Junamatkustuksen vuosi alkoi vauhdilla – tammikuussa kotimaan kaukojunien matkustus kasvoi +11 %

Vuosi 2020 on alkanut junamatkailun suosion kannalta lupaavasti ja matkamäärät jatkavat edelleen kasvuaan. Tammikuussa 2020 kotimaan kaukojunissa tehtiin 1,2 miljoonaa matkaa, +11 % viime vuotta enemmän. Käynnissä oleva hiihtolomakausi täyttää junia helmikuussa. Myös pääsiäisen matkat kannattaa varata nyt, sillä edullisia säästölippuja on saatavilla rajoitettu määrä.

Yhteensä matkamäärät ovat kasvaneet tammikuusta 2016 tammikuuhun 2020 yhteensä +40 %. Kasvun takaa löytyvät edulliset hinnat, lisätty vuorotarjonta, nopeat matka-ajat ja panostukset palveluihin sekä asiakaskokemuksen parantamiseen. Junan ilmastoystävällisyys on myös ylivertainen.

”Olemme iloisia edelleen vahvana jatkuvasta kasvusta. Vastataksemme kasvavaan kysyntään lisäsimme liikenteeseen viime vuoden lopulla runsaasti uusia junavuoroja sekä myös junavaunuja. Kasvunvaraa on siis vielä ja toivommekin, että yhä useampi valitsisi junan”, matkustajaliikennejohtaja Topi Simola kertoo. 

Myös täsmällisyys on ollut alkuvuonna hyvällä tasolla. Leuto talvisää on edesauttanut junien kulkua, mutta VR on tehnyt myös mittavia valmistelutöitä ennakkoon varmistaakseen junaliikenteen mahdollisimman hyvän sujuvuuden myös talvikaudella.

”Esimerkiksi pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä HSL-junien täsmällisyys oli tammikuussa erinomainen 97,2 %. Lisäksi kaukoliikenteessä täsmällisyys oli parhaalla tasolla sitten huhtikuun 2016: 89,7 %. Suurimpana tekijänä on vilkkaan pääradan täsmällisyyden paraneminen, joka johtuu sekä vähäisistä infrahäiriöistä että onnistuneesta liikennerakenteen uudistamisesta. Joulukuun uusiin aikatauluihin koko pääradan liikennerakenne suunniteltiin uudestaan, jotta mahdollistettiin lisävuorot ja minimoitiin heijastevaikutukset muuhun liikenteeseen”, Simola jatkaa.

Eniten tammikuussa matkustettiin Helsingin ja Oulun (+44 %), Helsingin ja Rovaniemen (+38 %) ja Helsingin ja Jyväskylän (+17 %) välillä. Helmikuussa matkustusta on kiihdyttänyt hiihtolomasesonki.

”Parhaillaan käynnissä olevat hiihtolomat näkyvät myös junissa. Moni suuntaa perinteisesti pohjoiseen, josta löytyykin valkeille hangille haluaville oivalliset kelit. Hiihtolomilla junaillaan ennakoimaamme enemmän ja yhteensä odotamme kaukojuniin sesongin aikana jopa 800 000 matkustajaa, aiemmin ennustetun 750 000 sijaan. Pohjoisen hiihtokohteiden lisäksi myös muihin isoihin kaupunkeihin matkustetaan vilkkaasti.”

Tällä hetkellä sekä yö- että päiväjunien liput ovat myynnissä 3.5. saakka. Hiihtolomien lisäksi pääsiäinen onkin toinen kevään suosituimmista matkustussesongeista. Pääsiäisen junissa on vielä hyvin tilaa, joten nyt voi vielä hyvin varmistaa paikat haluamalleen junavuorolle. Ainoastaan suosituimpien yöjunien makuupaikat alkavat olla täynnä. Edullisimmin matkustaa säästölipulla, joita on saatavilla rajoitettu määrä jokaiselle junavuorolle. Mitä aiemmin lipun siis ostaa, sen edullisemmin sen voi saada.

Suomen nopeimpaan maisemaravintolaan etsitään uusia reseptejä

Junamatkustuksen ohella myös ravintolavaunun suosio on kasvussa ja erityisesti ruoka-annokset ovat kasvattaneet suosiotaan: vuonna 2019 esimerkiksi lämpimien ruokien osuus ravintolavaunun myynnistä kasvoi lähes 20 %. Tarjolla on muun muassa vaihtuvia kausiannoksia, mutta kärkipaikkaa pitävät klassikot – esimerkiksi lihapullia myydään vuodessa yhteensä 170 000 annosta. Myös kahvi, erilaiset virvokkeet sekä suolaiset ja makeat kahvileivät ovat suosittuja.

Ravintolavaunujen uudistamisten yhteydessä tuotevalikoimaa on laajennettu ja parannettu asiakkaiden toiveiden pohjalta. Kehitystyö jatkuu ja nyt asiakkaiden suosikkiruokia etsitään reseptikilpailulla, johon voi osallistua ideoimalla ravintolavaunuun uuden lämpimän annoksen.  Kilpailuresepteiltä toivotaan muun muassa kotimaisten raaka-aineiden hyödyntämistä ja ravintolavaunun monipuoliselle asiakaskunnalle sopivaa makumaailmaa. 8.3.2020 mennessä kilpailuun osallistuneista parhaat pääsevät valmistamaan annoksensa yhdessä ravintola-alan ammattilaisten kanssa toukokuussa Helsingissä järjestettävään finaaliin. Voittaja palkitaan junalipuilla Eurooppaan ja VR:n asiakkaat pääsevät nauttimaan voittaja-annoksesta kotimaan junien ravintolavaunuissa tulevana kesänä. Lisää tietoa kilpailusta: vr.fi/kokkikisa


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu