Löytötavaroiden käsittely nopeutuu

Junaan tai asemalle unohtuneita tavaroita voi tiedustella jatkossa valtakunnallisesta puhelinpalvelusta. Löytötavaratoimisto toimii myös aiempaa useammalla paikkakunnalla.

VR Group ja Suomen Löytötavarapalvelu Oy ovat solmineet löytötavaroita koskevan sopimuksen. Sopimus astui voimaan joulukuun puolivälissä. Se tuo mukanaan useita parannuksia, jotka nopeuttavat tavaroiden palautumista asiakkaille.

Löytötavaratoimisto toimii jatkossa seitsemällä paikkakunnalla: Helsingin lisäksi myös Kouvolassa, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa ja Rovaniemellä. Lentoaseman toimipisteessä Vantaalla käsitellään vain lentomatkustajien löytötavaroita. Aiemmin kaikki tavarat kulkivat Helsingin Vallilassa sijaitsevan toimiston kautta.

Asiakas voi noutaa tavaransa lähikonttoristaan, tai vaihtoehtoisesti se toimitetaan kotiin postitse. Löytötavaroita voi tiedustella myös uudesta valtakunnallisesta puhelinnumerosta 0600 41006 (1,97 €/min + pvm) tai internetin kautta.

– Kaikki löytötavaratoimistot käyttävät nyt samaa tietokantaa, jonka avulla virkailijat tarkastavat, onko tavara löytynyt. Näin saadaan nopeammin tieto siitä, missä tavara sijaitsee, kertoo liikennepalvelupäällikkö Jouko Uppman VR Groupista.

Juniin hukataan tuhansittain tavaroita

Asiakkailta unohtuneita tavaroita voi löytyä VR:n kiinteistöstä, esimerkiksi asemilta tai varikolta, tai liikkuvasta kalustosta. Henkilökunta tuo löytämänsä tavarat keräyspisteisiin. Arvotavarat pysyvät tallessa turvatalletuslaatikoissa.

– Juniin ja asemille unohtuu yli 3 500 tavaraa kuukausittain. Karkeasti puolet niistä on yli kaksikymmentä euroa maksavia arvotavaroita, esimerkiksi puhelimia tai tabletteja. Puolet on pipoja, hanskoja ja sateenvarjoja, Uppman kertoo.

– Uudistuksen myötä yhä useammalle asemalle tulee keräyspisteitä ja myös niiden tyhjennysväli lyhenee. Löytötavarapalvelu noutaa tavaroita päivittäin tai muutamana kertana viikossa paikasta riippuen, hän jatkaa.

Tavaroita lajitellessa arvoesineet säilötään erikseen. Löytötavararekisteriin tallennetaan tarvittavat tiedot ja tuntomerkit niiden yksilöimiseksi. Löytötavarapalvelu on maksullinen ja tavaroiden säilytysaika kolme kuukautta.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu