Suomalainen luonto näkyy pian vahvemmin VR:n kanavissa - yhteistyö Järven tarinan ja Metsän tarinan tekijöiden kanssa käynnistyy

Luontoteema näkyy tänä vuonna VR:n eri kanavissa aiempaa vahvemmin, kun aloitamme yhteistyön suosittujen Metsän tarina ja Järven tarina -luontoelokuvien tuottaneen MRP Matila Röhr Productions -yhtiön kanssa. Yhteistyön taustalla on tavoite edistää suomalaisen luonnon tunnettuutta ja säilymistä sekä tehdä sitä entistä saavutettavammaksi, niin junamatkustamisen kuin katsojien ruutujenkin kautta.

Yhteistyöhön kuuluu muun muassa MRP:n kuvaaman luontomateriaalin näkyminen VR:n eri kanavissa. Lisäksi yhteistyötä tehdään loppuvuonna ensi-iltansa saavan Tunturin tarina -elokuvan osalta. 

”Me VR:llä haluamme huolehtia, että meillä kaikilla on tulevaisuudessakin puhdas ja ainutlaatuinen suomalainen luonto, josta nauttia. Junamatkustaminen on ilmastoteko, joka edistää tätä: junan tuottamat päästöt ovat vain noin 2 % esimerkiksi yksityisautoiluun verrattuna. Vastuullisuus on meille keskeistä kaikessa toiminnassamme ja odotamme sitä myös kumppaneiltamme. Siksi oli erittäin luonnollista lähteä yhteistyöhön MRP:n kanssa. Meitä yhdistää sama arvopohja, rakkaus suomalaiseen luontoon ja yhteinen päämäärä sen säilyttämiseksi”, kertoo VR:n markkinoinnista ja digitaalisista palveluista vastaava Vanessa Lehtinen.

"Junamatkustamisen suurkuluttajana olen todella iloinen yhteistyöstä VR:n kanssa. Rakkaus luontoon ja sen säilyttäminen vaatii meiltä kaikilta tekoja. Olen saanut elää ja työskennellä Suomen upeassa luonnossa vuosikymmeniä ja kertoa siitä elokuvieni kautta. On hienoa saada Tunturin tarina -elokuvan kumppaniksi yritys, jonka vastuullisuus toteutuu joka päivä ihmisten arkielämässä! Nautin myös siitä, että voin työ- ja kuvausmatkoilla junassa tehdä töitäni; lukea, kirjoittaa ja katsoa kuvausmateriaaleja, samalla kun matka taittuu. Usein myös vain istun ja nautin, kun kauniit maisemat kulkevat ohitse," kertoo Tunturin tarina -elokuvan ohjaaja Marko Röhr.

Yhteistyö näkyy jo tulevan viikonlopun Matkamessuilla. Helsingin Messukeskuksessa voi 17.-19.1. päästä kokemaan kokemaan todellisen junaloman sekä tutustumaan junamatkan palveluihin paikan päällä. VR:n elämyksellisen messuosaston visuaalinen maailma ammentaa suomalaisesta luonnosta ja siellä pääsee ihailemaan myös makupaloja MRP:n kuvaamasta luontomateriaalista.

Tunturin tarina vie pohjoiseen

Joulukuussa ensi-iltansa saava Tunturin tarina on luontotrilogian huipennus, joka kertoo suomalaisen luonnon ainutlaatuisuudesta, keskittyen tällä kertaa pohjoisen kauneuteen. Trilogian aiemmat osat ovat saaneet suursuosion. Metsän tarina keräsi Suomen elokuvateattereissa yli 90 000 katsojaa ja Järven tarina yli 191 000 katsojaa, ollen näin Suomen kaikkien aikojen katsotuin dokumentti elokuvateattereissa.

Tunturin tarinan ohjaa Marko Röhr, joka on myös vastannut sen käsikirjoittamisesta yhdessä Antti Tuurin kanssa. Kuvaukset alkoivat jo kesällä 2018 ja jatkuvat vielä 2020 kevään ja kesän ajan Lapissa ja Jäämerellä. Kuvauksesta vastaa kansainvälisestikin palkittu Teemu Liakka.

”Tunturin tarinassa pääosassa ovat nukkuvat tunturit; maailman vanhimmat vuoret ja pohjoisen eläimet. Elokuva on myyttinen kertomus pohjoisen erämaista ja ihmisen suhteesta luontoon ja eläimiin. Tunturin tarina vie katsojat läpi Lapin erämaiden, aina Pohjoiselle jäämerelle asti, missä tunturit laskeutuvat meren syleilyyn”, Röhr jatkaa.

Tunturin tarinan, kuten muidenkin MRP:n luontoelokuvien kuvauskohteisiin pääsee usein myös junalla. Kuvausryhmäläiset ovatkin tottuneita junamatkustajia. Esimerkiksi Lapin yöjunaan saa helposti oman auton mukaan ja kiireisiin kuvauspäiviin voi pitkän ajomatkan sijaan valmistautua nukkumalla kunnon yöunet ja heräämällä virkeänä perillä. Matkan aikana voi myös ihailla muuttuvaa maisemaa.

”Olemme iloisia, että juna on ollut tärkeässä roolissa elokuvan teossa tätä kautta. Meillä on sama tavoite: suojelemisen lisäksi haluamme tuoda suomalaisen luonnon entistä saavutettavammaksi kaikille. Junalla voi matkustaa ilmastoystävällisesti Suomen upeisiin luontokohteisiin, joita näkyy jo matkalla. Kaikkea ei kuitenkaan voi tai ehdi junamatkalla nähdä, joten MRP:n elokuvien kautta pääsee ihastelemaan myös niitä ihmeitä ja yksityiskohtia, joita pohjoisen luonnolla on tarjota”, Lehtinen kertoo. 

VR:n osasto Matkamessuilla on auki 17.-19.1. Tunturin tarina elokuvan ohjaaja Marko Röhr on tavattavissa VR:n osastolla perjantaina 17.1.2020 klo 13.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu