Poikkeuskevät näkyy perheiden kesälomassa – tänä kesänä reissataan Suomessa ja tuetaan kotimaisia toimijoita

VR:n teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat tänä kesänä tukea kotimaisia matkailu- ja ravintola-alan toimijoita. Suomen ainutlaatuisiin loma- ja luontokohteisiin onkin helppo suunnata sujuvasti, nopeasti ja turvallisesti junalla. VR on lisännyt kesäksi myyntiin enemmän edullisia säästölippuja ja tukee junalippulahjoituksilla vähävaraisten perheiden lomamatkoja yhdessä Hope ry:n kanssa. VR on toteuttanut koronaepidemian aikana yhteensä yli 90 toimenpidettä, joilla edistetään junamatkustamisen turvallisuutta poikkeustilanteessa.

Kyselytutkimuksessa kaksi kolmasosaa vastaajista kertoi haluavansa auttaa koronasta kärsinyttä Suomen matkailualaa. Yli 60% heistä kertoi suosivansa kotimaisten matkailu- ja ravintolatoimijoiden palveluita ja tuotteita selvästi aiempaa enemmän ja lähes puolet aikoi käyttää mahdollisuuksien mukaan pelkästään kotimaisia palveluita ja tuotteita. 97 prosenttia kaikista tutkimukseen vastanneista aikoi jättää tänä kesänä ulkomaanmatkat väliin. Tänä kesänä suositaan aiempaa enemmän lyhyitä, päivän tai parin mittaisia lomaretkiä. 

Moni suomalainen pyrkii nyt tekemään pieniä tekoja kotimaisten matkailutoimijoiden tukemiseksi. Junalla Suomen ainutlaatuisiin matkailukohteisiin pääsee nopeasti ja edullisesti. Olemme lisänneet kesäksi saataville merkittävästi enemmän edullisia säästölippuja. Koronatilanne on vaikuttanut monen perheen talouteen, ja edullisilla junalipuilla haluamme kannustaa kaikkia nauttimaan Suomen kesästä kotimaanmatkailun parissa”, kertoo VR:n palvelujohtaja Piia Tyynilä.

Säästölipulla matkustat edullisesti eri puolilla Suomea, esimerkiksi:

  • Helsinki – Tampere: aikuinen 6,90 / lapsi 4,20 / eläkeläinen 5,60
  • Oulu – Rovaniemi: aikuinen 9,70 / lapsi 5,90 / eläkeläinen 7,80
  • Jyväskylä – Kuopio: aikuinen 7,60 / lapsi 4,50 / eläkeläinen 6,10

Matkahaaveissa korostuvat rennot reissuhetket perheen kesken

Kyselyn mukaan suomalaiset matkustavat nyt eniten kesämökeille ja sukulaisten luo. Lisäksi matkustajia kiehtovat Suomen upeat luontokohteet, joihin yli 40 prosenttia vastaajista aikoi matkustaa tänä kesänä aiempaa enemmän. Poikkeuskevään seurauksena enemmistö vastaajista toivoo kesälomaltaan ennen kaikkea rentoutumista ja leppoisia yhteisiä hetkiä läheisten kanssa. Rentoutuminen nousi myös lasten kesälomatoiveissa esiin selvästi enemmän kuin kaksi vuotta sitten toteutetussa vastaavassa tutkimuksessa.

Suomalaisten kesäsuunnitelmissa näkyy vahvasti halu viettää aikaa läheisten kanssa. Oma perhe oli ylivoimaisesti suosituin valinta matkaseuraksi, sillä lähes 95 % vastaajista kertoi aikovansa matkustaa kesän lomareissuille perheensä kanssa. VR tukee perheiden matkailua mahdollistamalla kesän matkoja myös heille, joille lomareissut eivät ole itsestäänselvyys.

”Halusimme yhdessä Hope ry:n kanssa toteuttaa vähävaraisten lapsiperheiden kesälomatoiveita. Mahdollistimme junaliput kaikille Toivon päivä -kampanjaan osallistuneille perheille, joiden toiveena oli päästä yhteiselle lomareissulle raiteita pitkin”, Tyynilä kertoo.

VR:llä paljon toimenpiteitä turvalliseen liikkumiseen

VR on toteuttanut yli 90 erilaista toimenpidettä junamatkustamisen turvallisuuden parantamiseksi koronaepidemian aikana. Siivouksia tehostettiin jo varhain keväällä, ja juhannuksesta lähtien vilkkaimpien reittien junissa on kulkenut myös liikkuvia siivouspartioita puhdistamassa pintoja matkan aikana. Ravintolavaunujen palatessa raiteille niiden asiakaspaikkoja harvennettiin ja samalla otettiin käyttöön mahdollisuus tilata annoksia ja tuotteita omalle istumapaikalle. Kesäkuun aikana juniin asennettiin käsidesipisteet, ja VR:n lipunmyyntikanavat tarjoavat asiakkaalle automaattisesti paikan mahdollisimman etäältä muista matkustajista.

”Matkamäärät junissa romahtivat maaliskuussa peräti 90%, ja vaikka junalippujen kysyntä on kesää kohti piristynyt, kaukoliikenteen junissa matkustaa edelleen n. 55% vähemmän ihmisiä kuin vuosi sitten tähän aikaan. Liikennöimme silti lähes normaalin määrän vuoroja ja pidämme koko kalustomme liikenteessä, jotta junissa voisi matkustaa mahdollisimman väljästi. Tietyt junavuorot ovat kuitenkin kysytympiä kuin toiset, ja suosittelemme matkustamaan mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Säästölippuja onkin lisätty erityisesti ruuhkattomille vuoroille”, Tyynilä kertoo.

 

Kyselyyn vastasi 1308 henkilöä. Kysely toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 2.-22.6.2020.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu