Kesäsää vaikuttaa junamatkustajien kulutukseen – ruoka-annosten suosio kasvussa

Lämmin kesäsää voi lähes kaksinkertaistaa jäätelö- ja virvokemyynnin junissa. Ruoka-annoksista valitaan helteellä mielellään kevyempiä salaattiannoksia, kun taas kolealla säällä kesämatkustajat suosivat lämpimiä ruokia.

Kuluvaa ja edellistä kesää on vietetty tavallista lämpimämmässä säässä. Vuoden 2018 heinäkuu oli yksi Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian lämpimimmistä ja se näkyi myös junamatkustajien annos- ja juomavalinnoissa: esimerkiksi viime vuoden helteisimmällä ajanjaksolla heinäkuun puolivälissä virvokkeiden myynti VR:n junissa tuplaantui verrattuna kesäkuun viileään ajanjaksoon. Tuolloin kivennäisvettä myytiin kovimman hellejakson aikana muutamassa päivässä 20 000 pulloa.

Lomalaiset suosivat ruoka-annoksia juomineen useammin kuin arjessa liikkuvat työmatkaajat. Ruoka-annosten suosio on muutenkin kasvussa, kun vielä viisi vuotta sitten junamatkalla nautittiin pääsääntöisesti pientä purtavaa, kuten leipää tai pullaa. VR onkin panostanut ravintolavaunun valikoimaan ja tehnyt pitkäjänteisesti työtä sen eteen, että asiakkaille on tarjolla maukas ja monipuolinen menu laadukkaista aineksista valmistettuna.

Toki moni kaipaa edelleen myös pienempää purtavaa matkaevääksi. Asiakkaat ovat olleet ihastuneita esimerkiksi pretzeleihin, joiden täytevaihtoehtoina ovat tomaatti-mozzarella tai kotimainen savustettu kirjolohi”, kertoo VR:n tuotepäällikkö Tapio Kyllönen.

Helteellä maistuvat jäätelö ja salaatti

Jäätelöiden menekki kasvaa kuumalla säällä huomattavasti: suotuisalla säällä jäätelön myynti voi helposti tuplaantua. Ravintolavaunun lisäksi jäätelöä on kesän aikana voinut ostaa useista junista myös vaunuissa kiertäviltä jäätelönmyyjiltä, jotka ovat ilahduttaneet asiakkaita tänä vuonna ensi kertaa myös Etelä-Suomen lähiliikenteen junissa. Jäätelöä on tänä kesänä myyty keskimäärin 5000 kappaletta viikossa. Kesän uutuus, ravintolavaunun oma mansikkajäätelö, on otettu hyvin vastaan ja se sopii vegaanisena monille herkkusuille.

Lämpimällä kesäsäällä moni valitsee isompaankin nälkään lämpimän ruuan sijaan mielellään kevyttä syötävää, mikä näkyy ravintolavaunussa salaattien myynnin kasvuna. Asiakkaiden suosikeiksi ovat tänä kesänä nousseet kana-caesarsalaatti ja lämmin falafelsalaatti. Kolean sään kestosuosikki on puolestaan lämmittävä lohikeitto”, Kyllönen kuvailee.

Sen sijaan kahvin suosio ei katso säätä. Kahvia juotiin kotimaan junissa viime kesän viileimmällä ja lämpimimmällä viikolla saman verran – noin 35 000 kuppia.

Suomalaiset ovat kahvikansaa ja se näkyy kyllä meilläkin. Kahvista ei tingitä, vaikka olisi miten kuuma. Osin tätä saattaa selittää se, että lämpimällä säällä syödään paljon jäätelöä, jonka kaveriksi moni juo mielellään kahvit. Sen sijaan muut juomat mukailevat selvästi säätä – esimerkiksi limsojen myynti voi tuplaantua helteillä”, Kyllönen kertoo.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu