Junamatkustaja kasvomaskin kanssa

VR asettaa maskipakon kaikkiin juniin toistaiseksi

VR lisää turvallisuustoimenpiteitä ja vastaa asiakkaiden toiveisiin asettamalla maskipakon toistaiseksi kaikkiin VR:n kauko- ja lähijuniin (D- ,G- ,M-, R-, T- ja Z-junat) huomisesta alkaen. Terveydellisen esteen takia maskia ei tarvitse käyttää. Viimeisimmän asiakaskyselyn mukaan 65,5 prosenttia VR:n asiakkaista toivoo maskipakkoa juniin.*

Heikentyneen koronatilanteen ja asiakkaiden toiveiden myötä VR on päättänyt ottaa käyttöön maskipakon kaikkiin juniin. VR:llä on ollut vahva maskisuositus syksystä 2020 alkaen. Maskinkäyttö vaihtelee alueittain ja parhaimmillaan jopa 90 prosenttia matkustajista käyttää junissa maskia. VR:n tavoitteena on saada kaikki ne matkustajat, joilla ei ole terveydellistä syytä käyttämään maskia junissa. Junahenkilökunta on käyttänyt maskia syksystä 2020 lähtien kaikissa kauko- ja lähijunissa.

”Olemme onnistuneet pitämään junat todella turvallisina koko korona-ajan. Junissa ei ole todettu yhtään tartuntaa asiakkailla, eikä henkilökunnallamme ja haluamme, että tilanne säilyy yhtä hyvänä myös nämä pandemian viimeiset kuukaudet. VTT:n ja kansainvälisten tutkimusten mukaan tartunnan saamisen riski joukkoliikennevälineissä on hyvin pieni maskia käyttämällä. Tällä viikolla alkaneen sulkutilan myötä koemme luontevaksi ja vastuulliseksi ottaa käyttöön maskipakon kaikkiin juniimme", kertoo matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola.

Terveydelliset syyt voivat olla este maskittomuudelle myös junissa

VR lisää matkustusehtoihin maskipakon viimeistään huomisesta 11.3.2021 alkaen. Terveydelliset syyt voivat olla esteenä maskinkäytölle pienelle osalle asiakkaista. Nämä asiakkaat ovat tervetulleita junaan ja VR ei vaadi todistusta terveydellisistä esteistä. Terveydellisen syyn toteaminen henkilökunnalle riittää.

”Huomautamme maskittomuudesta, ja ratkomme tilanteet yhteistyössä asiakkaan kanssa. Jos maski unohtui kotiin, voi sen ostaa junahenkilökunnalta kaukoliikenteen junissa”, kertoo Simola.

Oman seurueen käyttöön varatussa hytissä tai makuuhytissä ei tarvitse käyttää maskia. Maskia on kuitenkin käytettävä junaan noustessa ja junassa liikkuessa. HSL-lähijunissa maskeihin liittyvien asioiden viestinnästä vastaa HSL.

VR viestii maskipakosta medialle, vr.fi:ssä, kuulutuksin junissa ja muiden eri asiakasviestinnän kanavien kautta. VR jakaa ilmaisia maskeja Helsingin päärautatieasemalla torstaina 11.3. kello 7 alkaen.

*VR on tehnyt keväästä 2020 lähtien kuukausittain asiakaskyselyn junamatkustamisen turvallisuudentunteesta. Helmikuun kyselyyn osallistui n. 1400 vastaajaa.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu