Steissi 100 vuotta – päärautatieasema kehittyy kaupungin sykkeessä

Yksi pääkaupungin tunnetuimmista ja rakastetuimmista maamerkeistä, Helsingin päärautatieasema, avattiin yleisölle 5.3.1919. Merkkipäiväänsä juhlistava asemarakennus on palvellut matkustajia jo sata vuotta. Asema on säilyttänyt merkityksensä kaupunkilaisten arjen keskeisenä kohtaamispaikkana.

Helsingin päärautatieasemalla on jo 100 vuoden ajan koettu ikimuistoisia lähdön ja jälleennäkemisen hetkiä. Aseman käytävillä on astellut kuuluisuuksia ja todistettu historiaa, mutta se on ennen kaikkea toiminut ihmisten arjessa kohtaamisten, työnteon ja läpikulun paikkana. Kyseessä on Suomen ylivoimaisesti vilkkain matkustamisen ja liikenteen solmukohta, jonka läpi kulkee päivittäin jopa 250 000 ihmistä.

Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema ikoninen maamerkki Helsingin ytimessä on toiminut pääkaupungin ja rautatieliikenteen symbolina. Pääsisäänkäyntiä järkähtämättömästi vartioivat Kivimiehet, lähes viiteenkymmeneen metriin kohoava kellotorni, vaikuttavat hallien holvit sekä uniikki graniittijulkisivu yksityiskohtineen ovat ihastuttaneet kaupunkilaisia ja turisteja vuosikymmenestä toiseen. Helsingin päärautatieasema on myös saanut tunnustusta yhtenä maailman hienoimmista rautatieasemista.

Uusi asemarakennus todisti 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Suomen historian dramaattisia vaiheita. Murrosajat viivästyttivät aseman valmistumista ja käyttöönottoa. Asemarakennus vihittiin viimein käyttöön 5.3.1919 juhlallisin ja arvokkain menoin sotavuosien ja Suomen itsenäistymisvaiheiden jälkeen.

Ajat muuttuvat, mutta asema säilyy

Kaupunkilaisten elämä keskustassa ja aseman lähiympäristö ovat vuosien saatossa muuttuneet – ja asemarakennus palveluineen sen mukana. Asemahallit sekä odotustilat ravintoloineen ovat vastanneet kunkin ajankohdan tarpeisiin.

Matkustajia ei enää ohjata lippuluokkansa mukaisiin odotussaleihin junan lähtöä odottamaan. Tavaraliikenne on antanut Töölönlahden edustalla tilaa Musiikkitalolle, Kansalaistorille ja keskustakirjasto Oodille. VR Groupin pääkonttorin vanhoihin toimitiloihin rakentuu parhaillaan hotelli. 

– Rautatieasema on ympäristöineen olennainen osa Helsingin keskustaa ja kaupunkikulttuuria. Huolehdimme siitä, että aseman tilat ja palvelut kehittyvät monipuolisesti matkustajien ja kaupunkilaisten tarpeisiin tulevaisuudessakin, arvokasta historian perintöä kunnioittaen. Myös Steissi elää ajassa, hankepäällikkö Jani Jääskeläinen VR Groupin kiinteistöyksiköstä kertoo.

Päärautatieaseman merkkipäivää juhlistetaan paikan päällä: Esille nostetaan aseman satavuotisen historian mieleenpainuvia tapahtumia, kellotorni ja keskushalli valaistaan, Kivimiehet saavat seppeleet ja ohikulkijoita ilahdutetaan musiikilla. Juhlapäivänä sosiaalisessa mediassa järjestetään arvonta, jonka kautta sata onnekasta saa mahdollisuuden vierailla yleisöltä suljetuissa kiinnostavissa paikoissa, kuten kellotornissa ja Presidentin aulassa.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu