VR Groupin pääkonttori Isoon Pajaan

VR Group siirtää Helsingin päärautatieaseman yhteydessä sijaitsevan pääkonttorinsa Länsi-Pasilaan vuoden 2017 alkupuolella. VR Group vuokraa tilat Yleisradion omistamasta Isosta Pajasta. Asematoiminta päärautatieasemalla jatkuu ja kehittyy. Yle puolestaan jatkaa toimintaa osassa Isoa Pajaa. Joitakin osia rakennuksesta kehitetään VR:n ja Ylen yhteiskäyttötiloiksi. Tällaisia ovat mm. auditorio, osa neuvottelutiloista ja henkilöstöravintola.

– Nykyiset VR:n toimistotilat ovat yli sata vuotta vanhoja. Nykyinen rakennus ja tilat ovat ainutlaatuiset, mutta siirtymällä uusiin tiloihin pystymme työskentelemään joustavammin ja tehokkaammin, sanoo VR Groupin toimitusjohtaja Mikael Aro. – Henkilökunnalle Iso Paja tarjoaa uudenlaiset työskentelytilat ja hyviä, monipuolisia palveluja.

Ratkaisulla VR Group pääsee miljoonaluokan säästöihin. – Tehokkuus näkyy myös junalipun hinnassa. Pääkonttorin muutto edullisimpiin tiloihin on osa yhtiön isoa tehostamista, jonka tavoitteena on karsia kustannuksia ja alentaa junalippujen hintoja.

– Yle on jo vuosia vähentänyt erityisesti konttoritilaa. Sopimus Isosta Pajasta VR:n kanssa on Ylen tavoitteiden kannalta hieno, pitkään valmisteltu askel. Päätös tukee strategisia tavoitteitamme siirtää resursseja seinistä sisältöihin, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

VR:n asemapalvelut jatkuvat – uutta toimintaa pääkonttorin tilalle

VR jää Rautatientorin laidalla sijaitsevan nykyisen pääkonttorirakennuksen omistajaksi, mutta sitä kehitetään yhdessä myöhemmin valittavien kumppaneiden kanssa. Suurinta mielenkiintoa on herättänyt kohteen kehittäminen erityisesti hotellitoimintoja varten, mutta jossakin määrin myös toimisto- ja ravintola-ala on mukana suunnitelmissa. Muutoksia suunnitellaan ja tehdään yhdessä Museoviraston ja Helsingin kaupungin kanssa.

Hallintorakennuksen sisäpihalle suunnitellaan kokonaisuutta täydentävää uudisrakennusta. Suunnitelmasta uuden pääkonttorirakennuksen rakentamiseksi on luovuttu.

Digitalisoitunut toimitustyö tarvitsee entistä vähemmän toimistotilaa

Kiinteistökehitys ei kuulu Ylen ydintehtäviin ja yhtiön kiinteistökulujen karsinta on tärkeä osa resurssien hyvää hallintaa. Yle-vero ei nouse vuonna 2016 ja yhtiön rahoitus on pysynyt neljä vuotta käytännössä samalla tasolla, joten uusiin digipanostuksiin haetaan mahdollisuuksia myös toimitiloista luopumalla.

Digitalisaatio ja tietotekniikka on muuttanut kaikkea työtä joustavammaksi, kevyemmäksi ja liikkuvammaksi. Ylellä on tällä hetkellä noin 3 050 työntekijää kun Ison Pajan valmistuessa vuonna 1993 yleläisiä oli lähes 5 000.

VR:n pääkonttorin muuton aikataulu tarkentuu lähiaikoina. Tilojen remontointi Isossa Pajassa alkaa vuoden 2016 aikana.

Faktoja:

Helsingin päärautatieasemakiinteistön on suunnitellut Eliel Saarinen. Rautatiehallituksen toimistotilat eli VR:n nykyinen pääkonttoriosa valmistui vuonna 1909. Koko elinkaaren ajan tilat ovat mukautuneet kunkin ajankohdan tarpeisiin. Tulevat muutokset ovat osa tätä pitkää historiaa.

Vuonna 1993 valmistuneen Ison Pajan on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto Ilmo Valjakka Oy. Kiinteistön omistaa Yle ja sen tontin Ylen eläkesäätiö. Ison Pajan kerrosala on 20 000 neliömetriä.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu