Tutkimus: Lapsiperheet irtautuvat arjesta lyhyillä kesäseikkailuilla

Suomalaiset suosivat kesällä kotimaan matkailua. Lapsiperheiden keskuudessa näkyy nousevana trendinä lähialueille tehtävät, päivän parin matkat. Arjesta irtautuminen, helppous ja edullisuus yhdistettynä lähialueen kiinnostaviin kohteisiin nousivat tärkeimmiksi syiksi tuoreessa Aikaa yhteisellä matkalla -tutkimuksessa. Taloustutkimuksen toteuttamaan tutkimukseen vastasi 1670 henkilöä.

Kotimaanmatkailun suosion lisääntyessä jo neljäntenä vuonna peräkkäin lapsiperheet etsivät nyt lähialueilta kiinnostavia matka- ja retkikohteita. VR:n tekemän, lapsiperheille suunnatun Aikaa yhteisellä matkalla -tutkimuksen mukaan yli kolmannes vastaajista suunnittelee tekevänsä tänä kesänä enemmän matkoja lähialueelle kuin aikaisemmin.

‒ Lapsiperheille lähimatkat ovat hyvä tapa irtautua arjesta. Lähialueille suunnattuja matkoja puoltavat myös helppous ja edullisuus yhdistettynä lähialueen kiinnostaviin kohteisiin, joita halutaan esitellä lapsille, luotaa VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen tutkimuksen tuloksia.

Kesän tuntua pidennetään useilla lyhyillä matkoilla

VR:n lapsiperheiden tämän kesän lomamietteitä avaavan Aikaa yhteisellä matkalla -tutkimuksen mukaan jopa neljä viidestä kertoo suosivansa 1–2 päivän pituisia matkoja. Kesässä ei ole ainoastaan yhtä matkailupiikkiä, sillä lyhyempiä matkoja tehdään tasaisesti pitkin kesää.

– Myös junamatkailussa näkyvää trendiä selittää esimerkiksi se, että pienet matkat saavat kesän tuntumaan pidemmältä ja mukavammalta erityisesti lasten mielestä. Näin heidän ei tarvitse odottaa vanhempien lomien alkamista ja pidempää lomareissua. Kesällä voidaan tehdä useampia lyhyempiä päivä- tai viikonloppumatkoja, jotka eivät vaadi pakkaamista tai isompaa valmistelua, jatkaa Romanainen.

Lapsille tärkeintä uudet asiat, vanhemmat hakevat rentoutusta

Aikaa yhteisellä matkalla -tutkimuksessa tarkasteltiin myös lasten ja heidän vanhempiensa odotuksia kesälomalle. Aktiivisuus ja uusien asioiden tekeminen on lapsille loman innostavin asia: yli kolmannes lapsista on kiinnostunut kaikesta uudesta. Vanhemmat ovat sinänsä kiinnostuneita ainakin kokeilemaan uutta, mutta myöntävät tekevänsä helposti tuttuja asioita.

Vanhemmista lähes puolet kertoo kesän tähtihetkekseen rentoutumisen ja levon sekä perheen kanssa yhdessäolon. Rentoutumisen sijasta lapset odottavat aktiivista tekemistä, kuten koti- tai ulkomaanmatkoja, saunomista ja uimista, mutta myös leirejä tai turnauksia ja pelaamista.

‒ Lähimatkailussa voidaan yhdistää sekä vanhemmille ja lapsille tärkeitä asioita, jotta kaikkien lomaodotukset täyttyvät. Parhaimmillaan jo itse matkan teko voi olla aikuisten toivomaa rentoa perheen yhdessäoloa ja lapsille uusia elämyksiä, Romanainen tiivistää.

Lisätietoja osoitteessa www.vr.fi

Kesämatkustaminen tilastojen valossa

Kesän kotimaanmatkailusta odotetaan aktiivisinta viime vuosiin verrattuna.

  • Tilastokeskuksen mukaan yöpymisen sisältämät kotimaan matkat* ovat lisääntyneet neljättä vuotta peräkkäin
  • VR:n kaukoliikenteen matkamäärät kasvoivat 2017 7,6 prosenttia.
  • VR:n kaukoliikenteessä tehtiin toukokuussa 1,1 miljoonaa matkaa, kasvua 5 prosenttia.
  • Toukokuussakaukoliikenteen reiteistä eniten kasvoivat Helsinki-Kuopio (+21 %) ja Helsinki-Turku (+18 %).

VR:n Aikaa yhteisellä matkalla -tutkimukseen vastasi yhteensä yli 1670 henkilöä, joista lapsia oli 835 ja heidän vanhempiaan 835. Tutkimukseen vastanneet lapset olivat iältään 7‒16 -vuotiaita. Lapset vastasivat vain osaan tutkimuksen kysymyksistä. Tutkimukseen vastanneista aikuisista 62,5 prosenttia oli naisia ja 37,5 miehiä. Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa 18.-29.5.2018 välisenä aikana. Tutkimuksen toteutuksesta vastasi tutkimuspäällikkö Anne Melander.

*Tilastokeskus: Suomalaisten yöpymisen sisältäneet matkat 1991–2017

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Anne Melander, Taloustutkimus
[email protected]
p. 010 758 5356

Matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen, VR
Yhteydenotot VR:n mediadeskin kautta, p. 0307 0123


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu