Pohjanmaan radan ratatyöt vaikuttavat junaliikenteeseen

Seinäjoen ja Oulun välillä käynnistyvät jälleen ratatyöt, jotka vaikuttavat junien kulkuun toukokuusta pitkälle syksyyn asti. Junaliikenteessä on poikkeusjärjestelyjä lähes jokaisena kesälauantaina. VR korvaa junavuoroja linja-autoilla liikennekatkojen aikana. Ratatöistä vastaa Liikennevirasto.

Pohjanmaan radalla rakennetaan uutta kaksoisraidetta sekä tehdään lisäksi muun muassa perusparannus- ja siltatöitä. Poikkeusjärjestelyjä on tiedossa myös osuudelle Ylivieska–Iisalmi. Liikenneviraston teettämät radan kunnostus- ja rakennustyöt vähentävät tulevaisuudessa junaliikenteen häiriöherkkyyttä ja mahdollistavat entistä nopeammat junamatkat.

Liikennejärjestelyt välillä Seinäjoki–Kokkola–Oulu

Rataosuudella Seinäjoki–Kokkola–Oulu on liikennekatkoja lauantaisin 30.5., 18.7., 29.8., 19.9., ja 31.10. Katkojen aikana kaikki päiväjunat korvataan linja-autoilla. Perjantain yöjuna IC 273 (Helsinki–Rovaniemi) ja lauantain yöjuna IC 266 (Rovaniemi–Helsinki) perutaan koko reiteiltään, eikä niitä korvata linja-autoilla.

Juhannuslauantaina 20.6. on koko vuorokauden kestävä liikennekatko Seinäjoen ja Oulun välillä. Kaikki rataosan päiväjunat perutaan. Seinäjoen ja Oulun välillä kulkee yksi korvaava linja-autovuoro molempiin suuntiin, kun taas Kokkolan ja Seinäjoen välillä kaksi vuoroa molempiin suuntiin. Juhannusaattona ja -päivänä ajetaan vain osa yöjunavuoroista.

Liikennejärjestelyt välillä Kokkola–Ylivieska–Oulu

Koko rataosuutta Seinäjoki–Kokkola–Oulu koskevien poikkeusjärjestelyjen lisäksi liikennekatkoja on Kokkolan ja Oulun välillä. Liikennekatkoja on lauantaisin 6.6.,13.6., 4.7., 15.8., 5.9., 26.9., 17.10., 7.11., 14.11. ja 12.12. Katkojen aikana kaikki päiväjunat korvataan linja-autoilla Kokkolan ja Oulun välillä, mutta yöjunat kulkevat normaalisti.

Kokkolan ja Oulun välillä on liikennekatkoja myös lauantaisin 16.5., 1.8., 3.10., 10.10., 28.11. ja 5.12. Myös näiden katkojen aikana kaikki päiväjunat korvataan linja-autoilla välillä Kokkola–Oulu. Lisäksi perjantain yöjuna IC 273 (Helsinki–Rovaniemi) ja lauantain yöjuna IC 266 (Rovaniemi–Helsinki) perutaan koko reiteiltään.

Ylivieskan ja Oulaisten väliselle rataosuudelle on tulossa kahden vuorokauden liikennekatko viikonloppuna 14.–15.11. Marraskuun liikennekatkoa koskevat poikkeusjärjestelyt tarkentuvat myöhemmin.

Muutoksia Lapualla ja osuudella Ylivieska–Iisalmi

Lapualla tehdään ratapihan muutostöitä, joiden yhteydessä uusitaan matkustajalaituri. 25.5.–5.7. käytössä on väliaikainen matala laituri. Laituri ei ole lainkaan käytössä 6.–19.7. Tuolloin Seinäjoen ja Kauhavan kautta on korvaavat linja-autoyhteydet.

Kalajoen siltatyö Ylivieskassa vaikuttaa junaliikenteeseen välillä Ylivieska–Iisalmi. Osuudella on liikennekatkoja lauantaisin 16.5., 30.5., 6.6., 13.6., 20.6., 29.8. ja 5.9. Kaikki lauantain kiskobussivuorot korvataan linja-autoilla. Lisäksi kiskobussi H 496, joka lähtee perjantaisin klo 21.00 Ylivieskasta, korvataan linja-autolla koko reitiltään.

Korvaavilla busseilla poikkeavat aikataulut

Junia korvaavat linja-autot eivät noudata junaliikenteen aikatauluja. Myös matka-ajoissa on eroja. Bussit lähtevät rautatieasemien edustoilta. Linja-autoista voi osaa matkalippuja, ja niissä kelpaavat kaikki VR:n voimassa olevat kaukoliikenteen liput. Busseissa voi kuljettaa vain käsimatkatavaraa. Jatkoyhteydet Seinäjoelta etelään ja Oulusta pohjoiseen hoituvat seuraavilla aikataulun mukaisilla junavuoroilla.

Lisätietoja ratatöistä johtuvista poikkeusjärjestelyistä ja korvaavien kuljetusten aikatauluista löytyy VR:n verkkosivuilta. Järjestelyistä voi kysyä myös asemien lipunmyynneistä ja VR Asiakaspalvelusta. Lisäksi tiedot päivittyvät VR:n verkkosivujen matkahakuun.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu