VR parantaa junaliikenteen palveluja eri puolilla Suomea

VR parantaa joulukuussa junayhteyksiä merkittävästi eri puolilla Suomea. VR ja Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) ovat sopineet tuntuvista lisäyksistä yksinoikeuden vastineeksi ajettavaan velvoiteliikenteeseen. Samaan aikaan VR toteuttaa monia asiakkaiden toivomia muutoksia omilla kaupallisilla reiteillään. Junamatkustaminen on Suomessa vahvassa kasvussa.

VR ja LVM ovat päässeet maaliin liikennejärjestelyjä koskevissa neuvotteluissa. Uusi päätös velvoiteliikenteestä lisää 80 junavuoroa viikossa kaukoliikenteessä sekä kasvattaa Etelä-Suomen lähi- ja taajamajunaliikenteen vuorojen määrää 159 vuorolla viikossa. Taustalla ovat asiakkailta saatu runsas palaute, VR:n tavoite lisätä junien matkustajamääriä sekä vuoden mittaan onnistuneesti läpiviedyt tehostamistoimet.

- Olemme käyneet vilkasta ja hyvää keskustelua liikenteestä niin ministeriön, maakuntien kuin asiakkaidemme kanssa. On ilo kertoa, että joulukuussa voimme vastata moniin toiveisiin ja parantaa alueellisia kulkuyhteyksiä merkittävästi, sanoo VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.

Velvoiteliikenteellä tarkoitetaan VR:n yksinoikeuden vastineeksi liikennöimiä vuoroja tai reittejä, jotka eivät ole taloudellisesti kannattavia, mutta joiden avulla ylläpidetään laajempaa junaliikennettä. LVM voi velvoittaa VR:ää liikennöimään tappiollisia junavuoroja enintään 20 miljoonan euron tappioon vuodessa.

Velvoiteliikenteen keskeiset muutokset 11.12.2016 lähtien:

 • Etelä-Suomen lähi- ja taajamaliikenteessä parannetaan työmatkaliikenteen palvelutasoa, kun Lahti–Riihimäki reitille palautetaan tunnin vuoroväli. Lisäys on 110 vuoroa viikossa eli liikenne tuplaantuu. 
 • Helsinki-Riihimäki (R) ja Helsinki-Lahti (Z) -linjoille lisätään vuoroja aamuihin, iltoihin ja viikonloppuihin. Yhteensä 25 vuoroa viikossa.
 • Riihimäki–Hämeenlinna–Tampere taajamaliikennettä täydennetään neljällä junavuorolla, kun molempiin suuntiin lisätään uusi aamuvuoro ja myöhään illalla kulkeva vuoro. Näin parannetaan työssäkäyntimatkustamista sekä myöhäisen illan liikkumista. Yhteensä 24 vuoroa viikossa.
 • Yhteensä 159 vuoroa lisää viikossa (+ 17 %)

 • Kaukoliikenteessä: Joensuu–Pieksämäki liikennöintirakennetta muutetaan, jatkossa yhteysvälillä kaksi junaparia päivässä, jotka kuuluvat velvoiteliikenteeseen.
 • Tampereen ja Keuruun välinen junaliikenne palautetaan entiselle tasolle 40 vuoroon viikossa nykyisten 24 sijaan.
 • Savonlinna–Parikkala väliä täydennetään aamu- ja iltajunalla kumpaankin suuntaan. Tämä mahdollistaa aamuyhteyden Savonlinnasta Helsinkiin ja iltayhteyden Helsingistä. 
 • Kuopio-Kouvola välille lisätään kuudesti viikossa yksi vuoro molempiin suuntiin, aamuvuoro Kuopiosta ja iltavuoro takaisin Kouvolasta.
 • Tampereelta Poriin liikennöidään myös yksi lisävuoro aamusta ja paluuvuoro alkuiltapäivästä.
 • Turun yöjunaliikenne sekä Helsinki–Kolari ja Helsinki–Rovaniemi sesonkiliikenne sisällytetään velvoiteliikenteeseen.
 • Yhteensä 80 junavuoroa lisää viikossa (+32 %)

Uusi päätös velvoiteliikenteen sisällöstä on voimassa vuoden, 10.12.2017 asti.

Ouluun entistä nopeammin, lisäpysähdykset Pännäisiin ja Kirkkonummelle

VR vastaa asiakkaiden toiveisiin joulukuussa myös useilla kaupallisen liikenteen reiteillään, joilla matkustaminen on vahvassa kasvussa.

VR nopeuttaa edelleen yhteyksiä Helsingin ja Oulun välillä, nopeimmillaan matka taittuu jo alle viiteen ja puoleen tuntiin. Imatralle on tulossa uusi varhainen aamuyhteys Helsinkiin ja lisäksi Seinäjoki–Vaasa -välillä lisätään uusia vuoroja iltaan ja aamuun. VR on kuunnellut yleisöpalautetta: sekä Kirkkonummi että Pännäinen saavat lisäpysähdykset aamuun ja iltapäivään/iltaan. Lisäksi Lapualla ja Kauhavalla alkaa pysähtyä yöjuna molempiin suuntiin.

Matkamäärät ovat kasvaneet VR:n kotimaan kaupallisessa liikenteessä yli 8 % helmikuun hintojen alennusten jälkeen. Suosituimmilla reiteillä kasvu on ollut vielä voimakkaampaa; esimerkiksi Helsingistä Seinäjoelle (+45 %), Vaasaan (+25 %) ja Joensuuhun (+22 %).

Joulukuun 11. päivä voimaan astuvat aikataulut julkaistaan vr:fi:ssä ja liput tulevat myyntiin kaikissa VR:n myyntikanavissa lähiviikkojen aikana.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu