VR Groupille räätälöity Vectron-sähköveturi nyt Suomessa

Siemensin valmistama VR Groupille räätälöity Vectron-sähköveturi on ensiesittelyssä 19.1. rautatiealan Rata 2016 -tapahtumassa Turussa. Vectron aloittaa pian testiajot Suomen rataverkolla.

Vectronista tulee VR Groupin tehokkain veturi. Veturi soveltuu sekä nopeaan matkustajaliikenteeseen että raskaaseen tavaraliikenteeseen. Sen huippunopeus on 200 km/h ja veturi on yhteensopiva VR Groupin nykykaluston kanssa. Laajalla testiohjelmalla varmistetaan sähköveturin toimivuus pohjoisen vaativissa olosuhteissa.

− Veturiin asennetaan uusi EU-standardien mukainen kulunvalvontajärjestelmä, joka otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa Suomessa. Tämä sekä lukuisa joukko muita ominaisuuksia vaativat mittavaa testausta toiminnallisesti ja teknisesti ympäri rataverkkoa, VR Groupin liikennejohtaja Petri Auno kertoo.

Ympäristöystävällinen ja energiapihi työjuhta

VR Groupin tavoitteena on parantaa energiatehokkuutta sekä matkustaja- että tavaraliikenteessä 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Uusi sähköveturi mahdollistaa entistä suuremman osan tavaraliikenteen kuljetuksista sähkövedolla. Sen teho vastaa noin 60–70 perheautoa. Veturi voi vetää reilut 2 000 tonnia painavaa tavarajunaa. Veturissa on kaksi dieselmoottoria sekä radio-ohjaus, joiden avulla voidaan tehostaa toimintaa ja korvata dieselvetureita kuormausalueilla ja lyhyillä sähköistämättömillä rataosuuksilla.

− Vectron-sähköveturi mahdollistaa tehokkaan junaliikenteen Suomen haastavissa olosuhteissa.  Veturi kestää 40 asteen pakkasen, siinä on tukeva lumiaura, ja ilmanottoaukot on siirretty katolle.  Veturien toiminta testataan talvilaboratoriossa ja luonnon olosuhteissa.  Siemensillä on pitkä kokemus luotettavien veturien toimittamisesta eri puolille maailmaa, Siemens Osakeyhtiön divisioonan johtaja Juha Lehtonen sanoo.

Investointi asiakkaita varten

Veturihankinta on osa merkittävää VR Groupin kalustoinvestointien sarjaa. VR Group on hankkinut parin vuosikymmenen aikana uutta kalustoa noin miljardilla eurolla. Vectronin osuus tästä on yli 300 miljoonaa euroa. Siemensille kyseessä on merkittävä kauppa Vectron-tuoteperheelle. VR Groupin iso veturihankinta on tehty vastaamaan asiakkaiden tarpeita. VR:n tavoitteena on lyhentää matkustajaliikenteen matka-aikoja ja vastata teollisuuden monenlaisiin kuljetustarpeisiin.

 − Uudet veturit tulevat palvelemaan nykyisiä ja tulevia asiakkaita pitkälle tulevaisuuteen, Petri Auno muistuttaa.

Katso video sähköveturin Suomeen tulosta ja lataa kuvia osoitteesta: http://www.sahkoveturi.fi/fi/sahkoveturi/VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu