Runsaasti lisää vuoroja joulukuussa - uudet aikataulut voimaan 15.12.2019

Joulukuussa uusien aikataulujen myötä junamatkustaminen sujuvoituu koko maassa. Vuorotarjonta paranee etenkin pääradalla Helsingistä Oulun suuntaan. Uusien aikataulujen mukaiset vuorot alkavat kulkea 15.12. ja liput tulevat myyntiin myöhemmin syksyllä. 

VR:n markkinaehtoisessa liikenteessä vuorojen ja aikataulujen suunnittelua tehdään asiakaslähtöisesti, ennustettuun kysyntään perustuen. Joulukuussa uusia vuoroja tulee erityisesti pääradalle. Lisäksi suosituimpiin vuoroihin tulee lisää istumapaikkoja.  

Keskeisimmät markkinaehtoisen liikenteen muutokset: 

 • Oulu-Helsinki: Vuorojen määrä kasvaa arkipäivisin kahdeksaan molempiin suuntiin. Samalla matka-ajat nopeutuvat keskimäärin 13-18 minuuttia. Kaikki junavuorot ovat myös suoria, mikä vähentää vaihtojen tarvetta Tampereella ja Seinäjoella.  
 • Tampere-Helsinki: Joka arkipäivä neljä uutta vuoroa Tampereelta Helsinkiin ja kolme uutta vuoroa toiseen suuntaan. Uudet vuorot helpottavat etenkin iltapäiväruuhkan matkustamista. Aamun ja iltapäivän suosituimpiin juniin on lisätty istumakapasiteettia. Uusi klo 16.40 Helsingistä lähtevä vuoro pysähtyy myös Hämeenlinnassa. 
 • Vaasa-Helsinki: Vuorojen määrää kasvaa arkipäivisin kymmeneen molempiin suuntiin. Uusien vuorojen myötä Vaasaan pääsee aamulla perille jo noin klo 9. 
 • Jyväskylä-Helsinki: Vuorojen määrä kasvaa arkipäivisin kymmeneen molempiin suuntaan. Uudet vuorot jatkavat Kuopioon asti, jonne pääsee siis jatkossa esimerkiksi Tampereelta vaihdotta. 

Vuoroja lisätään myös viikonlopuille, mikä helpottaa vapaa-ajanmatkustusta. Helsingin ja Oulun välillä matka-ajat nopeutuvat keskimäärin 13-18 minuuttia. 

"Helsinki-Oulu on yksi suosituimpia reittejämme. Jatkossa välin taittaa nopeimmillaan vain 5 h 15 minuuttiin, mikä on kilpailukykyinen lentoliikenteen kanssa. Junan etuja on suora matka keskustasta keskustaan ilman muita odotteluja. Myös matka-ajan voi hyödyntää haluamallaan tavalla – rentoutuen, töitä tehden tai vaikka ravintolavaunussa hyvän aterian äärellä", kertoo suunnittelujohtaja Juho Hannukainen

Uudet vuorot vaikuttavat jonkin verran myös muiden vuorojen aikatauluihin ja lähtö- ja saapumisajat saattavat muuttua nykyisistä.   

Lähijunapilotti käynnistyy Pirkanmaalla 
Kaupallisten vuorojen lisäksi joulukuussa raiteille tulee 34 uutta junavuoroa osana VR:n ja LVM:n vuodelle 2020 sopimaa uutta osto- ja velvoiteliikennekokonaisuutta.  

Samalla Pirkanmaalla käynnistyy alueellisen junaliikenteen pilotti, joka palvelee erityisesti työ- ja opiskelumatkustamista.  Pilotin myötä Nokian ja Tampereen välillä alkaa kulkea 14 uutta vuoroa joka arkipäivä ja Tampereen ja Toijalan välillä yhdeksän uutta vuoroa, joista viisi Hämeenlinnan kautta Riihimäelle.  Myös Mänttä–Vilppulan suuntaan lisätään neljä uutta vuoroa joka arkipäivä ja Keuruu-Orivesi-Tampere-välin vuorotarjonta tuplaantuu. 

Muut osto- ja velvoiteliikenteen keskeisimmät muutokset:  

 • Kouvola-Kotka: Joka arkipäivä kaksi sekä lauantaisin ja sunnuntaisin neljä uutta vuoroa Kouvolasta Kotkaan ja samoin toiseen suuntaan.  
 • Lahti-Kouvola: Joka päivä yksi uusi vuoro Lahdesta Kouvolaan ja yksi uusi vuoro Kouvolasta Lahteen. Uusien vuorojen myötä iltayhteydet pääkaupunkiseudulta sekä Helsinki-Vantaan lentoasemalta paranevat, kun viimeinen juna Helsingistä Lahden kautta Kouvolaan lähtee joka ilta vasta klo 23.55. 
 • Kokkola-Ylivieska: Perjantaisin Ylivieskasta Kokkolaan yksi uusi vuoro. Vuoro jatkaa edelleen Seinäjoelle, josta on jatkoyhteys Helsinkiin. 
 • Kajaani-Kuopio: Perjantaisin ja sunnuntaisin yksi uusi vuoro Kuopiosta Kajaaniin ja maanantaisin ja lauantaisin yksi uusi vuoro Kajaanista Kuopioon. Uudet vuorot jatkavat Helsinkiin asti.  
 • Helsinki-Kolari: Sesonkiajalle lisätään junavuoroja niin, että vuodenvaihteen ja pääsiäisen välisenä aikana välillä kulkee joka päivä vähintään yksi yöjuna.  
 • Ylivieska-Iisalmi: Kiskobussien aikatauluihin tulee pieniä muutoksia, jotta vaihtoyhteydet säilyvät sujuvina.  
 • Helsinki-Hämeenlinna: Viikonloppuöisin (pe-la ja la-su) yksi uusi öinen vuoro Helsingistä klo 0.40 Hämeenlinnaan.
 • Helsinki-Lahti: Viikonloppuöisin (pe-la ja la-su) yksi uusi vuoro Helsingistä Lahteen klo 1.25 ja yksi uusi vuoro Lahdesta Helsinkiin klo 0.30. 
 • Seinäjoki–Ähtäri: Työmatkaliikenne helpottuu aikataulurakennetta muuttamalla.  
 • Helsinki-Kemijärvi: Jatkossa autovaunu kulkee Kemijärvelle kaksi kertaa viikossa. 

Ostomäärärahan säilyessä ennallaan uusien vuorojen lisäämisen mahdollistaa VR:n entistä tehokkaampi toiminta ja junaliikenteen suosion vahva kasvu.  

Uudet aikataulut perustuvat Väyläviraston vahvistamalle ratakapasiteetille aikataulukaudelle 2020. Löydät sen täältä

Asiakkaille uudet aikataulut julkaistaan myöhemmin syksyllä, jolloin myös liput tulevat myyntiin osoitteessa www.vr.fi

 

VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu