Lielahti–Kokemäki-allianssihanke valmistui etuajassa

Euroopan ensimmäinen julkisten hankintojen allianssihanke Lielahti–Kokemäki-radanparannushanke valmistui helmikuussa, noin kolme kuukautta suunniteltua aiemmin. 90 kilometriä perusparannettua rataa palvelee jatkossa alueen kuntia ja elinkeinoelämää myös valtakunnallisesti.

Liikenneviraston ja VR Trackin allianssimuotoisessa hankkeessa yhteiset tavoitteet varmistettiin jo käytettävillä sopimusrakenteilla. Osapuolet jakoivat hankkeeseen liittyvät riskit ja hyödyt sekä vaihtoivat aktiivisesti ja avoimesti urakkaan ja sen kustannuksiin liittyvää tietoa. Hanke oli uudenlainen tapa toteuttaa ja suunnitella rakennusprojekteja yhdessä, yhteisellä organisaatiolla ja avoimella tiedolla.

Uusi toteutustapa tuotti tulosta

– Lielahti-Kokemäki-ratahankkeen allianssimuotoinen toteutus oli Liikennevirastolle pilottihanke, ja se on toiminut erinomaisena suunnannäyttäjänä meille jatkossa, toteaa Liikenneviraston pääjohtaja Antti Vehviläinen.

– Euroopan ensimmäisenä allianssina on onnistuttu ja osoitettu käytännössä, että allianssimalli toimii hyvin tällaisessa rakentamishankkeessa, sanoo VR Trackin puolelta hankkeen projektipäällikkönä toiminut Mikko Nyhä.

Ennakkoluuloton asenne ja rohkeus uudistaa urakoiden hankinta- ja toteutuskäytäntöjä yhteistyömallilla saivat myös paljon valtakunnallista kiinnostusta. Muun muassa Rakennuslehti valitsi hankkeen vuoden 2012 rakennustyömaaksi.

Hanke vastasi sille asetettuihin tavoitteisiin

– Perusparannushankkeen ohessa tavoittelimme tuottavuuden parantamista niin kustannusten, turvallisuuden kuin läpimenoajan suhteen. Lisäksi toimintakulttuuria haluttiin kehittää luottamukseen perustuvaan ja avoimempaan suuntaan, kiteyttää Liikenneviraston puolelta hankkeen projektipäällikkönä toiminut Mikko Heiskanen.

Kokonaisuutena hanke onnistui vastaamaan hyvin sille asetettuihin tavoitteisiin.

– Onnistumisen ehdoton avaintekijä on ollut tilaajan ja palveluntuottajan vilpitön yhteistyö ja kokonaisuuden hallinta, Heiskanen kiteyttää.

Lue lisää hankkeen verkkosivuilta.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu