Perheet viihtyvät junassa

Perhematkustajat ovat tyytyväisiä junankäyttäjiä. VR teetti alkukeväänä Perhelipun ostaneille Veturi-asiakkaille tutkimuksen, jonka vastaajista lähes 90 prosenttia arvioi junien perhepalvelut erinomaisiksi tai hyviksi.

Osallistujia pyydettiin arvioimaan VR Perhekonseptia eli leikkitiloja, perhehyttiä, matkatavarapalveluita, Perhelippua, ravintolapalveluita sekä henkilökunnan toimintaa.

- Erityistä kiitosta keräsivät junien leikkitilat sekä konduktöörien toiminta, palveluiden kehityspäällikkö Pia-Mari Sotavalta kertoo – Saimme myös paljon hyviä ideoita palveluiden edelleen kehittämiseksi, hän jatkaa.

Kaikkiaan vastauksia saatiin lähes 800. Palveluita suosittelisi ja käyttäisi itse uudelleen yli 95 prosenttia vastaajista.VR Perhekonsepti on ollut käytössä vuodesta 2006 alkaen, ja sitä on ajoittain uudistettu asiakaspalautteiden ja asiakastutkimusten pohjalta.

Matkustusmukavuus ja Perhelippu houkuttelevat

Juna valitaan useimmiten matkustusmukavuuden ja jaloittelumahdollisuuden vuoksi, mutta myös sopivat aikataulut, edullinen Perhelippu  ja erityisesti pienimmille lapsille suunniteltu leikkitila houkuttelevat perheitä junan kyytiin.

Perhelipulla yksi 6-16-vuotias lapsi matkustaa ilmaiseksi istumapaikalla normaalihintaisella lipulla matkustavan aikuisen kanssa. Alle 6-vuotiaat lapset matkustavat junassa maksutta ilman istumapaikkaa.

Perhelipun hintaa toivottiin tutkimuksessa edullisemmaksi.

- Perhelipun saa nykyään myös edullisena Ennakkolippuna 3-60 päivää ennen matkaa. Mitä aiemmin matkan hankkii, sitä halvemmalla sen saa, Pia-Mari Sotavalta huomauttaa.

Vastaajat toivoivat Perhelippua myös VR Mobiilin valikoimaan.

- Tähän asiaan ollaan tekemässä parannusta, lupaa Sotavalta.

Leikkitilat matkan kohokohta

Tutkimuksen mukaan alle 6-vuotiaat lapset viihtyvät leikkitiloissa hyvin, ja vanhemmat kokevat leikkipaikan erittäin hyödyllisenä ja houkuttelevana lapsille.

- Taaperoikäisten kanssa matkustaminen on raskasta jos heidän täytyy olla koko ajan paikoillaan. Leikkivaunu tarjoaa turvallisen ja mukavan mahdollisuuden purkaa energiaa ja torjua pitkästymistä, toteaa eräs vastaajista.
- Leikkitila vaan on matkan kohokohta! lisää toinen

Lasten kasvaessa leikkipaikasta hyödynnetään matkan aikana edelleen mielellään kirjoja, ja isompien lasten kanssa puolestaan esimerkiksi pistokkeet mobiililaitteiden lataukseen ovat tärkeitä.

Leikkitiloja on ollut junissa tarjolla jo 30 vuotta, sillä ensimmäiset leikkivaunut valmistuivat jo vuonna 1985 ja liikennöivät lasten viihdykkeenä pitkillä reiteillä. Nykyään leikkitiloja liikennöi kaikissa InterCity-junissa kaikilla pääreiteillä kuten esimerkiksi Helsingin ja Turun, Tampereen, Jyväskylän, Rovaniemen, Joensuun, Vaasan ja Porin välillä sekä myös Turku-Kuopio-poikittaisreitillä. >> lisää junaleikkien historiasta Junablogista

Pienimpien lasten matkalla on useimmiten mukana rattaat tai vaunut. Tutkimukseen osallistuneiden mukaan niille oli löytynyt matkoilla hyvin tilaa palveluvaunusta. Osa vastaajista koki hankalana sen, ettei rattaiden mahtumisesta voi olla varma etukäteen. Muut matkatavaratilat koettiin lähes 60 prosentin osalta hyvinä.

- Matkatavaratilat ovat kaikissa palveluvaunuissa, mutta suosituimpina aikoina niille on tietysti eniten kysyntää. Jos pystyy matkustamaan ruuhka-aikojen ulkopuolella, on tiloissa ja vaunupaikoissa väljempää, Pia-Mari Sotavalta toteaa.

Ravintolapalvelut ja perhehytti suosittuja

Perheet ja lasten kanssa matkustavat käyttävät mielellään junan ravintolapalveluita. 60 prosenttia vastaajista oli käyttänyt junan ravintolavaunun palveluita tai tehnyt ostoksia myyntikärrystä.

- Pitkien junamatkojen aikana on kiva, että on erilaisia juttuja, joita voi tehdä. Ravintolavaunussa piipahduksen ohella leikkitilassa käväisy on toinen, kertoo yksi tutkimukseen osallistuneista.
Eniten ravintolasta ja myyntikärrystä ostettiin kahvia ja teetä, sämpylöitä ja virvokkeita. Lasten kanssa matkustettaessa omat eväät ovat suosittuja, ja myös niiden nauttiminen junassa on helppoa.

Perhehytissä oli matkustanut yli puolet vastaajista. Suurin osa käyttäjistä arvioi hytin hyväksi ja noin 10 prosenttia piti perhehyttiä erinomaisena lipunoston helppouden, toimivuuden ja siisteyden osalta. Perhehyttiin toivottiin myös istuinten ja pöydän uudelleensijoittelua, jotta niiden käyttö olisi nykyistä toimivampaa.

Oma lastenlippu konduktööriltä kiva muisto

Konduktöörien palvelu perheille arvioitiin tutkimuksessa erinomaiseksi. Lapset ja lasten kanssa matkustavat huomioidaan junahenkilökunnan taholta hyvin. Omat lastenliput tuttuine satuhahmoineen ovat aina yhtä pidettyjä ja kiinnostavia lapsimatkustajille.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu