Junaliikenne kesäaikaan – VR jatkaa kaluston uusimista

Palvelut monella junamatkalla paranevat, kun VR ottaa käyttöön lisää uudenaikaista junakalustoa kesäaikaan siirryttäessä. Myös aikatauluihin ja junavuoroihin tulee 29. maaliskuuta jonkin verran muutoksia.

Jatkossa rataosilla Turku–Tampere ja Tampere–Pori kulkee pelkästään InterCity-junakalustoa, kun perinteiset siniset pikajunavaunut jäävät pois käytöstä.

InterCity-vaunujen mukavuuksiin kuuluvat esimerkiksi langaton verkkoyhteys, lasten leikkipaikka sekä pistorasiat tietokoneen tai kännykän laturille. Kaksikerroksisssa IC-vaunuissa on lisäksi mm. ilmastointi sekä työskentelyhytit.

Tampereen ja Porin välisellä rataosalla alkaa kulkea ensimmäistä kertaa ravintolavaunuja uudistuvan kaluston myötä. Myös rantaradan kaukojunien ravintolapalvelut monipuolistuvat, kun osaan Turun-junista tulee ravintolavaunuja.  

VR-konserni on tilannut 26 uutta, kaksikerroksista DuettoPlus-ravintolavaunua, joista viimeisetkin saadaan matkaan kevään aikana. DuettoPlus-vaunujen liikenne laajenee 29.3. alkaen Turkuun, Turun satamaan ja Vaasaan. Uusien ravintolavaunujen liikenne on laajentunut hiljattain myös Kemijärven yöjuniin.

Matkanteko Helsingin ja Porin välillä helpottuu, kun uusi suora InterCity-yhteys aloittaa lauantaisin. Yhteys oli aiemmin vaihdollinen. IC-juna lähtee Helsingistä lauantaisin klo 14.06.

Seinäjoen ja Tampereen välillä karsitaan joitakin junavuoroja. Taajamajuna Tampereelta klo 5.48 Seinäjoelle ei enää kulje. Yhteys Seinäjoelta Vaasaan klo 7.47 kuitenkin säilyy. Myöskään pikajunavuoro Seinäjoelta klo 12.10 Tampereelle ei enää kulje. 

Kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa joidenkin junien kulkuun    

Kelloja siirretään tunnilla eteenpäin 29. maaliskuuta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 3.00, mikä vaikuttaa joidenkin junien kulkuun.

Yhdeksän kaukoliikenteen yöjunaa kulkee normaalia aikataulua myöhäisemmässä poikkeusaikataulussa. Poikkeusaikataulut aiheuttavat joitakin muutoksia yöjunien jatkoyhteyksiin Tampereelta matkustajalaivoille Turun satamaan.

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä ajetaan lauantai-illan ja -yön viimeiset lähdöt talviajan mukaan ja sunnuntaiaamun ensimmäiset lähdöt kesäajan mukaan.

Venäjän-junien aikatauluihin tulee muutoksia, kun Suomessa siirrytään kesäaikaan. Allegro-juna, joka lähtee Helsingistä klo 6.12, ei enää jätä matkustajia Viipurissa Venäjän rajaviranomaisten määräyksen vuoksi. Muut Allegro-vuorot ja Tolstoi-yöjuna pysähtyvät normaalisti Viipurissa.

VR ottaa Oulun seudulla käyttöön routa-ajan aikataulut 29. maaliskuuta rataverkon kunnosta johtuen. Junien matka-ajat pitenevät keskimäärin noin puoli tuntia Kokkolan ja Oulun välillä sekä noin 15 minuuttia Iisalmen ja Oulun välillä.

Routa-ajan aikatauluilla varaudutaan Liikenneviraston asettamiin alhaisempiin nopeusrajoituksiin rataverkolla. Junaliikenteen täsmällisyyttä parantavat väljemmät aikataulut ovat voimassa myös kesän ajan ratatöihin liittyvien nopeusrajoitusten vuoksi.

Juna-aikataulut voi tarkistaa VR:n verkkosivujen matkahausta. Lisäksi verkkosivuilla kerrotaan tarkemmin junapalveluista. Lisätietoja voi kysyä myös VR Asiakaspalvelun numerosta 0600 41 900 (1,99 €/vastattu puhelu + pvm) tai aseman lipunmyynnistä.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu