Talvilomien junamatkoja varataan jo vauhdilla - VR muistuttaa matkustajia junalippujen alv-alennuksesta

VR on siirtänyt joukkoliikenteen tilapäisen alv-alennuksen suoraan lipunhintoihin. Kaikki junaliput myydään verovapaasti 1.1.–30.4.2023 riippumatta matkan ajankohdasta tai lipunostokanavasta. Veroalennus tekee myös talvilomakauden junamatkoista tuntuvasti edullisempia, ja sesongin juniin varataankin jo hyvää vauhtia matkalippuja.

Veroalennus koskee kaikkia junalippuja. Verovapaat hinnat voi siis hyödyntää myös kausi- ja sarjalipuissa, jolloin itselleen voi hankkia verottomat junamatkat peräti vuodeksi eteenpäin. Jo ennen veroalennustakin junamatka voi parhaimmillaan tulla yli puolet edullisemmaksi verrattuna automatkan polttoainekustannuksiin, ja arvonlisäveroalennus laskee hintaa entisestään. Autoilijaan verrattuna junamatkustaja säästää aikaa ja rahaa, sekä pienentää matkansa hiilijalanjäljen olemattomiin.

 - Olemme iloisia siitä, että valtio on päättänyt tukea ihmisten arjen liikkumista taloudellisesti vaikeana aikana ja kannustaa tuen kohdentamisella vastuullisten valintojen tekemiseen. Juhlistimme veroalennusta sisustamalla Helsingin ja Tampereen palvelupisteemme sekä Tikkurilan aseman Kahvi & Lippu -kahvilan tax free -teemalla. Suomalaisilla rautatieasemilla ei tax free -myymälöitä ole totuttu näkemään, ja haluamme näin muistuttaa ihmisiä hyödyntämään lipunhintojen verohelpotuksen ja kannustaa vaihtamaan yhä useammin auton hiilineutraaliin junaan, kertoo kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä.

Junalippujen lisäksi veroalennus koskee lähes kaikkia lisäpalveluita, kuten Ekstra-luokan tai ravintolavaunun yläkerran paikkoja ja hyttejä. Myös autot, lemmikit ja polkupyörät matkustavat verovapaasti, kun lippu on ostettu 1.1.–30.4. Poikkeuksena on matkan peruutusturva, joka kuuluu eri verokantaan ja säilyy normaalihintaisena. Veroalennus on tilapäinen, ja tavallinen 10 prosentin arvonlisävero palaa junalippujen hintoihin 1.5. alkaen.

Talvilomasesongin kysyntä alkanut vahvasti – Lapin yöjunaliikenteeseen on lisätty vuoroja

Junamatkojen alv-alennus kannattaa hyödyntää myös talviloman viettoon matkustaessa. Talvisesongin yöjunamatkojen kysyntä näyttää jo näin alkuvuodesta vahvalta, ja erityisesti pidemmät reitit Kolariin ja Kemijärvelle ovat suosittuja. Talvikauden kolmea päivittäistä Lapin yöjunavuoroa täydennetään lisätarjonnalla hiihtolomasesongin ajan. 3.2.–15.4. liikennöidään lisävuorot perjantaisin Helsingistä Kolariin ja lauantaisin Kolarista Helsinkiin. 10.2.–15.4. liikennöidään lisävuorot perjantaisin Helsingistä Rovaniemelle ja lauantaisin Rovaniemeltä Helsinkiin. Pääsiäisenä tienoilla vuorot ovat liikenteessä useampina päivinä.

- Kotimaasta löytyy paljon hienoja talvilomakohteita ja Lappi on tänäkin vuonna selkeä suosikki. Jos haluaa matkustaa tiettyinä päivämäärinä, liput kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä varsinkin viikonloput ensimmäisestä hiihtolomaviikosta pääsiäiseen saakka täyttyvät nopeasti. Junalla matka Suomen halki taittuu hiilineutraalisti ja samalla ehtii nukkua hyvät yöunet ja nauttia maittavaa aamiaista ravintolavaunussa sen sijaan, että viettäisi tuntikausia auton ratissa. On ilmastoteko taittaa pisin osuus matkasta junalla, vaikka Lapissa jatkaisikin matkaa omalla tai vuokra-autolla, Tyynilä kuvailee.

 Myös oma auto matkustaa Lappiin hiilineutraalisti junan kyydissä. Autottomille matkustajille VR ohjeistaa verkkosivuillaan näppärimmät tavat matkustaa juna-asemalta hiihtokeskuksiin julkisilla. Yhdessä Hertzin kanssa VR tarjoaa asiakkailleen myös vuokra-autoedun, jolla voi varata jopa -15 % etuhintaan vuokra-auton valmiiksi odottamaan esimerkiksi Oulun, Rovaniemen tai Kolarin rautatieasemalle.   


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu