Uudet ohjausvaunut aloittaneet matkustajaliikenteessä

VR:n uusien kaksikerroksisten ohjausvaunujen liikenne on laajentunut aikataulukauden vaihduttua 27. lokakuuta. Vaunut ovat alkaneet kulkea testausvaiheen jälkeen säännöllisessä matkustajaliikenteessä.

Ohjausvaunulliset IC²-junavuorot liikennöivät Helsingistä Turkuun, Tampereelle, Jyväskylään ja Lappeenrantaan. Helsingistä Turkuun ajaa jatkossa vain ohjausvaunullisia matkustajajunia.

Kaikkiaan käytössä on kahdeksan ohjausvaunua ja ohjausvaunullisia junavuoroja kulkee noin 40 päivässä. Ohjausvaunun toisessa päässä on ohjaamo, ja vaunun matkustamossa on 101 istumapaikkaa.

Ohjausvaunun avulla junaa voidaan ohjata molemmista päistä ilman veturinvaihtoa, mikä helpottaa junaliikennettä erityisesti ruuhkaisilla ratapihoilla. Niiden käyttöönotto parantaa junaliikenteen täsmällisyyttä koko Suomessa.

– Ohjausvaunut ovat osa VR:n laajempaa kalustoinvestointien sarjaa. Kyseessä on aivan uudenlainen vaunutyyppi Suomessa, kertoo VR:n matkustajaliikenteen divisioonajohtaja Antti Tiitola.

VR tilasi kaksitoista ohjausvaunua kotimaiselta Transtech Oy:ltä keväällä 2011. Kaikki uudet ohjausvaunut saadaan liikenteeseen ensi syksyyn mennessä. Tämän vuoden huhtikuussa VR päätti vielä 13 ohjausvaunun lisätilauksesta.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu