VR ottaa valvontamaksun käyttöön lähijunissaan – konduktöörit voivat helmikuusta alkaen määrätä maksun liputta matkustavalle

VR:n lähijunissa Helsingistä Lahden ja Tampereen suuntaan, Riihimäen ja Lahden välillä sekä Pirkanmaalla otetaan 1.2.2021 käyttöön valvontamaksu, joka voidaan määrätä ilman voimassa olevaa junalippua matkustavalle. Valvontamaksun määräämisestä huolehtivat VR:n lähiliikennekonduktöörit lippujen katsomisen yhteydessä. Maksun suuruus on 80 euroa ja sen perimisestä huolehtii VR:n yhteistyökumppani Uuva Oy. HSL-alueen lähijunissa lippujen tarkastustoiminnasta vastaa edelleen HSL.

Helmikuusta lähtien VR:n lähijunissa (D-, G-, M-, R-, T- ja Z-junat) liputta matkustava voi saada valvontamaksun. Valvontamaksun määrääminen perustuu VR:n matkustusehtoihin: matkustamalla junassa henkilö sitoutuu noudattamaan voimassa olevia matkustusehtoja, joihin kuuluu asianmukaisen matkalipun ostaminen.

Tähänkin saakka lähiliikennekonduktöörit ovat tarkastaneet matkustusoikeuden katsomalla matkaliput. Liputonta matkustajaa on neuvottu lipun ostamisessa ja tarvittaessa ohjattu pois junasta.

Haluamme huolehtia, että liputta matkustaminen edelleen vähenee ja myös asiakkaamme ovat toivoneet meiltä tarkempaa matkustusoikeuden valvontaa. Uudesta toimintamallista hyötyvät kaikki lipun ostaneet. Asiakkaan suuntaanhan mikään ei muutu, sillä voimassa oleva matkalippu ja mahdollisiin alennuksiin oikeuttavat todistukset tulee olla aina mukana junalla matkustettaessa. Mikäli matkustajalla ei ole mukana voimassa olevaa lippua, voidaan hänelle silloin jatkossa määrätä valvontamaksu”, kertoo lähiliikennejohtaja Anu Punola.

Helpoin tapa huolehtia, että matkalipun saa ostettua mukaan milloin tahansa, on ladata VR Matkalla -mobiilisovellus, josta lipun ostaminen käy sujuvasti hetkessä. Muita lähijunien lipunmyyntikanavia ovat VR:n lippuautomaatit, verkkokauppa vr.fi, asemien lipunmyyntipisteet ja kaikki Suomen R-kioskit.

Valvontamaksun saanut henkilö voi jatkaa junamatkaansa ostamalla matkalipun. Muussa tapauksessa hänet voidaan ohjata pois junasta. Lipun ostaminen ei kuitenkaan peruuta valvontamaksua.

Henkilökuntamme huomioi kuitenkin aina kokonaistilanteen, eli esimerkiksi asiakkaan iän, kunnon ja muut olosuhteet. Konduktöörimme ovat asiakaspalvelun ammattilaisia ja junasta pois ohjaamisessa käytetään aina tilannekohtaista harkintaa”, Punola jatkaa.

Valvontamaksun perimisestä huolehtii VR:n yhteistyökumppani Uuva Oy, joka on suomalainen laskun elinkaaren hallinnan palveluita tuottava yritys. Mikäli liputta matkustavalle määrätään valvontamaksu, siirtyy asia Uuva Oy:n hoidettavaksi. Uuva huolehtii laskun lähettämisestä asiakkaalle ja kaikki maksamiseen liittyvät asiat käsitellään Uuvan kanssa. Uuva avaa myöhemmin tammikuun aikana lähijunien valvontamaksuihin liittyen infosivuston, www.valvontamaksu.fi.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu