Uudet nopeat junayhteydet säästävät suomalaisten aikaa

VR nopeuttaa junayhteyksiä kesäkuussa useilla reiteillä. Nopeammat yhteydet alkavat liikennöidä juhannusviikolla, 20. kesäkuuta. Parhaimmillaan matka-aika esimerkiksi Helsingistä Ouluun lyhenee yli puolella tunnilla.

Junamatkustajat säästävät merkittävästi aikaa kesäkuussa nopeutuvien junayhteyksien ansiosta. Asiakkaiden toiveissa nopeus tulee edullisten hintojen jälkeen heti kakkosena. VR:n teettämän tutkimuksen mukaan jopa 70 % suomalaisista toivoo, että junat kulkisivat nykyistä nopeammin.

– Tavoitteemme on lisätä mukavan ja ympäristöystävällisen junan suosiota vaihe vaiheelta. Hinta ja matka-aika vaikuttavat eniten siihen, valitaanko juna kulkuvälineeksi. Alkuvuonna pysyvästi laskemamme hinnat ovat lisänneet junan suosiota jo merkittävästi, lähes 250 000 matkustajaa viime vuotta enemmän on jo valinnut junan matkustusmuodokseen, sanoo VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.

VR:llä on lisäksi käynnissä useita matkustusmukavuutta parantavia kehityshankkeita, kuten junien verkkoyhteyksien kehittäminen sekä ravintola- ja kahvilapalvelujen uudistaminen.

Enemmän nopeita ja suoria yhteyksiä kaupunkien välille

Kesäkuun 20. päivä alkaen matka-ajat nopeutuvat Helsingistä Seinäjoelle, Ouluun, Vaasaan ja Poriin. Esimerkiksi Vaasaan matka-aika lyhenee lähes 20 minuuttia ja Ouluun yli 30 minuuttia. Suositulle Helsinki-Tampere-reitille tuodaan nopea, alle 1,5 tunnin, yhteys joka tunnille. Lisäksi tarjolla on entistä enemmän vaihdottomia yhteyksiä Jyväskylään, Vaasaan ja Kajaaniin. Turusta Tampereen kautta muualle Suomeen suuntautuvat yhteydet ovat jatkossa vaihdollisia Tampereella, jolloin Helsingin ja Jyväskylän väliset yhteydet muuttuvat suoriksi.

– Nopeutamme matkantekoa siellä, missä se on mahdollista ja missä mahdollisimman moni matkustaja hyötyy siitä. Maaliskuussa aloitettu nopea Turku Express on ylittänyt tavoitteensa lyhyessä ajassa, mikä antaa suuntaa nopeudella saavutettaville hyödyille. Nopeuttaminen on monen asian summa; on otettava huomioon radan kunto ja yksiraiteisuus, nopeusrajoitukset, pysähtymiskäyttäytyminen, vaihtoyhteyksien toimivuus sekä tehokas henkilöstön ja junakaluston käyttö, sanoo VR:n kaukoliikenteen suunnittelujohtaja Antti Tuominen.

Helsingin ja Turun välistä yhteyttä nopeutettiin maaliskuussa. Asiakkaat ovat ottaneet uuden 20 minuuttia nopeamman vuoron omakseen; junien täyttöaste on ollut yli 70 % ja ne ovat olleet yli 90 %:sti aikataulussaan. Turku Express jää Kupittaan asemalla tehtävien rakennustöiden vuoksi kesätauolle 20.6.-11.9.

Liput myyntiin 3. toukokuuta

Kesäkuusta lähtien liikennöidään arkisin 264 vuoroa päivässä. Nopeuttamisen yhteydessä VR karsii 12 vähemmän käytettyä vuoroa päivässä, eli noin 4 % junavuoroista. Aikaisempina vuosina kesäkaudella on ajettu normaalia vähemmän vuoroja, mutta tänä vuonna kesäsupistuksia ei tehdä. Poikkeuksena on ratatöiden takia tauolla jäävä Turku Express.

Kaikissa kaukoliikenteen junissa on kesäkuun muutosten jälkeen kahvila- tai ravintolapalvelut. Asemista uutena avautuu Kempele. Vähän liikennöidyiltä Laihian, Ylistaron ja Isonkyrön asemilta kokeillaan liityntäyhteyttä junalla tai bussilla kaukoliikenteen asemalle.

Uudet nopeammat yhteydet tulevat myyntiin huomenna, 3. toukokuuta, ja lippuja voi ostaa VR:n verkkokaupasta, mobiilikaupasta, puhelinpalvelusta, myyntipisteistä, automaateista, junista ja R-kioskeilta kautta maan.

Reittikohtaisiin muutoksiin voit tutustua täältä:

Tampereelle nopea juna kerran tunnissa.

Vaasaan suoraan ja nopeammin.

Ouluun alle kuudessa tunnissa.

Junien nopeuteen vaikuttaviin asioihin voit tutustua tarkemmin täältä.

Tutustu tiedotteessa viitattuihin tutkimustuloksiin tarkemmin Junablogissa. Tutkimuksen toteutti VR:n toimeksiannosta TNS Gallup ja siihen vastasi 1100 15-74 vuotiasta suomalaista.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu