Joulun junamatkoja varataan nyt vilkkaammin kuin viime vuonna

Junamatkustuksen joulusesonki lähestyy, ja junalippujen varaustahti on ollut vilkkaampaa verrattuna viime vuoteen. Tänä vuonna eniten matkoja on varattu Helsingistä Tampereelle, Ouluun, Rovaniemelle ja Joensuuhun. Suosituimmat matkapäivät ovat perinteiseen tapaan joulunaluspäivät 22.–23.12.

Jouluviikko on yksi junamatkustuksen vilkkaimmista sesongeista. Suosituimmat junavuorot alkavat hiljalleen täyttyä, mutta vasta yksittäiset junat ovat loppuunmyytyjä ja erityisesti päiväjunissa on pääsääntöisesti vielä hyvin tilaa. Jouluksi liikenne rauhoittuu niin, että jouluaattona 24.12. liikenne alkaa harventua puolenpäivän jälkeen ja päättyy kokonaan noin klo 18. Joulupäivänä 25.12. liikenne alkaa vähitellen käynnistyä noin klo 8.

Viime vuonna koronapandemia näkyi vahvemmin ihmisten matkustuskäyttäytymisessä, ja tänä vuonna lippuja on varattu rohkeammin hyvissä ajoin. Erityisesti lemmikin kanssa matkustavien kannattaa kuitenkin olla ripeästi liikkeellä, sillä lemmikkipaikat ovat jouluna kysyttyjä ja ne alkavat olla suosituimmissa junissa jo loppuunmyyty. Suosituimpina matkapäivinä ruuhkapiikki ajoittuu menoliikenteessä iltapäivään kello 12–16 välille ja paluuliikenteessä aamuun, kello 9–12 välille. Tässä näkyy varmasti jossain määrin etätyökäytäntöjen yleistyminen, kun matkaan on helpompi lähteä myös kesken työpäivän”, kuvailee kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä.

Normaalin vuorotarjonnan lisäksi yöjunaliikenteessä kulkee 8.1.2023 saakka joka toinen päivä sesonkiyöjunia Helsingin ja Rovaniemen sekä Helsingin ja Kolarin välillä. Pohjoiseen suuntaavissa yöjunissa suosituimmat matkustuspäivät 21.–23.12. alkavat olla jo lähes loppuunmyyty. Toiseen suuntaan matkustaville on puolestaan tarjolla hyvin edullisiakin matkoja, sillä pohjoisesta etelään matkaavissa junissa on joulun alla yhä runsaasti tilaa.

Välipäivät ovat yöjunissa suosittuja matkustuspäiviä kumpaankin suuntaan. Lomasesongin paluupäivät jakautuvat menoliikennettä pidemmälle ajanjaksolle, ja vain yksittäiset junat ovat loppuunmyytyjä. Yöjunaliikenteessä suosituimmat paluupäivät ajoittuvat loppiaisen ympärille, mutta pääsääntöisesti lähes kaikissa paluujunissa on edelleen hyvin tilaa.

VR jakaa matkustajille joulumieltä Helsingin päärautatieasemalla ja junissa

VR on perinteisesti ilahduttanut joulun lähtöliikenteen matkustajia asemilla, ja näin tehdään tänäkin vuonna.

Perinteiseen tapaan saattelemme matkustajat joulun viettoon järjestämällä pientä jouluiloa lähtölaiturille. Tänä vuonna tarjoilemme asiakkaille glögiä ja pipareita Helsingin päärautatieasemalla ja Pasilan autojuna-asemalla. Olemme Joulupukin virallinen junayhtiö, ja hän vierailee tervehtimässä matkustajia niin lähtölaitureilla kuin muutamissa junissakin. Ja jotain muutakin pientä yllätystä matkustajille saattaa olla luvassa junissa eri puolilla Suomea”, Tyynilä vihjaa.  

VR tarjoaa myös Pasilan autojuna-asiakkaille taksikyydin Pasilan asemalle, kun auto on kuormattu kyytiin. Taksipalvelu on tarjolla 21.–23.12. klo 16–23.

Lisäksi yöjunassa 269 Helsingistä Kolariin voi nauttia livemusiikista torstaina 22.12. ja perjantaina 30.12., kun ravintolavaunussa esiintyy trubaduuri Jukka Järvenpää.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu