Juna kuljetti kesän viettoon yli kaksi miljoonaa matkustajaa – odotetut sarjaliput palaavat myyntiin

Kesällä junamatkustuksen suosio jatkoi kasvuaan. Kotimaan kaukoliikenteessä tehtiin yli kaksi miljoonaa matkaa, kokonaisuudessaan matkamäärät ovat tänä vuonna kasvaneet +8 %. Kesällä matkustettiin erityisesti Säästölipuilla, joita oli tuplasti tarjolla. Työmatkustuksen vilkastuessa elokuussa suositut sarjaliput palaavat myyntiin.

Kesäkuussa kaukoliikenteessä tehtiin 1 040 000 matkaa, joka on 10 % viime vuotta enemmän. Eniten matkustus kasvoi Helsingin ja Oulun välillä, jossa matkoja tehtiin 89 % viime vuotta enemmän.  Suurin matkustuspiikki oli juhannuksena, jolloin junissa kulki yli sata tuhatta matkustajaa. Heinäkuussa tehtiin 1 030 000 matkaa, kasvua edelliseen vuoteen verrattuna 5%. 

Kesä oli täynnä erilaisia tapahtumia, joihin VR varautui ylimääräisillä junilla. Festarijunat Provinssirockiin Seinäjoelle ja Ilosaarirockiin Joensuuhun olivat suosittuja viime vuosien tapaan. Myös Kotkan meripäivät ja Mikkelin asuntomessut vetivät lomakansaa raiteille ja matkamäärät moninkertaistuivat. Kesän matkakuume näkyi sähköisissäkin kanavissa: verkkosivuillamme vierailtiin yli kuusi miljoonaa kertaa ja kaukoliikenteen lipuista ennätykselliset 80% ostettiin sähköisistä itsepalvelukanavista.

Kotimaan kaukojunien keskimääräinen täyttöaste on selvästi yli 40 %, suosituimmilla vuoroilla yli 70%. Vuonna 2014 aloitettu ohjausvaunukalustohankinta on saatu päätökseen ja junissa on noin 1700 uutta, 200 km/h nopeudella kulkevaa asiakaspaikkaa. Myös lemmikki- ja polkupyöräpaikat lisääntyvät uusien vaunujen myötä. Lisäpaikkoja pyritään hyödyntämään erityisesti ruuhkaisimmilla vuoroilla.

Myös VR:n lähiliikenteen matkamäärät ovat voimakkaassa kasvussa, kesän kasvu oli yli 20%. Kasvua edesauttoi VR:n lähiliikennealue laajentuminen Riihimäeltä Tampereelle asti. Samalla uuden alueen hinnat laskivat noin 20 %. Kesäkuun 19. päivä sekä HSL:n että VR:n lähiliikenteen junissa loppui lipunmyynti.

-    On hienoa, että junamatkustuksen vahva kasvu jatkui kesällä sekä kauko- että lähiliikenteessä. Erityisen iloinen olen nousseesta kaukoliikenteen asiakastyytyväisyydestä, suositteluindeksimme (NPS) on kohonnut jo erinomaiselle, noin 50 tasolle. Lähiliikenteessä uuden asiakaspalvelumallin kehitys jatkuu kesän aikana saatujen kokemusten pohjalta, kertoo matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.  

Kaukoliikenteen suositut sarjaliput palaavat

Kaukoliikenteen sarjaliput uudistuvat ja tavoitteena on, että liput tulevat myyntiin 14.8. Uudistetuilla sarjalipuilla on jatkossa varattava matka etukäteen, jotta mahdollisimman monelle löytyisi istumapaikka entistä täydemmissä junissa. Ennakkoon tehtävä matkanvaraus koskee kaukoliikenteen nopeiden junien lisäksi taajamajunia ja kiskobusseja sekä VR:n lähiliikenteen junia. Valtaosassa (70 %) kaukoliikenteen sarjalipuilla tehdyistä matkoista on jo aiemmin hyödynnetty mahdollisuutta varata paikka etukäteen.

Sarjalippu on joustava ja edullinen tapa matkustaa säännöllisesti junalla. Sarjalippu ei ole henkilökohtainen, vaan esimerkiksi ryhmä voi kätevästi hyödyntää lippua, hinnat pysyvät ennallaan ja niistä saa edelleen opiskelija-, lapsi- ja eläkeläisalennukset. Kaukoliikenteen sarjalipuilla voi edelleen matkustaa myös VR:n lähijunissa.

Sarjalipulta varatun matkan voi muuttaa tai peruuttaa helposti ja veloituksetta ennen matkan alkua soittamalla VR Asiakastukeen 0800 166 888 tai asioimalla asemien lipunmyynneissä. VR Asiakastuki palvelee 14.8. alkaen entistä aikaisemmin, klo 05.00-22.00.

Syksyn sarjaliput -20%

Kaukoliikenteen 10 matkan sarjaliput voi ostaa 20 prosentin alennuksella 14.8.-30.9. välisenä aikana. Kaukoliikenteen alennus on voimassa kaikissa myyntikanavissa.

Esimerkkejä 10 matkan sarjalipun tarjoushinnoista:

  • Helsinki-Tampere 135 euroa, normaalisti 168 euroa.
  • Helsinki-Turku 128 euroa, normaalisti 160 euroa.
  • Jyväskylä-Tampere 130 euroa, normaalisti 163 euroa.
  • Kampanjahinnoista saa opiskelija-, lapsi- ja eläkeläisalennuksen.

Myynnissä on myös vieläkin edullisempia, vain lähiliikenteen juniin tarkoitettuja sarjalippuja. Lähiliikenteen 10 matkan sarjalipun voi ostaa -20% tarjoushintaisena 14.8.-30.9. VR Lähijunat-mobiilisovelluksesta ja beta.vr.fi-verkkokaupasta. Esimerkiksi 10 matkan sarjalippu Helsingistä Lahteen maksaa tarjoushintaisena vain 83,20 euroa, kun normaalihinta on 104 euroa.

Lisätietoja osoitteesta vr.fi.

 

 


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu