Liput nyt myynnissä: VR lisää joulukuussa satoja junavuoroja eri puolille Suomea

Junayhteydet paranevat tuntuvasti eri puolilla Suomea, kun VR:n uudet aikataulut astuvat voimaan 11. joulukuuta.  Liput tälle aikataulukaudelle tulivat myyntiin tänään. Junamatkustamisen vahvan kasvun myötä VR toteuttaa monia asiakkaiden toivomia muutoksia kaupallisilla reiteillään.  Lisäksi liikenne- ja viestintäministeriön päätöksen mukaisesti velvoiteliikenteeseen lisätään yhteensä 239 junavuoroa viikossa. Velvoitepäätös on voimassa vuoden, joulukuuhun 2017 asti.

VR on tänä vuonna toteuttanut lukuisia muutoksia, joiden ansiosta junamatkustamisen suosio on kasvanut voimakkaasti. VR on tehostanut merkittävästi toimintaansa mahdollistaen pysyvästi lasketut junalippujen hinnat ja ydinreittien matka-aikojen nopeutukset. Tehdyt toimenpiteet ovat lisänneet VR:n kaupallisen liikenteen matkamääriä tammi-syyskuussa noin 7 % viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna.

Erityisen voimakkaasti matkamäärät ovat kasvaneet seuraavilla reiteillä: Helsinki-Seinäjoki (+25 %), Helsinki-Jyväskylä (+10 %) ja Helsinki-Tampere (+10 %). Myös junien täyttöasteet ovat nousseet yli 40 %:iin pääyhteysväleillä.

- On hienoa, että voimme nyt vastata moniin asiakkaidemme toiveisiin; lisätä kysyttyjä vuoroja ja nopeuttaa reittejä edelleen. Teimme ministeriölle kattavan esityksen velvoiteliikenteen kokonaisuudesta ja olemme iloisia, että he hyväksyivät sen lähes sellaisenaan, sanoo VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.

Kaupallisen liikenteen muutokset: Ouluun alle 5,5 tunnissa sekä
lisävuoroja Pohjanmaalle, Lappeenrantaan ja Imatralle, lisäpysähdykset Kirkkonummelle, Pännäisiin, Lapualle ja Kauhavalle

VR:n kaupallinen liikenne on noin puolet (44 %) kaikista junavuoroista. Joulukuussa liikenteeseen tulee useita asiakkaiden toivomia lisävuoroja ja -pysähdyksiä. Myös pohjoisen junayhteydet nopeutuvat edelleen, kun Pohjanmaan radan rakennustyöt etenevät.

• Junamatka Helsingin ja Oulun välillä nopeutuu 30 minuuttia, nopeimmillaan matka taittuu jo alle 5,5 tuntiin.
• Vaasa–Seinäjoki-välillä lisätään aamuvuoro molempiin suuntiin 5 kertaa viikossa työmatkaliikenteeseen. Uusi aamuyhteys Vaasasta Seinäjoelle jatkaa suoraan Helsinkiin ollen perillä jo klo 8.33. Lisäksi illan viimeinen vuoro Vaasaan Seinäjoelle siirretään perjantaita lukuun ottamatta kaksi tuntia myöhäisemmäksi, yhteys tulee suorana Helsingistä (lähtö 20.27).
• Kirkkonummelle lisätään pysähdys aamuun ja iltaan helpottamaan Turun suunnan liikennettä.
• Pännäisiin lisätään pysähdys aamulla Helsingin suuntaan ja illalla Oulun suuntaan.
• Imatralle tulee uusi varhainen aamuyhteys Helsinkiin sekä paluuyhteys Helsingistä iltapäivällä. Samalla Lappeenrantaan tulee uusi iltapäiväyhteys.
• Yöjuna pysähtyy jatkossa Lapualla ja Kauhavalla
• Tutustu aikatauluihin

VR jatkaa myös aiemmin tänä vuonna aloittamiaan liityntäbussikuljetuksia Vaasan ja Seinäjoen sekä Kirkkonummen ja Karjaan välillä.

Velvoiteliikenteen keskeiset muutokset Etelä-Suomen lähi- ja taajamaliikenteessä:

• Lahti–Riihimäki reitille palautetaan tunnin vuoroväli. Lisäys on 110 vuoroa viikossa eli liikenne kaksinkertaistuu.
• Helsinki–Riihimäki (R) ja Helsinki-Lahti (Z) -linjoille lisätään vuoroja aamuihin, iltoihin ja viikonloppuihin. Yhteensä +25 vuoroa viikossa.
• Riihimäki–Hämeenlinna–Tampere taajamaliikennettä täydennetään neljällä junavuorolla, kun molempiin suuntiin lisätään uusi aamuvuoro ja myöhään illalla kulkeva vuoro. Näin parannetaan työssäkäyntimatkustamista sekä myöhäisen illan liikkumista. Yhteensä +24 vuoroa viikossa.
• Yhteensä 159 vuoroa lisää viikossa (+ 17 %)
• Tutustu aikatauluihin


Velvoiteliikenteen keskeiset muutokset kaukoliikenteessä:

• Joensuu–Pieksämäki liikennöintirakennetta muutetaan. Jatkossa yhteysvälillä ajetaan neljä velvoitejunavuoroa päivässä nykyisen kahden sijaan.
• Tampereen ja Keuruun välinen junaliikenne palautetaan 40 vuoroon viikossa nykyisten 24 sijaan.
• Savonlinna–Parikkala väliä täydennetään aamu- ja iltajunalla kumpaankin suuntaan. Tämä mahdollistaa aamuyhteyden Savonlinnasta Helsinkiin ja iltayhteyden Helsingistä.
• Kuopio–Kouvola välille lisätään kuudesti viikossa yksi vuoro molempiin suuntiin, aamuvuoro Kuopiosta ja iltavuoro takaisin Kouvolasta.
• Tampereelta Poriin liikennöidään yksi lisävuoro aamusta ja paluuvuoro alkuiltapäivästä.
• Yhteensä 80 junavuoroa lisää viikossa (+32 %)
• Tutustu aikatauluihin


Lisäksi Turun yöjunaliikenne sekä Helsinki–Kolari ja Helsinki–Rovaniemi sesonkiliikenne sisällytetään velvoiteliikenteeseen, jolloin Lapin yöjunaliikenne on Rovaniemi–Kemijärvi-ostoliikennevuoroja lukuun ottamatta kokonaisuudessaan velvoitteen piirissä. LVM teki päätöksen velvoiteliikenteen sisällöstä vuodeksi, 9.12.2017 asti.

Kasvavien matkamäärien myötä VR:n nopea kaukoliikennekalusto on kaikilta osiltaan käytössä. Osa velvoiteliikenteen lisävuoroista ajetaankin taajamaliikenteen kalustolla, tai vanhemmalta kalustolla, jossa ei ole kaikkia kaukoliikenteen palveluja kuten junaverkkoa tai ravintolavaunua.

Uudet aikataulut astuvat voimaan 11. joulukuuta. Lippuja voi nyt ostaa kaikista VR:n lipunmyyntikanavista.

Lisätietoja:
VR:n matkustajaliikenne johtaja Maisa Romanainen, yhteydenotot VR:n mediadeskin kautta, p. 0307 0123


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu