljoonaa euroa ja noin 400 miljoonaa koko sopimuskaudella.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu