Antti Luusuaniemi elokuvateatterin yleisössä.

Red Carpetin perustaja, näyttelijä Antti Luusuaniemi sai alkusysäyksen uralleen nuorille järjestetystä teatterityöpajasta.

VR Group ja Red Carpet -elokuvafestivaali yhdistävät voimansa nuorten hyväksi

VR Group ja Red Carpet tekevät kesällä 2022 monenlaista yhteistyötä. Kumppanuuden tavoitteena on ehkäistä nuorten syrjäytymistä, tuoda heidän ääntään kuuluviin ja lisätä nuorten osallisuutta yhteiskunnassa kulttuurin keinoin.

Yhteistyö näkyy kuluvan vuoden aikana kolmessa asiassa. Kokonaisuuteen kuuluvat VR:n 160-vuotisjuhlan historiikkielokuvan tuotanto, Nuorten elokuvaleiri sekä Villa Artun Galleriavaltaus. Nuorten huomioiminen ja osallistaminen ovat tänä vuonna VR:n vastuullisuustyön ytimessä.

VR on koko 160-vuotisen historiansa aikana tukenut suomalaisen yhteiskunnan kehittymistä ja hyvinvointia.

– Meille on myös tärkeää rakentaa toiveikasta ja kestävää tulevaisuutta lapsille ja nuorille. On kutkuttava ajatus, että tällä yhteisellä matkalla nuoret tulevaisuudentekijät tekevät kirjaimellisesti historiaa. Samalla voimme tukea nuorten luovuutta ja kenties edistää heidän unelmiaan, sanoo VR:n yhteiskuntasuhdejohtaja Jonna Juslin.

VR:n historiikkielokuvan päärooleissa nähdään Antti Luusuaniemi sekä Iina Kuustonen. Elokuva saa ensiesityksensä Red Carpet -elokuvafestivaaleilla Hyvinkäällä 25.–28. elokuuta. Festivaaleilla näytetään myös Nuorten elokuvaleirin tuloksena valmistuvat kaksi lyhytelokuvaa.

Elokuussa järjestettävä Nuorten elokuvaleiri on suunnattu 16–20-vuotiaille elokuvanteosta kiinnostuneille nuorille. Leirillä nuoret käsikirjoittavat, kuvaavat, ohjaavat ja leikkaavat elokuva-alan ammattilaisten opastuksessa kaksi lyhytelokuvaa.

– Osallistuin 90-luvulla Hyvinkään kaupungin järjestämään Vihreä ikkuna -työpajaan, jossa pääsi tutustumaan teatterin tekemiseen ammattilaisen ohjauksessa. Sen rohkaisemana hain Teatterikorkeakouluun. En usko, että olisin alalla ilman ulkopuolisen tahon tukea, näyttelijä ja Red Carpet -festivaalin taiteellinen johtaja Antti Luusuaniemi kertoo.

VR mahdollistaa yhteistyökumppanina sen, että Nuorten elokuvaleirille osallistuminen on nuorille maksutonta ja että aiempien vuosien leiriläisiä on voitu palkata mukaan historiikkielokuvan kuvauksiin.

– Näillä leireillä on iso merkitys nuorille. Yli 90 % leiriläisistä on hakeutunut elokuva-alan opintoihin tai töihin. On hienoa, että VR kuljettaa kulttuuria eteenpäin ja tarjoaa nuorille mahdollisuuksia kertoa tarinoita. Niiden kautta historia säilyy ja syntyy uutta, Luusuaniemi sanoo.

Kulttuuritalo Villa Artun galleria Hyvinkäällä täyttyy syyskuussa nuorten taiteentekijöiden luomuksista. Nuori Taide -foorumin järjestämässä Galleriavaltauksessa nuoret suunnittelevat ja toteuttavat kohtaamisen ja vastuullisuuden teemoihin liittyviä taideteoksia.

29.8.–16.9. tapahtuvan Galleriavaltauksen tarkoitus on tuoda nuorten ääni kuuluviin taiteen keinoin, innostaa nuoria taiteen pariin ja ehkäistä nuorten syrjäytymistä. Avoimen haun kautta mukaan valitut nuoret pääsevät syventämään taitojaan taideprojektin parissa ja tutustumaan toisiin tekijöihin.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu