Nainen kasvomaskin kanssa junassa

VR palauttaa maskipakon kaikkiin VR:n kauko- ja lähiliikenteen juniin

VR siirtyy maskisuosituksesta takaisin maskipakkoon kaikissa omissa junissaan. Muutoksen tavoitteena on saada matkustajat käyttämään entistäkin tunnollisemmin maskeja. Maskipakko otetaan käyttöön kaikissa VR:n kauko- ja lähiliikenteen (D-, G-, M-, R-, T- ja Z-junat) junissa sekä Allegro-junissa tästä päivästä lähtien. 

VR on päättänyt palata maskipakkoon perjantaista 17.12.2021 lähtien. VR:llä on ollut vahva maskisuositus syksystä 2020 lähtien ja maskipakko maaliskuusta lokakuuhun 2021. Junahenkilökunta on käyttänyt maskia syksystä 2020 lähtien kaikissa junissa.

”Edessä on vilkas joulusesonki ja haluamme lisätä maskipakolla matkustamisen turvallisuutta entisestään. Maskinkäyttö vaihtelee tällä hetkellä voimakkaasti alueittain ja parhaimmillaan jopa 80 prosenttia matkustajista käyttää junissa maskia. VR:n tavoitteena on saada kaikki ne matkustajat, joilla ei ole terveydellistä syytä käyttämään maskia junissa”, kertoo matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola.

Myös yhä useampi matkustaja toivoo maskipakon palauttamista juniin. Marraskuun asiakaskyselyssä* noin puolet (51 %) vastaajista toivoi maskipakkoa juniin. 

Maskipakko palaa matkustusehtoihin

VR lisää junalippujen matkustusehtoihin maskipakon 17.12.2021 alkaen. 

”Henkilökuntamme puuttuu maskittomuuteen, kuten aiemminkin maskipakon aikana. Tiedämme kokemuksesta jo nyt, että täysin kattavaan ja aukottomaan valvontaan emme valitettavasti pääse puuttumisesta huolimatta. Junahenkilökuntamme ratkoo epäselvät tilanteet aina yhteistyössä asiakkaan kanssa. Jos maski unohtuu kotiin, voi sen ostaa henkilökunnalta kaukoliikenteen junissa”, kertoo Simola.

Terveydelliset syyt voivat olla esteenä maskinkäytölle ja nämä asiakkaat ovat tervetulleita junaan. VR ei vaadi matkustajilta todistusta terveydellisistä esteistä ja esteen toteaminen henkilökunnalle riittää. 

Oman seurueen käyttöön varatussa hytissä tai makuuhytissä ei tarvitse käyttää maskia. Maskia on kuitenkin käytettävä junaan noustessa ja junassa liikkuessa. 

HSL-lähijunissa maskeihin liittyvien asioiden viestinnästä vastaa HSL.

*VR on tehnyt keväästä 2020 lähtien kuukausittain asiakaskyselyn junamatkustamisen turvallisuudentunteesta. Marraskuun kyselyyn osallistui n. 1400 vastaajaa.


Tilaa mediatiedotteet sähköpostiisi

Pörssitiedotteet

Pörssitiedotteet löydät täältä

VR etusivu VR Transpoint etusivu VR Fleetcare etusivu Pohjolanliikenne etusivu Avecra etusivu