VR parantaa junamatkustamista joulukuussa – muutoksia luvassa myös Pännäisten ja Pietarsaaren asukkaille

Uusien aikataulujen myötä Pännäisissä pysähtyy kaksi junavuoroa vähemmän nykyiseen verrattuna, mutta tarjolla on nykyistä enemmän vaihdottomia junavuoroja Helsingistä Pännäisiin. Jatkossa myös osa nykyisistä vuoroista alkaa pysähtyä Pännäisissä aiempaa useampina viikonpäivinä. Uudet vuorot aloittavat liikennöinnin 15.12. aikataulukauden vaihtuessa. 

Joulukuun uusien aikataulujen myötä matkustaminen paranee merkittävästi eri puolilla Suomea. Kokonaisuudessaan Pännäisissä pysähtyy jatkossa arkipäivisin yhteensä 12 junavuoroa aiemman 14 junan sijaan. Vuorotarjontaa on kuitenkin parannettu lisäämällä Pännäisissä pysähtyvien junien kulkua aiempaa useammille viikonpäiville sekä lisäämällä suosituimpiin matkustusaikoihin tarjolle enemmän istumapaikkoja. Puolet vuoroista suuntautuu pääradalla pohjoiseen kohti Oulua ja Rovaniemeä, ja loput kuusi etelään kohti Helsinkiä.

”Kuuntelimme ja huomioimme uusien vuorojen ja aikataulujen suunnittelussa asiakaspalautetta sekä asiakasmääriä. Uusien aikataulujen myötä koko pääradan aikataulurakennetta on uudistettu, jotta niukalle ratakapasiteetille saadaan mahtumaan mahdollisimman hyvin kaikkien suomalaisten liikkumista palveleva vuorokokonaisuus”, kertoo VR:n suunnittelujohtaja Juho Hannukainen.

Pännäisissä pysähtyvistä junista kaksi on yöjunia, joilla Pietarsaaren seudun asukkaat voivat matkustaa makuuvaunussa vaihdotta niin Helsinkiin kuin Turun satamaan laivaterminaalin eteen asti, sekä hiihtosesonkina myös Kolariin. Yöjunan ja Kehäradan lähijunien avulla Pännäisistä pystyy saapumaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle aamukuudeksi aamulentoja varten. Yöjunat ovat vuoden 2020 osalta VR:n ja liikenne- ja viestintäministeriön välistä ostoliikennettä.

Enemmän suoria yhteyksiä ja lisää vuoroja arkipäiville

Uusien aikataulujen myötä aamun yhteydet etelän suuntaan paranevat ja palvelevat siten paremmin mm. Seinäjoelle kulkevien työmatkustajien ja opiskelijoiden tarpeita. Pännäisistä klo 5.45 lähtevä juna Helsinkiin alkaa asiakkaiden toiveiden mukaisesti kulkea myös perjantaisin ja kattaa näin ollen koko työviikon, kun se nykyisellään kulkee vain maanantaista torstaihin. Samalla yhteys muuttuu vaihdolliseksi, jotta yhteyden paikkamäärää Helsinkiin asti voidaan kasvattaa. Vaihto Seinäjoella ei kuitenkaan hidasta matka-aikaa. Kokonaisuudessaan Pännäisten ja Helsingin välillä on onnistuttu karsimaan junanvaihtoja, sillä 15.12 alkaen kaikki muut yhteydet Pännäisistä Helsinkiin ovat suoria. Nykyisissä aikatauluissa vaihdollisia yhteyksiä on kolme. Kaikki yhteydet Helsingistä Pännäisiin ovat jatkossa vaihdottomia.

Iltayhteydet etelään paranevat myös, kun Pännäisistä klo 18.39 Helsinkiin lähtevä juna kulkee jatkossa viikon jokaisena päivänä palvellen näin myös arkimatkustajien tarpeita. Nykyisin kyseinen vuoro on kulkenut vain perjantaisin ja sunnuntaisin.

Pohjoisen suuntaan vuorotarjontaan tulee täysin uusi suora yhteys Helsingistä Rovaniemelle. Se pysähtyy Pännäisissä päivittäin klo 12.08, saapuu Ouluun klo 14.24 ja Rovaniemelle klo 16.46. Joulukuusta alkaen toteutuu myös paljon toivottu aamuisin kulkeva vaihtoyhteys Turusta Pännäisiin.

Joulukuun aikataulujen myötä myös muiden vuorojen aikatauluissa sekä lähtö- ja saapumisajoissa voi olla joitain muutoksia.

Uudet 15.12. aloittavat aikataulut löytyvät matkahaustamme osoitteessa vr.fi. Liput tulivat myyntiin tänään tiistaina 15.10. ja ovat ostettavissa 29.4.2020 asti.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu