VR Group avaa 26 uutta ravintolaa – kaksikerroksiset ravintolavaunut liikenteeseen

Ensimmäinen kaksikerroksinen DuettoPlus-ravintolavaunu otetaan käyttöön alkuvuodesta. Vaunutyyppi on ainoa laatuaan maailmassa: alakerrassa on moderni ravintola ja yläkerrassa aivan uudenlainen matkustusosasto.

– Ravintolavaunu kuuluu olennaisena osana suomalaiseen junamatkustamiseen. Vanhimmat ravintolavaunut ovat 70-luvulta, ja haluamme tarjota uuden kaluston myötä asiakkaille entistäkin parempaa palvelua, toteaa VR:n divisioonajohtaja Antti Tiitola.

VR on tilannut kaikkiaan 26 uutta ravintolavaunua kajaanilaiselta Transtech Oy:lta. Investoinnin kokonaiskustannukset ovat noin 68,5 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä VR:llä on liikenteessä 37 vanhaa ravintolavaunua, neljää eri mallia, joita korvataan investoinnilla. Lisäksi Pendolinoissa on 18 ravintolavaunua. Ensimmäinen uusi ravintolavaunu aloittaa liikennöinnin tammi–helmikuun vaihteessa Helsingin ja Oulun välillä.

Ravintolavaunut luovutetaan VR-konsernin käyttöön pääasiassa vuoden 2014 aikana, viimeiset kaksi alkuvuodesta 2015. Vaunut tulevat pitkän matkan InterCity-juniin, jotka kulkevat esimerkiksi Rovaniemelle, Joensuuhun, Ouluun ja Kajaaniin. Junien ravintolapalveluista vastaa VR:n tytäryhtiö Avecra Oy.

VR Group on viime aikoina investoinut nopeaan liikenteeseen soveltuvaan kaksikerroskalustoon, kuten InterCity-, makuu- ja ohjausvaunuihin. Suunnitelmissa on myös loppujen ns. sinisten vaunujen korvaaminen lähivuosina. Vastikään päätettiin 80 sähköveturin hankinnasta.

Uusia makuja moderneissa ravintolatiloissa

Ravintolavaunun alakerrassa sijaitsee Duetto-ravintola, jossa on 53 asiakaspaikkaa. Vaunun toisen päädyn välitasolla on kahvila-baari ja toisella välitasolla ruuhka-aikoina käytettävä kioski. Kioskista voi hakea helposti ja nopeasti tuotteita mukaan myös vaunuosastoihin. Alakerran ravintolasalissa on lisäksi esiintymispiste.

Modernit keittiölaitteet mahdollistavat uudentyyppisten annosten valmistamisen keittiössä. Erityisesti tehokkaan uunin ansiosta annoksia voidaan ruskistaa ja niistä saadaan myös tavallista rapeampia. Valikoimassa on sekä perinteisiä suosikkeja että uutuuksia: esimerkiksi lämmin aamiainen, BBQ-broileriannos parmesanrisotolla sekä Duetto-leivos.

Ravintolavaunun yläkerrassa on uudenlainen DuettoPlus-matkustajaosasto, jossa on matkustajapaikkoja 41 hengelle. Yksittäispaikkojen istuimia voi kääntää haluttuun suuntaan. Uuden 12-paikkaisen kabinetin tai vaikka koko yläkerran matkustajaosaston voi varata kokous- tai virkistyskäyttöön. Tarvittaessa sinne voi tilata myös oman tarjoilijan.

Eri asiakasryhmien edustajat, konsernin juna- ja ravintolahenkilökunta sekä asiantuntijat ovat osallistuneet ravintolavaunun suunnitteluun ja tilojen toimivuuden testaamiseen. Ravintolavaunusta valmistettiin vanerinen mallikappale, jossa tehtiin käyttäjätestauksia tammi–kesäkuussa 2012.

Ravintolavaunun suunnittelussa on huomioitu myös ympäristönäkökohdat. Jätteiden kierrätys onnistuu sekä keittiössä että asiakastiloissa. Keräyspisteet löytyvät niin seka-, bio- kuin energiajätteelle. Vaunun kevyt alumiinirunko sekä tilojen led-valaistus vähentävät energiankulutusta.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu