Junien ravintolapalvelujen suosio vahvassa kasvussa - VR investoi 24 miljoonaa euroa 7 uuteen ravintolavaunuun

Junamatkustuksen suosion lisääntyessä VR jatkaa vaunukapasiteetin kasvattamista ja kalustoinvestointeja hankkien 7 täysin uutta ravintolavaunua. Uusiin vaunuihin tehtävä investointi on 24 miljoonaa euroa ja ne tulevat liikenteeseen 2021-2022 aikana. Uudistetun ravintolakonseptin mukaiset vaunut valmistetaan Kajaanissa Škoda Transtech Oy:n tehtaalla.

"Asiakkaamme arvostavat uusittuja ravintolapalvelujamme ja niiden suosio on voimakkaassa kasvussa – parin viime vuoden aikana kasvu on ollut 20 %. Samalla jatkamme vaunukapasiteetin lisäystä: ravintolavaunut mukaan lukien olemme investoineet vuodesta 2015 lähtien kalustoon 235 M€ ja saaneet 17 % lisää istumapaikkoja nopeaan, yli 200 km/h liikenteeseen. Tämä investointi tuo niitä 660 kpl", kertoo matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.

Uudet ravintolavaunut valmistetaan Kajaanissa, Škoda Transtechin tehtaalla.

"Vahvistamme asemaamme johtavana kaluston toimittajana pohjoismaisilla markkinoilla. Olen iloinen, että tämän tilauksen myötä yhteistyömme VR:n kanssa jatkuu ja osallistumme heidän asiakaskokemukseensa tarjoamalla modernit ja viihtyisät tilan matkan aikana. Toimitamme uudet vaunut vuosina 2021-2022", sanoo Lasse Orre, Škoda Transtechin toimitusjohtaja.

Nyt tilatut vaunut tulevat liikenteeseen 2021-2022 aikana erityisesti niihin vuoroihin, joissa ravintolavaunua ei vielä ole – esimerkiksi Helsingin ja Turun sekä Helsingin ja Tampereen välille. Uusien vaunujen liikenteen tulon jälkeen ravintolavaunuja on yhteensä 68 kappaletta. Niissä kaukoliikenteen junissa, joissa ei ole ravintolavaunua, palvelee matkan aikana kiertävä myyntikärry. 

Ravintolavaunu uudistui suomalaiseen makuun

Ravintolavaunujen tarjonta ja konsepti on uudistettu kokonaisvaltaisesti 2018 alkaen. Uudistusta tehtiin asiakkaiden kanssa ja suunnitelmia testattiin pilottivaunuissa. Lopputuloksena syntyi suomalaiseen makuun sopiva, raikas ja tunnelmallinen junaravintola, josta löytyy tarjontaa jokaisella.

"Suurin osa tuotteista on kotimaisia, mikä korostuu myös asiakkaiden toiveissa. Tarjoamme täyden menun aamiaisesta lounaaseen ja pikkupurtaviin, paistamme myös tuoreita leivonnaisia pitkin päivää. Hyödynnämme mahdollisimman paljon myös pientuottajia. Ravintolavaunusta on myös helppo napata herkut mukaan omalle paikalle kätevissä mukaan otettavissa pakkauksissa", Romanainen jatkaa. 

Vaikka ravintolavaunussa sesonkituotteet vaihtuvat kausittain, pitävät klassikot edelleen pintansa.

"Lihapullat ovat kaikkien aikojen suosituin tuotteemme, vuodessa niitä menee yli 80 000 annosta. Myös lohikeitto pitää pintansa vuodesta toiseen. Juomista suomalaiseen makuun maistuu kahvi, jota myymme yli 1,6 miljoonaa kuppia vuodessa. Kaikissa ravintolavaunuissamme on myös täydet anniskeluoikeudet."

Uudistettuja ravintolavaunuja on nyt liikenteessä 42 kappaletta ja loput uudistuvat ensi vuoteen mennessä.

Ravintolavaunun faktat

  • Kaikissa kotimaan kaukojunissa on ravintolapalvelut: joko ravintolavaunu (n. 75 % vuoroista) tai kärrymyynti (n. 25 % vuoroista)
  • Ravintolavaunuissa työskentelee yhteensä 280 junatarjoilijaa
  • Suosituimmat ostokset ovat kahvi, vesi ja ruoka-annokset, joita myydään yli 200 000 vuodessa. Lisäksi ostetaan paljon pientä makeaa ja suolaista.
  • Ravintolavaunujen lisäksi VR uudistaa muutakin kalustoa: Allegro on uudistettu sisutukseltaan, Ekstra-luokan uutta konseptia tehdään parhaillaan, lisäksi myös päivävaunuja ja hyttejä päivitetään vaiheittain.

 


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu