Nuorisokonnarimalli saa jatkoa VR:n lähiliikenteessä

Konduktöörit ovat päivittäisessä työssään luonnostaan tekemisissä nuorten kanssa. Tänä vuonna VR:n vastuullisuustyön yhtenä päätavoitteena on ottaa nuoret entistä paremmin huomioon ja kuulla heidän ääntään.

VR:n lähiliikenne pilotoi alkukesällä nuorisokonnarimallia yhteistyössä Nuorisotyö raiteilla -toiminnan kanssa. Kokemukset ja havainnot pilotista olivat niin positiivisia, että hanke saa nyt jatkoa.

– Olen innoissani mukana. Sekä meidän porukka että NTR:n ja Aseman lapset ry:n nuorisotyöntekijät voivat oppia yhteistyöstä paljon, sanoo Riku, yksi nuorisokonduktööreistä.

Nuorisokonnari on VR:n lähiliikennekonduktööri, joka käy muun työnsä ohessa aktiivista, hyvähenkistä keskustelua nuorten asiakkaidemme kanssa. Kohtaamiset nuorisokonduktöörien kanssa tuovat VR:n lähemmäs nuoria, joille junalla kulkeminen on osa arkea.

– Konduktöörimme ovat junamatkustuksen, turvallisuuden ja ihmisten kohtaamisen ammattilaisia. Olen erittäin tyytyväinen uuteen nuorisokonnarimalliin, jonka ansiosta tavoitamme nuoret matkustajat entistäkin paremmin, sanoo VR:n matkustajaliikenteen turvallisuuspäällikkö Toni Pelin.

Nuorisokonnarimallin pilotissa on mukana kahdeksan lähiliikennekonduktööriä. Hanke alkoi 16. marraskuuta ja päättyy tammikuun puolivälissä.

– Nuorilta olemme saaneet palautetta, että konnarit tuntuvat nyt helpommin lähestyttäviltä ja että heiltä uskaltaa mennä kysymään apua. Nuoret myös tuntuvat ymmärtävän aiempaa paremmin konnarin ja tarkastajan eron, kertoo NTR-projektityöntekijä Ria Hakulinen.

Nuorisokonduktöörit kiertävät osan työvuoroistaan NTR:n ja Aseman lapset ry:n nuorisotyöntekijöiden kanssa lähiliikenteen junissa ja asemilla. Reitti valitaan sen perusteella, missä nuoria matkustajia liikkuu, ja vuorot painottuvat ilta-aikoihin.

– Nuoret käyttävät julkista liikennettä monenlaisissa tilanteissa ja nuorisotyön ammattilaisten näkökulmasta on erityisen hienoa, että nuoria kohtaavia turvallisia aikuisia on myös eri ammattiryhmistä läsnä nuorten arjessa, Aseman Lasten työntekijät kertovat.

Nuorisokonnari-toiminnan tavoitteena on luoda mahdollisimman paljon hyviä kohtaamisia nuorten kanssa.

NTR-projektityöntekijä Miikaa ovat ilahduttaneet nuorten huudahdukset heidän huomatessaan nuorisokonnareita asemilla: "Tuolla on mun konnari, mennään moikkaamaan sitä!"


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu