Kesän junavuorot julkaistu – ratatyöt hidastavat myös rantaradan liikennettä  

Kaukoliikenteen aikataulut ajalle 18.6.-8.12.2018 julkaistiin tänään. Vuorotarjonnassa on uudet vuorot HelsinkiKolari- ja PoriTampere-reiteillä sekä kesävuorot Power Parkiin.  Samalla kaukojunien matka-ajat Turun ja Helsingin välillä hidastuvat 18.6.-12.8. ratatöistä johtuen merkittävästi.

Kesäkaudella lisätään jälleen junaliikenteen vuorotarjontaa. Lapin kasvava matkailu on lisännyt myös junamatkojen kysyntää. Yöjuna Helsingin ja Kolarin välillä alkaa 18.6 alkaen liikennöidä neljänä päivänä viikossa, kun reitille lisätään yksi viikottainen vuoro molempiin suuntiin. Lisäksi syksyn ruska-aikaan ajetaan 12 lisävuoroa ja toukokuusta 2019 alkaen Kolariin liikennöidään ympärivuotisesti.  Sesonkiaikaan liikennöidään edelleen päivittäin, jopa useita vuoroja päivässä.

Kesäkuussa erittäin kysytty aamun työmatkayhteys Tampereelta Helsinkiin palaa aikaisemmaksi. Vuoron aikataulua myöhäistettiin tilapäisesti pääradan ratatöiden vuoksi 25.3. alkaen. 18.6. alkaen vuoro lähtee Tampereelta klo 6:53, pysähtyy Hämeenlinnassa 7:44 ja saapuu Helsinkiin 8:54. Elokuussa, 13.8., Tampere-Pori välille lisääntyy 10 uutta viikottaista junavuoroa nykyisten 104 lisäksi.

Viime kesän tapaan Power Park-huvipuistoon pääsee helposti junalla, kun Härmän asemalla pysähtyy 4-6 kaukojunaa päivittäin 18.6.-12.8. välisenä aikana. Nopeimmillaan junalla matkaa Power Parkiin Helsingistä alle 3,5 tunnissa.

Rantaradalla kesäkaudella merkittäviä hidastuksia ratatöistä johtuen

Liikennevirasto tekee Helsingin ja Turun välisellä rataosalla radanparannus- ja korjaustöitä, jotka hidastavat liikennettä merkittävästi. Reitin matka-ajat hidastuvat 18.6.-12.8. välisenä aikana 0-24 minuuttia, junavuorosta riippuen. Ratatyöt heijastuvat liikenteeseen jo nyt: 25.3. alkaen matka-ajat hidastuivat noin 5 minuuttia. Eniten kesän hidastukset vaikuttavat Helsingistä Turkuun klo 16.07 lähtevään Express-vuoroon, joka pysähtyy 18.6-12.8.2018 poikkeuksellisesti myös Salossa ja Karjaalla.

Kesän liikennemuutokset on pyritty toteuttamaan siten, että Helsingin lähtö- ja saapumisajat säilyvät lähes ennallaan. Sen sijaan lähtöajat Turusta aikaistuvat ja vastaavasti saapumisajat Turkuun myöhästyvät. 18.6.-12.8. junat Turusta Helsinkiin lähtevät pääsääntöisesti 4-15 minuuttia nykyistä aiemmin. Junat Helsingistä Turkuun taas saapuvat pääsääntöisesti 17-24 minuuttia nykyistä myöhemmin. Suunnittelussa on huomioitu myös Turun laivaliikenteen yhteyksien säilyminen.

Helsinki-Turku on poikkeuksellinen ruuhkainen reitti. Siuntioon asti samoilla raiteilla kulkee kaukoliikenteen junien lisäksi HSL-lähiliikennejunia. Reitti on 80 % yksiraiteinen, mikä yhdistettynä radan heikentyneeseen kuntoon vaikeuttaa liikennöintiä entisestään. Nyt käynnistyneitä Liikenneviraston teettämiä ratatöitä tehdään Salo–Karjaa- ja Karjaa–Kirkkonummi-väleillä, ja ne kohdistuvat erityisesti rumpujen, vaihteiden ja radan päällysrakenteen uusimiseen sekä tunneleiden korjaamiseen. Nopeusrajoitusten asettaminen ratatöiden ajaksi on välttämätöntä, jotta työt voidaan toteuttaa tehokkaasti ja turvallisesti.

- Rantarata on yksi Suomen vilkkaimmin liikennöityjä rataosia, jonka suosio on kasvanut kahdessa vuodessa kaukoliikenteessä 26 %. Samalla radan heikentynyt kunto on aiheuttanut täsmällisyysongelmia. Radan kunnon parantaminen on edellytys tavoitellun matkanopeuden ylläpitämiseen ja luotettavaan liikennöintiin, matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen

Ratatöitä myös pääradalla ja Helsingin lähialueilla

Pääradalla Helsingin ja Tampereen välisten kaukojunien matka-aikoja hidastettiin 25.3 alkaen noin 9 minuuttia ratatöiden ja niistä johtuvien nopeusrajoitusten vuoksi. Pääradan ratatyöt vaikuttavat liikenteeseen ainakin joulukuuhun asti.

Erittäin ruuhkaisella Helsingin ratapihalla toteutetaan parannushanketta, joka vaikuttaa 26.6-5.8 joidenkin HSL-lähiliikennejunien liikennöintiin ja vaihtoyhteyksiin Pasilassa ja Helsingissä. Vaikutukset kohdistuvat Helsinki–Kerava-väliä liikennöiviin K- ja N-juniin sekä lentoasemalta liikennöiviin P- ja I-juniin. Myös A- ja L-junien kulussa on joitain muutoksia. Lisätietoja hankkeesta löytyy osoitteesta helra.fi. ja tarkat tiedot lähiliikennejunien poikkeusaikatauluista löytyvät HSL:n reittioppaasta osoitteessa hsl.fi. Rataverkkoa hallinnoi Liikennevirasto, joka myös vastaa ratatöistä koko rataverkolla ja kaikilla ratapihoilla.

Kesän tarkat aikataulutiedot ja junaliput löytyvät osoitteesta vr.fi.

 


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu