Junaliikenteen vahva vuosi 2017 – lähes miljoona matkaa edellisvuotta enemmän

Junamatkailun suosio jatkoi vahvaa kasvua vuonna 2017. Kotimaan kauko-liikenteessä tehtiin 12,5 miljoonaa matkaa, matkustuksen kasvaessa 8 %. Vilkkaan joulukuun aikana tehtiin 1,1 miljoonaa matkaa. Voimakkaan kasvun ovat mahdollistaneet lippujen hintojen lasku, toteutetut reittinopeutukset sekä lisääntynyt vuorotarjonta. Suosion kasvaessa myös asiakastyytyväisyys on parantunut merkittävästi.

Vuosi 2017 on ollut vilkasta aikaa raiteilla: matkamäärät ovat olleet koko vuoden kasvussa. Useilla pääreiteillä matkamäärät ovat kasvaneet yli 15 %, Helsinki–Oulu-välillä jopa 48 %. Suosion myötä myös kaukoliikenteen vuorotarjonta on kääntynyt kasvuun, ja vuoden aikana on lisätty yhteensä 65 uutta viikoittaista vuoroa. Vuoroja on lisätty pääradalle sekä Helsinki–Turku- ja Turku–Tampere-reiteille. Lisäksi jo nyt on päätetty 62 viikoittaisen vuoron lisäämisestä vuoden 2018 aikana. Ensimmäiset lisävuorot alkavat maaliskuussa 2018.

Lisääntynyt suosio on nostanut junien täyttöastetta, ja kysytyimmät pääreittien vuorot ovat usein loppuunmyytyjä. VR on reagoinut kasvuun lisäämällä vaunukapasiteettia. Nopeaa vaunukapasiteettia kasvatettiin vuonna 2017 noin 8 % uusien ohjausvaunujen tullessa liikenteeseen. Samalla tehtiin päätös 50 miljoonaan euron investoinnista, jolla hankitaan 20 uutta päivävaunua sekä päätettiin kunnostaa 18 vanhempaa reservivaunua. Näillä toimenpiteillä kaukoliikenteeseen saadaan vuosina 2018-2019 3600 kpl lisää asiakaspaikkoja.

Venäjä-liikenne kasvussa, Lappi kiinnostaa turisteja

Venäjän ja Suomen välinen junaliikenne kasvoi 21 % vuonna 2017. Kaikkiaan Suomen ja Venäjän välillä matkusti lähes 550 000 asiakasta, joista valtaosa käytti Helsinki–Pietari-välillä liikennöivää Allegro-junaa. Vilkkainta matkustusaikaa oli vuodenvaihde, jonka aikana tehtiin noin 40 000 matkaa. Erityisesti venäläisten matkustajien määrä on kääntynyt voimakkaaseen kasvuun, samalla kun aasialaisten turistien määrä on lisääntynyt selvästi.

Venäjän liikenteen lisäksi aasialaisia matkustajia houkuttelee etenkin Lappi, jonne merkittävä osa matkustajista suuntaa yöjunalla. Vuonna 2017 yöjunilla tehtiin lähes puoli miljoonaa matkaa. Kokonaisuudessaan Lappiin tehtiin vuoden 2017 aikana lähes 700 000 matkaa, mikä on 4 % enemmän kuin vuonna 2016. Lapin kasvava vetovoima on huomioitu myös alkaneen vuoden tarjonnassa: Helsinki–Kolari-välille lisätään kesäkuussa 2018 yksi junavuoro viikossa molempiin suuntiin. Näiden lisäksi ruska-aikaan tällä välillä tullaan ajamaan 12 lisävuoroa.

Junamatkustajien asiakastyytyväisyys nosteessa

VR:n asiakkaiden tyytyväisyys parani selvästi vuoden 2017 aikana. Kaukoliikenteen asiakaskokemusta ja -tyytyväisyyttä mittaava suositteluindeksi (NPS) nousi hyvälle, 42 prosentin tasolle, harppaus edellisvuoteen nähden oli yli 20 prosenttiyksikköä.

Etenkin konduktöörien ystävällisyys ja ammattitaito sekä matkustusmukavuus- ja turvallisuus ovat keränneet positiivista palautetta junamatkustajilta.

- Tuntuvasti parantunut asiakastyytyväisyys on meille paras palaute, joka kertoo meidän tekevän oikeita asioita. Kuuntelemme asiakkaiden palautetta herkällä korvalla, jotta voimme kehittää toimintaa jatkuvasti paremmaksi. Kehityskohteina matkustajat tuovat esille paikkakapasiteetin lisäksi mm. mobiiliasioinnin sujuvoittamisen, laituripalvelujen saatavuuden sekä täsmällisyyshaasteet, jotka ovat lisääntyneet erityisesti ratainfran heikon kunnon johdosta. Näihin tulemme erityisesti panostamaan alkaneena vuonna, lupaa matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu