Junamatkailun suosio kasvussa - VR:n kaukoliikenteen matkamäärät kasvoivat tammi-toukokuussa 3 prosenttia

Kotimaan kaukoliikenteen matkamäärät kasvoivat toukokuussa 2 prosenttia edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna. Matkoja tehtiin yhteensä lähes 1,3 miljoonaa. Yhteensä tänä vuonna tammi–toukokuussa on tehty 6,1 miljoonaa kaukoliikenteen matkaa, mikä on noin 3 prosenttia enemmän edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna.

Kaukoliikenteen junien asiakaspaikkojen käyttöaste oli toukokuussa 46 %. Ruuhkavuorojen ulkopuolella junissa on hyvin tilaa, vaikka ympäristöystävällisen junan suosio vapaa-ajan kulkuvälineenä onkin kasvanut tasaisesti. Tänäkin kesänä moniin kesätapahtumiin ympäri Suomea voi matkustaa helposti junalla - suosituimpiin tapahtumiin on lisätty ylimääräisiä junavuoroja.

Olen erityisen ylpeä siitä, että junan suosion kasvaessa asiakaskokemus säilyy hyvällä tasolla. Erityisesti junahenkilöstömme asiakaspalvelu ja uusi juna-wifi keräävät positiivista palautetta. Kesäkaudelle olemme lisänneet vaunuja ja junavuoroja, ja etenkin ruuhkaisempien aikojen ulkopuolella junissa on vielä hyvin tilaa. Liput kannattaa varata ajoissa ja hyödyntää lomalippua, jolla reissaa edullisesti ja rajattomasti valitsemansa yhtäjaksoisen ajan ympäri Suomea.” kertoo Elisa Markula, VR:n toimitusjohtaja.

VR Transpointin rautatiekuljetusten volyymit olivat toukokuussa noin 2,2 miljoonaa tonnia, mikä on 9 % enemmän verrattuna viime vuoteen. Tänä vuonna tammi-toukokuussa on rautateitse kuljetettu tavaraa noin 8,6 miljoonaa tonnia, mikä on noin 15 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavalla ajanjaksolla. Alkuvuonna volyymeja painoivat merkittävästi poliittiset työtaistelut ja vaikeat talviolosuhteet.

Junamatkustamisen viihtyisyyden parantaminen edellyttää panostuksia raideinfraan – noin puolet myöhästymisistä johtuu radasta

Toukokuussa kaukoliikenteen junista 80 % oli täsmällisiä, kun täsmällisyyttä mitataan 5 minuutin tarkkuudella. Lähes puolet kaukoliikenteen junien myöhästymisistä johtuu radasta aiheutuvista syistä, kuten vaihde- ja sähkövioista. Radan kunnosta ja ylläpidosta vastaa Väylävirasto. Toukokuussa myöhästymiskirjaukset jakautuivat seuraavasti: 47 % radasta johtuvat syyt, 30 % muut syyt ja 23 % VR:stä johtuvat syyt.

VR:n lähiliikenteessä toukokuun täsmällisyys oli 96 %. Myöhästymisistä 45 % johtui radasta aiheutuvista syistä, 46 % muista syistä ja 10 % VR:stä johtuvista syistä.

Junien täsmällisyydellä on suuri vaikutus junamatkustajien tyytyväisyyteen. Tällä hetkellä pääradalla on runsaasti nopeusrajoituksia, jotka aiheuttavat myöhästymisiä, jotka sitten kertautuvat esimerkiksi vaihtoyhteyksien kohdalla. Teemme VR:llä parhaamme sen eteen, että junamatkustaminen olisi sujuvaa ja mukavaa ja että yhä useampi valitsisi ympäristöystävällisen junan.” jatkaa Elisa Markula.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu