Suomen ja Venäjän välisen rautatieliikenteen juhlavuosi jatkuu Allegron merkkipäivällä

Helsingin ja Pietarin yhdistävä nopea Allegro-juna täyttää kymmenen vuotta 12. joulukuuta. Tänä vuonna on juhlittu myös 150-vuotiasta ratayhteyttä kaupunkien välillä. Juhlavuoden kunniaksi päärautatieaseman Kulttuurihallin avautuu valokuvanäyttely, jonka kautta pääsee tutustumaan radanvarren asemien historiaan.

Allegro-junaliikenne Helsingin ja Pietarin välillä alkoi 12. joulukuuta 2010. Allegron ensimmäiselle matkalle osallistuivat myös silloinen tasavallan presidentti Tarja Halonen sekä Venäjän pääministerinä toiminut Vladimir Putin. Matka Pietariin lyheni lähes kuudesta tunnista noin 3,5 tuntiin. Allegro korvasi aiemmin Helsingin ja Pietarin välillä kulkeneet Sibelius- ja Repin-junat.

Meneillään on myös Helsingin ja Pietarin välisen ratayhteyden juhlavuosi. Keisari Aleksanteri II:n nimipäivänä 11.9.1870 avattu rata yhdisti toisiinsa Suomen autonomisen suurruhtinaskunnan ja Venäjän silloisen pääkaupungin Pietarin. Suomen ensimmäinen rautatie Helsingistä Hämeenlinnaan oli valmistunut hieman aiemmin vuonna 1862.

Venäjän valtion yhteistyöasioista vastaava virasto Rossotrudnitshestvo järjestää tänään 10.12. klo 11 virtuaalisen seremonian, johon osallistuvat muun muassa valtionvarainministeri Matti Vanhanen, Venäjän rautatieyhtiö RZD:n matkustajaliikennejohtaja Dmitri Pegov ja VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson. Seremonia juhlistaa rautatieyhteyden ja Allegron merkkivuotta sekä siihen liittyvien näyttelyjen avajaisia Pietarissa ja Suomessa.

Matkustaminen läheiseen metropoliin suosiossa ennen epidemiaa 

VR liikennöi Allegro-junia yhteistyössä RZD:n kanssa, ja junat omistaa yhteinen kalustoyritys Karelian Trains. Tavallisesti junalla on joka päivä neljä edestakaista vuoroa. Vallitsevan epidemiatilanteen takia Allegro ei kulje toistaiseksi ollenkaan, ja myös venäläinen Tolstoi-juna Helsingin ja Moskovan välillä on ollut seisahduksissa maaliskuusta saakka. 

– Ennen koronaepidemiaa Allegron matkamäärät olivat ennätysvauhdissa, ja vuonna 2019 kasvua oli reilut 15 prosenttia. Tavallisesti junalla kulkee noin puoli miljoonaa ihmistä vuosittain. Kunhan liikenne pääsee jälleen käynnistymään, uskomme yhteyden ja Pietarin vetovoimaan myös tulevaisuudessa, kertoo VR:n Venäjän-liikenteen johtaja Viktoria Hurri

– Ympäristöystävällinen junamatkailu lähellä sijaitsevaan suurkaupunkiin kiinnostaa yhä useampaa. Lisäksi neljä Allegro-junaa on saneerattu hiljattain, minkä ansiosta matkustaminen on entistäkin mukavampaa uudistetussa, tyylikkäässä matkustamossa, hän jatkaa. 

Helsingin päärautatieaseman Kulttuurihallissa avautuu 10.12. valokuvanäyttely ”Matkalla Pietarista Helsinkiin”. Näyttely esittelee historiallista valokuva-aineistoa Helsinki–Pietari-reitin rautatieasemista. Näyttely on avoinna vuoden loppuun asti. Helsingin ja Pietarin välisen yhteyden historiaan voi tutustua myös esimerkiksi Väyläviraston ja Suomen Rautatiemuseon verkkonäyttelyn kautta.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu