Matkamäärät jälleen vahvassa kasvussa kotimaan kaukoliikenteessä – asiakastyytyväisyys ennätystasolla

Kesäkuussa kotimaan kaukoliikenteessä tehtiin yhteensä 1,2 miljoonaa matkaa, +13 % viime vuotta enemmän. Eniten matkustus kasvoi Helsingin ja Rovaniemen (+35 %), Helsingin ja Oulun (+33 %) sekä Helsingin ja Lappeenrannan välillä (+26 %). Tänä kesänä moni valitsee kesälomakohteen kotimaasta ja matkustaa sinne junalla. VR on varautunut useisiin eri kesätapahtumiin lisävuoroilla. 

Matkamäärien lisäksi asiakastyytyväisyys on nousussa. VR:n kauko- ja lähiliikenteessä asiakastyytyväisyyttä mitataan neljä kertaa vuodessa suositteluhalukkuutta mittaavalla NPS-indeksillä. Huhti-kesäkuussa kaukoliikenteen NPS nousi erinomaiselle tasolle 50. Myös VR:n lähiliikenteessä NPS-luku oli huhti-toukokuussa hyvällä tasolla 31, parantuen reilusti alkuvuodesta. 

Tyytyväisimpiä asiakkaat olivat jälleen henkilökunnan ystävälliseen ja ammattitaitoiseen palveluun ja turvalliseen sekä mukavaan matkan tekoon. Kaukoliikenteessä tyytyväisyys junien kuulutuksiin oli parantunut. Tyytyväisyys täsmällisyyteen oli parantunut sekä kauko- että lähiliikenteessä edellisestä mittauksesta, mutta se nähtiin edelleen kehityskohteena. Lisäksi junien siisteys nousi esiin kehityskohteena. 

Kesätapahtumiin sujuvasti junalla 

Suomessa on runsaasti suosittuja kesätapahtumia, joihin pääsee sujuvasti ja huolettomasti junalla. VR onkin varautunut lisäkapasiteetilla suosituimpiin tapahtumiin ja junavuoroja on lisätty muun muassa Ilosaarirockiin, Metallican Hämeenlinnan konserttiin, Tampereen Blockfestiin, PoriJazzeille, Kotkan Meripäiville ja Jyväskylässä pidettävään Neste Rallyyn. 

VR tekee yhteistyötä Asuntomessujen kanssa, jotka järjestetään Kouvolassa 12.7.-11.8.2019. Messuille pääsee sujuvasti junalla – matka-aika Kouvolaan esimerkiksi Helsingistä on alle 1,5 tuntia ja messualueelle on maksuton kuljetus Kouvolan matkakeskukselta koko tapahtuman ajan. Asuntomessuilla järjestetään 9.8. suuri liikkumisen paneelikeskustelu, jossa myös VR on mukana. Katso lisää täältä.

Ratatyöt jatkuvat – uudet aikataulut voimaan 12.8.  

Väylävirasto tekee kesällä eri puolilla Suomea runsaasti ratatöitä, jotka vaikuttavat myös junaliikenteeseen. Esimerkiksi Kouvola–Kotkan satama-välillä junat korvataan busseilla 29.7.–11.8. Lisätietoa kesän ratatöistä Väyläviraston sivuilta. Tarkemmat aikataulut löytyvät matkahausta verkkosivuiltamme vr.fi.

Väyläviraston HELRA-hanke Helsingin ratapihan parantamiseksi sekä lisäraiteen rakennustyöt vaikuttavat junaliikenteeseen Pasilassa. HSL:n E- ja Y-lähijunat eivät kulje arkisin 15.-28.7. ja liikennettä korvataan U- ja L-junilla. Myös muille junille voi tulla pienempiä myöhästymisiä ja aikataulumuutoksia. Lisäksi Pasilan laiturinumerointi muuttuu ja oman junan lähtölaituri kannattaakin tarkistaa ennen lähtöä Väyläviraston ylläpitämiltä aseman infonäytöiltä. Lisätietoa HELRA-hankkeesta Väyläviraston sivuilla täällä.

Uudet aikataulut tulevat voimaan 12.8. ja niiden myötä VR:n ruuhka-aikana liikennöivät D-lähijunat palaavat kesätauolta liikenteeseen Helsingin ja Riihimäen välillä. Samalla D-junan lähtöaika Helsingistä aikaistuu viidellä minuutilla. Myös HSL:n lähijunaliikenteeseen tulee muutoksia, kun 12.8. alkaen K-junat alkavat pysähtyä Käpylässä, Pukinmäessä ja Tapanilassa. Samalla N-junat jäävät pois. Y-junat puolestaan pysähtyvät 12.8. alkaen myös Kauklahdessa. Lisätietoa HSL:n sivuilla täällä.

Kaukoliikenteessä erityisesti työmatkustajien suosiossa olevat aamun ja iltapäivän nopeat junavuorot Helsingin ja Turun välillä palaavat liikenteeseen uusien aikataulujen myötä. Kesäkauden pysähdykset Härmän asemalla puolestaan päättyvät 12.8. alkaen. Kaukoliikenteen syksyn päivä- ja yöjunien liput ovat nyt ostettavissa.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu