Puunatut Kivimiehet palasivat Helsingin päärautatieasemalle

Ensimmäisen patsasparin ympäriltä on poistettu suojapressut ja purettu rakennustelineet illan aikana. Kivimiehet palasivat aseman pääovien vierustalle lähes puoli vuotta kestäneen perusteellisen pesu- ja kunnostusurakan jälkeen.

Satavuotiaat patsaat purettiin osiin ja kuljetettiin Pasilan vanhalle konepajalle Vallilaan, jossa ne putsattiin vedellä ja pehmeällä harjalla. Väkevämpiä pesuaineita tarvittiin vain jalustan ja takaseinän kivipintojen pinttymien ja ruostetahrojen puhdistukseen.

Patsaat saapuivat takaisin päärautatieasemalle marraskuun puolivälissä. Ensin paikalleen asennettiin hahmojen taustakivet sekä jalusta. Sen jälkeen vuorossa olivat kädet, rintaosa ja pää. Pinnat puunattiin vielä paikan päällä toistamiseen saumausten yhteydessä. Ennen telineiden purkamista ja pressujen poistamista patsaiden käsivarsille nostettiin vielä lyhdyt tämän päivän aikana. Kivimiesten kannattelemat valaisimet saivat kunnostusurakan yhteydessä uudet energiaa säästävät led-lamput.

Emil Wikströmin suunnittelemat Lyhdynkantajat eli Kivimiehet ovat vartioineet Kaivokadun sisäänkäyntiä vuodesta 1914. Rautatieaseman pääovilla seisoo yhteensä neljä graniittihahmoa kahden patsaan ryhmissä. Toinen patsaspari paljastetaan ensi vuoden alussa. Lue lisää ja katso kuvat VR-konsernin Junablogista


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu