Junaliikenne sujui marraskuussa edelliskuuta täsmällisemmin

​VR:n kauko- ja lähijunat kulkivat marraskuussa täsmällisemmin kuin lokakuussa. Muun muassa lumimyräkkä Pohjanmaalla kuun alussa sekä laaja tietojärjestelmähäiriö 19.11. haittasivat junaliikennettä.

VR:n kaukojunista 84,9 % kulki täsmällisesti marraskuussa, kun lokakuussa vastaava luku oli 81,7 %. Myöhästymisraja on viisi minuuttia. Junavuoroista 4,5 % myöhästyi yli viisitoista minuuttia. Peruutetut vuorot luetaan myöhästyneiksi.

Lähijunien täsmällisyys oli marraskuussa 92,4 %, kun lokakuuussa lähijunista 91,8 % kulki aikataulussaan. Myöhästymisraja on alle kolme minuuttia lähtö- tai määräasemalla. Junavuoroista 1,5 % oli yli kymmenen minuuttia myöhässä tai peruttu.

Tavaraliikenteen täsmällisyys oli marraskuussa 90,2 prosenttia. Tavarajunien myöhästymisraja on kolmekymmentä minuuttia.

Tietojärjestelmävika aiheutti häiriöitä 

Pohjanmaan ja Vaasan radoilla oli myöhästymisiä ja peruutuksia 5. marraskuuta, koska runsas lumentulo aiheutti sähkökatkoja ja ratalaitevikoja. Kerrannaisvaikutukset ulottuivat myös muualle Suomeen.

Liikenneviraston tietojärjestelmässä aamulla 19.11. ilmennyt vika haittasi junien kulkua koko maassa, muun muassa 40 lähijunaa peruttiin. Häriön vuoksi aikataulu- ja turvallisuustietoja ei saatu tulostettua veturinkuljettajille.

Junaliikenteeseen vaikuttivat myös radan kunnostustöistä johtuvat tilapäiset nopeusrajoitukset ympäri maata. Rantaradalla oli häiriöitä 17.11. ratatöiden viivästymisen takia. Lisäksi kaukoliikenteessä esiintyi marraskuussa jonkin verran kalustovikoja.

Satoja junavuoroja vuorokaudessa      

VR:n kaukojunia kulkee noin 300 vuorokaudessa. Lähijunavuoroja ajetaan noin 900, joista valtaosa HSL-alueella pääkaupunkiseudulla. VR Transpointin kuljettaa teollisuuden tuotteita noin 360 tavarajunalla joka vuorokausi.

VR-konserni tekee täsmällisyystyötä yhdessä Liikenneviraston ja Helsingin seudun liikenteen eli HSL:n kanssa. VR vastaa junien liikennöinnistä ja junakaluston kunnosta. Rataverkosta, sen järjestelmistä ja kunnossapidosta vastaa Liikennevirasto.

Ajankohtaista liikennetilannetta voi seurata VR:n verkkosivujen liikennetiedotteista. Junat kartalla -palvelusta näkee junien kulun Suomen kartalla reaaliaikaisesti.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu