Törmäsitkö jo uudistuneeseen junan vessaan? Asiakkaat vaikuttavat junien WC-tilojen muodonmuutokseen

VR tekee kaukojunien WC-tiloja koskevan uudistuspilotin, johon asiakkaat on otettu mukaan vaikuttamaan. Tilojen ilme kokee ison muodonmuutoksen, ja pilotissa testataan myös laajempia uudistuksia. Tavoitteena on lisätä WC-tilojen viihtyvyyttä.

Junan vessat ovat aina kiinnostaneet ihmisiä. Korona-aikana asiakkaiden silmissä yhä korkeampaan arvoon on noussut WC-tilojen hygieenisyys, siisteys ja viihtyisyys. VR:llä on otettu yli 120 toimenpidettä turvallisen junamatkustamisen takaamiseksi. Tämä näkyy WC-tilojen käyttäjille tehostettuna siivouksena sekä käsidesipumpuilla, jotka ovat vastassa astuessa ulos WC:stä.

Uudistuspilotin tarkoituksena on satsata WC-tilojen viihtyvyyteen ja kodikkuuteen. VR teki asiakaskyselyn, jossa selvitettiin asiakkaiden kokemuksia junien WC-tiloista. Kyselyssä nousi esiin, että monet pitävät junien WC-tiloja kolkkoina. Asiakkaat kaipasivat tiloihin kodikkuutta ja uutta värimaailmaa. Pilotin silmiinpistävin muutos onkin WC-tilojen verhoilun uudistaminen. Asiakkaat saivat äänestää kolmesta eri verhoilutyylistä suosikkinsa.  

”Asiakkaat ottivat WC-tilojen uudistuspilotin kyselyssä innokkaasti vastaan. Odotimme jännityksellä, minkä verhoilun asiakkaat valitsevat. Tulos oli selkeä: yli puolet asiakkaistamme äänesti tyylikästä, skandinaavista ilmettä, joten pilotoimme sitä. Huoliteltu ja hillitty skandinaavinen istuu hyvin brändiimme, ja lopputulos onkin upea. Mielestäni olemme onnistuneet lisäämään juuri kaivattua kodikkuutta”, kertoo kehityspäällikkö Petri Martola.

Nykyisen harmaan värimaailman sijaan pinnoissa on käytetty valkoista ja puukuviota. Seinää koristaa suomalainen koivikkomaisema.

Verhoilun lisäksi WC-tiloihin pilotoidaan laajempia muutoksia

Tavoitteena on, että kaikki pilottiin kuuluvat uudistukset auttavat ylläpitämään tilojen siisteyttä. VR on tehnyt yhteistyötä puhtaanapidon ammattilaisten kanssa kehittääkseen tiloja niin, että siisteystasoa on helpompi ylläpitää jatkossa. Esimerkiksi WC-tilojen pintojen materiaalivalinnat ja muodot ovat keskeisiä, kun halutaan helposti siistinä pysyvä tila, joka on toimiva myös siivouksen kannalta. 

“Kyselyssä nousi esiin, että asiakkaat arvostavat WC-tiloissa perussiisteyttä, puhdasta tuoksua ja raikasta ilmettä. Asiakkaat näkivät tärkeänä sen, että matkatoverit muistaisivat huolehtia siisteydestä. Tähän ehdotettiin seiniin kiinnitettäviä muistutuksia. Myös käsien pesuun ja kuivaamiseen toivottiin uudistusta. Haluamme pilotissa keskittyä juuri asiakkaillemme tärkeisiin seikkoihin”, Martola kertoo.  

Uudistettuihin WC-tiloihin on lisätty opastusta ja tilojen varustelua täydennetään hajunpoistolaitteella sekä ilmanraikastimella. Tiloissa käytetään uudenlaista allasta ja roskakorin aukkoa suurennetaan. Ovenkahvat on vaihdettu antibakteerisiin, ja myös muita muutoksia on tehty.
  
Uudistuksia pilotoidaan tällä erää kahdessa junassa. Muutokset tehtiin joulukuun alussa, ja uusiin WC-tiloihin voi nyt törmätä kaukoliikenteen junissa. Tiloista kerätään palautetta asiakkailta ja henkilökunnalta. Tavoitteena on, että ensi vuonna myös muiden kaukojunien WC-tilat pääsevät kokemaan muodonmuutoksen.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu